Hugg og slag, innblikk i vikingers hverdag
For gutter som dro i viking var forberedelsene viktige, styrken fikk de gjennom fysisk arbeid, smidighet og snarrådighet gjennom kampleker seg i mellom.
Da langskipene på åttehundredetallet satte kursen sydover var årene bemannet med unggutter på 13 14 år, like hensynsløse som vår tids barnesoldater. Kaptein og høvedsmann var kanskje 20 år, ung men allerede en fryktet leder for skipslaget.
Som en militær enhet var de nesten uovervinnelige, det er den raffinerte bruken av øks som kampvåpen som forferder folk i Europa.
De fryktet ikke døden, ble de drept var neste stopp Valhall. Her ventet fagre jomfruer, kamp og fete grisekoteletter, klart at en slik gjeng var uovervinnelige.
Her har jeg avbildet to unge krigere som trener på kamp med blankvåpen.
Sommeren er tid for vikingmarkeder, dette er fra markedet på Avaldsnes sist helg.
13. til 15. juli er det vikingmarked på www.bronseplassen.no der håper jeg på flere blinkskudd.
Ha en flott dag hilsen
:)Helge
masjo
Bildet inngår i albumet Vikingtid - Bilder fra nasjonale og internasjonale vikingmarkeder 2006
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikor 28 - 105
  • Brennvidde38mm
  • Blenderf/3.5
  • Lukker1/60s
  • FilmtypeISO 100
  • Nei
  • Annetraskt skudd
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_262007} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Jostein F.

Du er nok glad i dette bildet siden du har lagt det ut trass i følgende, som du sikkert ser selv:

- uskarpt
- feil eksponering / utbrendte høylys
- feil fargebalanse
- ikke særlig bra komponering og utsnitt

Jeg er faktisk litt usikker på hvorfor du har lagt ut bildet med så store svakheter - du kan sikert mye bedre med litt bevisst arbeid!

Hilsen,
Jostein
Helge R.

He, he, masse bevis jobbing for å få feil fargebalanse og utbrent høylys, uskarpheten framhever farten i situasjonen.
Om jeg er glad i bildet, tja, heller et skudd av vikinger i farta.
:)Helge
Geir F.

Er nok litt usikker på om dette er et bilde som skal vurderes ut fra ''flinkisfotografering''
Har nok en mistanke om at...
-uskarpheten
-utbrentheten
-''feil fargeballanse''
-Dårlig komp...
er bevist gjort. Fordi: Alle disse ''feilgrepene'' er så pass tydelige.

Og hvorfor: Vel, for meg blir dette et bilde som virker direkte, autentisk og en subjektiv oppfatning av en situasjon. Jeg føler redsel, blikket flakker, panikk, redsel for å bli drept.

Bakgrunnen med steinene holder en ''rotete'' komp på plass, tross alt, holder orden i kaoset. Op pilspissen i nederste hjørnet drar meg nådeløst inn i situasjonen og slipper meg ikke.

-fløde-
Helge R.

Takk Geir, det skal en fotograf til for å se innholdet i et bilde som dette, er i farta med vikingbilder
:)Helge
Ruth S.

Og jeg er født for sent! Trur selv at jeg ville likt vikingetiden mad alst den betyr...

Et bilde med fart og spenning:-)

-ruth-
Avsluttet .

Vel,jeg tenkte akuratt det samme som Geir og han sier det så godt at det trenger ikke gjentas.
Bildet utrykker frykt,action,kamp,ære som står på spill og mange andre ting.
Jeg så ikke svakhetene da jeg så bildet,jeg så bare hisrtorien bak og den formidler du som vanlig kjempegodt.
Fortsett med dette du:-)
Hilsen Tone!
Helge R.

Takk for kommentarer, til Jostein vil jeg si at de bildene jeg legger ut er gjenstand for vurdering, dette vurderer jeg til et av mine bedre. Hvorfor, nettopp de tingene du ser på som feil ser jeg på som avgjørende for det totale uttrykket. Masse fart, lyset og de sære fargene gir til sammen et ressultat jeg er fornøyd med.
Jeg ser fram til å se noen av dine bilder.
Geir og Tone, jeg har noen hundre bilder av vikinger som sloss, spetakulere opptrinn, masse jobb å bla gjennom dem, siden utsnitt forsterkert uttrykket med alle sine varianter ser jeg på det som vinterlek. Dette er annerledes, er bare sur for at det bare blei med ett par skudd, dette er ett av dem.
Selv om jeg er fornøyd med bildet forstår jeg de som mener at alt er feil, hadde det ikke vært feil ville jeg aldri ha kommet opp med en følelse som dette.
Ruth; Å være viking i vår tid er en hapening av de store. Masse kuuule folk som deler den samme galskapen som meg, mennesker som kler seg og lever som vikinger. For de fleste av oss er sommeren satt av til vikingmarkeder i inn og utland.
Selv har jeg bygget mitt eget oldtidsgård med langhus og stasj, kan bare hekte på meg kappen for å bli konge på haugen.
Igjen takk, ha en flott helg
:)Helge
Jostein F.

...jeg gikk i fella, kan man vel si, og sådan sett er det jo dyktig maniupulering, det skal du ha!

MEN fortsatt synes jeg bildet ikke fungerer av to grunner:

- for det første ble ''manipuleringen for uttalt - for ''hardhendt'' i forhold til effekten du ville oppnå.

- for det andre så er jeg ingen stor venn av bilder som avbilder poserte situasjoner for å formidle noe. Dette argumentet er høyst personlig, og jeg vet at mange høyt estimerte fotografer bruker langt mer ''poserte'' virkemidler enn dette. Jeg bare ikke liker det - jeg synes (personlig) mye mer om bilder som formidler en ''ekte'' situasjon. JA, jeg vet at det er en kjempemessig gråsone her og å dømme etter din portefølje så er vi nok veldig uenige om dette.
Jostein F.

...jeg gikk i fella, kan man vel si, og sådan sett er det jo dyktig maniupulering, det skal du ha!

MEN fortsatt synes jeg bildet ikke fungerer av to grunner:

- for det første ble ''manipuleringen for uttalt - for ''hardhendt'' i forhold til effekten du ville oppnå.

- for det andre så er jeg ingen stor venn av bilder som avbilder poserte situasjoner for å formidle noe. Dette argumentet er høyst personlig, og jeg vet at mange høyt estimerte fotografer bruker langt mer ''poserte'' virkemidler enn dette. Jeg bare ikke liker det - jeg synes (personlig) mye mer om bilder som formidler en ''ekte'' situasjon. JA, jeg vet at det er en kjempemessig gråsone her og å dømme etter din portefølje så er vi nok veldig uenige om dette.
Helge R.

Disse gutta og flere med dem trakk kniven mot hver andre flere kvelder på rad, det er en del av vikingleken, jeg var bare så heldig at jeg fikk foreviget et slikt øyeblikk
:)Helge
Rune S.

Hei Helge! Dette bilde oppfatter jeg som om en tenkt krigsreportasje ifra vikingtiden. Ser man f.eks på Robert Capas bilder ifra D-dagen, (de få som overlevde mørkerommet) så er det den dramatiske situasjonen som er fanget. Er sikker på at du kunne tatt et ''fint'' bilde om det var det du ønsket. Interessant tekst.

Mvh
Rune S
Avsluttet .

Helge.

Godt komponert, et riktig ''action'' bilde.

Vil bare ønske deg en riktig god sommer, men det har jo du hele året, ler.

Vi får tastes og takk for at du følger opp bildene mine.

God sommer.

Arne
Renato M.

Jostein vil vil gjærne ser noen av DINE bilder..............
Torgeir H.

Hvorfor kan ikke en person komme med sine subjektive synspunkter på et bilde, si hva han syntes om det og hva det ga han, uten at dere skal se hans bilder og sammenligne hva som er ''best''? Han gir bare sin mening, uten å påstå at han er så mye flinkere, og det må da være lov uten at dere plutselig begynner å snakke om hva han kan? Er ikke poenget med foto.no å få flere og forskjellige synspunkter på bildene fra mange folk?

-T.H
Helge R.

Jeg er her for å lære, dette oppnår jeg med kommentarer på bildene min og ved å se på andres bilder. I dag sjekket jeg øyeblikkelig bildene til Torgeir, da husker jeg et jeg kommenterte og jeg ser hva han gjør, på en måte er det mer tyngde i hans uttalelser enn eks. Jostein som bare framstår som en synser uten bilder som forteller meg hvem, hva, osv. Det er ikke for å se hvem som er best, mer for å se hva han gjør og bedømme uttalelsene etter dette. Som en del av læreprosessen her på dotten setter jeg mer pris på innlegget til Torgeir som har bilder på dotten framfor Jostein som ikke har noen.
Når det gjelder kritikk av mine bilder er jeg helt åpen, det er tross alt den som forteller meg hvilket forberingspotensiale jeg har med bildet.
Bare en regnværsrefleksjon
:)Helge
Torgeir H.

Ja jeg kan være enig i at en bør kanskje legge ut noen bilder selv, for på en måte være en del av foto.no og for å kommentere, til en viss grad, fordi jeg syns fortsatt at det skal gå an å kommentere uten å ha lagt til bilder selv. Men jeg skjønner godt hva du mener.

Jeg beklager at bildet ditt ble til en liten debatt om dette; så over til bildet så skjønner jeg det du prøver å få til her, og det funker delvis til meg. Jeg kunne tenkt meg at du var nærmere og mer oppi personene med kamera for å få mer actionfølelse. For at man skal få den ''viking-følelsen'' så må fargene og ting være såppass dårlig, de hadde jo ikke spesielt bra kameraer på den tida..

-T.H
John Andre A.

knalltøft helge.
et av dine bedre vikingbilder!
fortsatt mye å lære jeg kjenner jeg...
håper å høre noe etterhvert, mer muntlig variant:-)

John
John Håkon N.

Likte bildet jeg og spesielt med tanke på at jeg lå halvt i svime litt lengre til høyre, overvunnet av ei krigerst møy :-|

Men jeg har aldri forstått hvordan et bilde kan funke/fungere for noen?!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu