Paola 10, Naxos, juli 2001
Utstyr
  • Hasselblad, 80mm
  • -
  • Blender-
  • FilmtypeT-max 100
  • Nei
  • AnnetKopiert på Ilford Multigrade fiber-base varmtone papir, selentonet.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriPortrett
  • Lastet opp
  • Visninger814
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_22835} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Carsten A.

Pent portrett, bra sv/hv arbeid med fine toner. Ser desverre ut som USM (eller annet oppskarpingsverktøy) er kjørt litt vel hardt, her er det endel sjenerende kontureffekter (bl.a. håndkleet, munnviken). Men alt i alt et fint jenteportrett.
MVH CA
Øyvind B.

Nydelig hudtone og flott blikk. Jeg tenkte på Sally Mann og Jock Sturges med en gang.
Tom Schjøtt P.

Tusen takk for veldig hyggelig kritikk! Det stemmer nok at bildet er for mye oppskarpet. Er det mulig å si noe om hva slags verdier som er passe i Photoshop?
Øyvind B.

Nei, det er ikke mulig. Det avhenger fra bilde til bilde. Jeg kan forøvrig anbefale boken til Katrin Eismann ''Photoshop Restoration and Retouching''. Hun går gjennom det meste som pynter opp bilder. En litt avansert bok men informasjon på hver eneste side.

Forøvrig kan du gå inn på disse to stedene som det her er nevnt og bruke blur-tool eller rubber-stamp om du ikke vil gjøre en ny USM.
Carsten A.

Joda, det er selvsagt mulig å si ganske mye om dette, uten at det som sies skal oppfattes som noe fasitsvar. På et bilde av denne størrelsen (størrelse målt etter antall piksler: 450x561) ville USM med A:500, R:0.3, og T: mell. 0 og 5 trolig være et brukbart utgangspunkt. Men all oppskarping må selvsagt utføres under visuell kontroll og i visningsstørrelse, dvs. i ''Print size'' for ting som skal skrives ut og i ''Actual pixels'' for bilder som skal vises på skjerm med nettleser.

Å si noe konkret til dette bildet, utover at USM er kjørt for hardt og/eller med feil parametre, er ikke enkelt når intet er sagt om hvordan USM (eller eventuelt andre oppskarpingsfunksjoner) ble brukt. Like viktig kan det være å opplyse om på hvilket stadium i bildebehandlingen oppskarpingen ble gjennomført. Noen skarper opp under scanning, og det blir jo bare huff-huff, andre tar det heller ikke så nøye med at oppskarping bør være siste ledd i bildebehandlingen i forhold til den aktuelle bruk av bildet, f.eks. visning på skjerm, tilpassing for utskrift eller trykk.

Les gjerne mine to artikler ''Oppskarping (USM)'' og ''Bilder på skjerm'' på http://carnholm.home.online.no - menypunktet ''Fototeknikk''.

Bildet har forøvrig potensiale til å bli ganske nydelig, om nødvendig etter ny scanning. Flikking på feil bruk av USM med ''Clone tool'' el. lign. gir neppe noe særlig bra resultat.
MVH CA
Tom Schjøtt P.

Originalen til dette bildet er ca. 16x20 cm som er scannet med oppløsning 72 dpi til 300% størrelse. Dette ga en tif-fil på ca. 6 Mb. Så er størrelsen redusert til 450x560 piksler. USM er brukt med parametre A:200, R:1,5(for mye) og T:10. Så er bildet komprimert til en jpg-fil på 44 Kb.
Apropos hudtoner, å bli sammenlignet med Mann og Sturges kan få noen hver til å rødme...
Carsten A.

Min peronlige erfaring er altså at på bildefiler med ca. 600x500 piksler (uansett hvordan en er kommet fram til det), er lav radius (omkring 0.2 - 0.6) helt avgjørende. Threshold, nesten uansett verdi, hindrer ikke kanteffekter der en på forhånd har markerte konturer (her lyst håndkle/mørk hud i skygge), dersom radius er satt for høyt.

Ser ellers gjerne dette nydelige bildet i optimal presentasjon!
MVH CA
Tom Schjøtt P.

Skal se hva jeg kan få gjort i kveld. Kanskje kommer det flere bilder etterhvert også...
Tom Schjøtt P.

Dette bildet er nå lagt inn i ny versjon som bilde nr. 32666.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu