St. Peters vaktsomme øye
St. Peters vaktsomme øye.
Vi kan kalle et menneske et menneske når det får sin første åndelige tanke, den gangen en religiøs anfektelse knyttet til jakt, siden har utallige religioner fulgt, og forfulgt oss som en mare. Mange guder og gudinner har blitt tilbedt gjennom årtusenene, her hjemme har vi gitt opp Tor og Frøya til fordel for en statsautorisert gud som vi tilber på søndagene.
Helt tilbake til steinalderens hulemalerier er det religiøse motiv som preger bildedkunsten. Denne vinteren kommer jeg med mine versjoner av bibelhistoriens glansbilder, noen er på kanten, men alle er laget med stor innlevelse i emnet.
Min bakgrunn for bildene er farget av søndagsskolens forkynnelse, her så jeg de første bibelske motivene for mitt indre øye, siden tilbrakte jeg mange sommerferier hos morfar og hans søster som var av det hellige slaget. Det er ikke tall på de menighets og misjonsmøter jeg måtte gjennomgå, flere med innlagte historier om helvete og hvem som helt sikkert havnet der.
Himmelen derimot, jeg så for meg store gresskledde sletter, sauer, mennesker som gikk rundt og talte i profetiske vendinger, uten en eneste kafé, ingen kino og bare litteratur av et tungsindig slag, --- dette skulle vare en evighet.
Gamle minner surrer gjennom hodet når jeg komponerer bildene, som du ser er jeg svak for historier fortalt med symboler, noen forståelig andre som du kan meditere over.

Fredag 19. januar er tema Perleporten;
selve innsjekkingen til evigheten, det er her St. Peter vokter sine himmelske filer, fantasillioner av terra med informasjon om deg, meg, tante Beate, ja, historien til alle mennesker som lever og har levd er bokført der oppe.
På femtitallet var akkurat dette et tilbakevendende tema i folkeskolens bibelhistorietimer, dommedagsprotokollen hvor mitt livs debet og kredit står skrevet, gode og onde gjerninger, sort på hvitt, ikke mulig å nekte for noe der.
Sikkert mye å gjøre på kontoret til St. Peter, folk vandrer jo hele tiden heden, så pågang av nydøde sjeler, som vil inn i det aller helligste, er sikkert stor.
Her presenterer jeg min versjon med sjeler som er innenfor og utenfor, det hele overvåkes av øyet som ser alt. Eksteriøret er inspirert av Elis Island, emigrantenes første møte med guds eget land.

Nyt det, hilsen
Helge

OBS!! Jeg lager alle bildene mine i mørkt rom på full skjerm.
Opplysende
Bildet inngår i albumet religiøse særheter - sære bilder
Utstyr
  • Nikon D200
  • Nikor 28 - 105 mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetLag på lag og Enigma i bakgrunnen
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_234448} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (22)
Anne Lene B.

Wow Helge, jeg har ikke mer å si!! Dette skal nytes og tenkes over lenge!!

Ha en riktig god helg!!

Hilsen Anne Lene
Geir F.

Hei Helge!
Presis kl 11.00 dukker du opp igjen til glede for alle oss som fryder seg over bildene dine.
Vektløsheten... det er dette som gjør så mye for bildet, som kontrast til alle de tunge formene som svever over skyene. Det sparsommelige lyset... som reflekteres i husene og skaper en magisk stemning.
Speilet... som skaper inngang til bildet og lar blikket flyte... aner jeg Salvador Dali et eller annet sted i de himmelske OBOS-leilighetene?

Jeg betrakter bildet og får en bestemt følelse av at de rører på seg. Gjør det virkelig det? Handlinger flyter fra rammen og gir det hele liv.

Synes du hadde et høydepunkt forrige gang. Dette er da enda bedre. Eller? Jo det tror jeg sannelig.


-fløde-
Avsluttet .

Her kunne det sikkert ha vært skrevet en hel avhandling:-)Men som Anne Lene sier,dette må bare nytes,igjen har du laget et bilde som en bare MÅ studere nærmere,og så er det morsomt,tankevekkende og alvorlig på en og samme gang og hvem kan motstå det:-)
Ha ei fin helg.
Hilsen Tone!
Stig Børre E.

Oj - dette var en enorm nivåheving fra forrige uke. Syns dette er hårreisende
bra. Flott med historien bak. Selve bildet er så bra at det står godt på egne ben uten tittel og tekst. Veldig godt stykke arbeid - flott presentert. Dette må være noe av det beste du har laget. Det er et irritasjonsmoment her og det er rammekanten oppe, et lite kutt og vekk med den...

StigB
christopher t.

yes Helge, dette er mye bedre enn det forrige - flotte farger og dramatikk
doc
Rune S.

Enig med Tone! Her kunne det sikkert vært skrevet en hel avhandling. Flott utført bilde, som er både tankevekkende og morsomt. Han danser jo glad og fornøyd in porten hodeløs og lemlestet:-( :-) Bra jobba - igjen!

Mvh
Rune S
Steinulf L.

En hodeløs gjeng.

Å vurdere dette som et fotografi er vanskelig. Du behersker imidlertid både fotografering og billedbehandling, og forteller med stor innlevelse. Kjedelige er de hverfall ikke, disse bildene dine.
Per Harald O.

Fotografi betyr vel å tegne med lys! Det har du klart fint her, fått frem en fin dybdevirkning også;)
Judit W.

Hei Helge!

Your works always indicate an intellectual challenge for me - and sometimes I need to give up, especially because I almost don't understand a word of your subtitles. But mostly your pictures tell everything without any word, just like this one.

Great -> unique -> fascinating!

Judit :)
John Andre A.

imponert lener jeg meg tilbake og støtter tanker om anbefaling!
kreasjon, fotografi, manipulasjon, tankevekker, refleksjon, abstraksjon....
ja, jeg vet ikke. men du er virkelig igang med å benytte vinteren til saker og ting!
John
Avsluttet .

Hei Helge :)

Igjen har du klart det, et spesielt komponert bilde, som man kan sitte å se på lenge å bare fordype seg i sine egne tanker. Bravo ^^
Dette er deffentli blitt en av mine favoritter blant dine bilder!

Så fortsett slik, å gleder meg allerede til neste fredag, bildene dine er så inspirerende!
-keep up the good work-
Lars-Anders M.

Matt 16,18 Og det sier jeg deg: Du er Peter; på denne klippe vil jeg bygge min kirke, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den.
[Peter: Det greske ordet Petros er en oversettelse av det arameiske Kefa og betyr stein, klippe.]

Joh 12,47 Den som hører mine ord og ikke tar vare på dem, dømmer ikke jeg. For jeg er ikke kommet for å dømme verden, men for å frelse verden.

Meget bra illustrasjon.
Mvh
L-A M.
Wenche J.

Her er det bare aa sette seg godt til rette og nyte. Liker ogsaa de flotte samstemte fargenyansene du har brukt.
Har ikke akkurat tenkt aa imigrere med det foerste, men det blir interessant aa se om det blir noe tilsvarende som dette symboliserer. Spennende:):)
Mvh Wenche
Tom E.

Dette er strålende! Det hittil absolutt beste i denne serien. Bakgrunnen, øyet, rammen/speilet, sterk og god symbolbruk, men best av alt her syns jeg er fargene og positurene til de to figurene. Gir rom for mange tolkninger. Og teksten - meget bra. Som utflyttet vestlending har jeg høy gjenkjennelsesfaktor her :-)
Er herved innmeldt i gruppen som har merket av fredager kl. 11 i kalenderen.

Mvh TomE
Helge R.

En ydmyk takk til alle som er innom og til alle dere som kommenterer bildene mine.
Det ser ut som om tolleransen er litt høyere her på dotten, på www.photosight.no ble bildet dagens, samtidig som jeg ble truet med utkastelse for haselering med de troende, til hva?? Gjør døren høy, gjør porten bred spør du meg.
Nå har jeg lært meg å ta innleggene over på minnepinnen, så nå kan jeg sitte i ro og mak hjemme å se hva dere skriver om bildet. Det er ellers ganske eneverende med netcafe, bråk og unger som leker pang, pangspil, eller prater med kjæresten i Colombia.
Jeg har flere bilder av dette slaget på trappene, følg med: fredag 26. klokken 11 kommer det ett nyt bilde fra meg.
Igjen, masse takker til alle dere på dotten, jeg svever på en fotosky, ha en flott helg hilsen
:)Helge
Stine J.

Hei Helge

At du er dyktig på manipulasjoner er sikkert. :) Samtidig forteller bildene dine en historie og det ligger mange tanker bak, det er bra. Uten teksten din hadde jeg neppe assosiert dette bildet med perleporten, men ser hva du vil fram til når jeg leser teksten.

Jeg har kikket gjennom de andre bildene dine i denne serien og er imponert over arbeidet og tankene du gjør deg når du lager disse bildene. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. ;) Gleder meg til neste bilde.

mvh Stine
Eivind B.

Hei! Igjen setter du sammen gull av tilsynelatende tilfeldige elementer. Du er jo blitt rene alkymisten. Tematisk traff nok ditt forrige meg sterkere, men dette hadde mer å by på visuelt. Fortsett det fine arbeidet! Mvh Eivind
Jakob H.

Hei!

Ikke annet enn å bøye seg i støver. Mesterlig.

Mvh,
Jakob
Fredrik E.

Heisann, du har en rekke absurde bilder for tiden,,og det er slettes ikke å forakte. Dette bildet fant spesiellt i smak hos meg og generellt er det din sans for detaljer som utpeker seg, samt at du liker å eksperimentere med fargerike bilder, blir veldig iøyenfallene. Liker ellers at ''tabuet'' religion ses i en elegant absurd synsvinkel. Litt harselering er krydder i hverdagen for oss enkle sjeler. Bildene dine vekker oppmerksomhet og stiller spørsmål mange ikke har turt å stille opp igjennom tiden, det er både viktig, morsomt og alvorlig, lykke til videre.
Fredrik
Anne-Lise S.

Her er en som deler sine innerste tanker villig vekk gjennom tegnende tekster til bildene, som nok får en del til å nikke gjenkjennende, til å tenke litt til, til å bli sittende å undre seg over denne''alkymistens'' levende ord. Nok en gang gir teksten liv til bildet, eller omvendt, og jeg blir sittende og tenke på hvilken kunstner du er, både i ord og i handling....

Anne-Lise
Stein Oleiv B.

se der:) et av de sterkeste bildenen dine så langt, spør du meg. veldig bra gjenomført manipulering. det jeg aldri har fattet er hvor du får fatt i alt dette råmateriale. alle er jo perfekt lyssatt, og med helt riktige farger. flotte greier du driver med helge. var og viste foto.no til noen på jobben, og selvfølgelig måtte jeg innom for å vise dine bilder. ''det er jo kunst'' var noen av kommentarene du fikk;)
fin ballanse i bilde, liker lyktestolpen som går igjen i flere av bildene dine. byggningene er jo delikate. ikke minst lyset. prøver å se etter ting å gi konstruktiv kritikk på, for en gangs skyld, men finner DESVERRE ikke noe! :) om dette er så desverre får du selv bestemme. igjen et knallbilde fra deg, alt sitter, komp, ballanse, farger(ikkeminst) og korrekte kutt. helge, du er flinkest på lag her på dotten!
Helge R.

Hei og stor takk for positiv omtale. Et bilde som dette krever stort omfang av bilder, statuene har jeg fotografert fra alle bauger og kanter, det samme med bygningene, jeg er fast morgen og aftenhimmel fotograf. Totalt får jeg aldri nokk bilder, det er alltid ett eller annet som mangler, lys og skygge er spesiellt viktig for meg, det bør jo samsvare så nogenlunde med totalinntrykket.
Dette bildet er nok pr. i dag det jeg er mest fornøyd med, helheten ballansere.
Igjen stor takk hilsen
:)Helge
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu