Mot lyset.
Når jeg ser slike harde og steinete landskap får jeg ofte assosiasjoner til urmenneskene. Hva tenkte f.eks. steinaldermannen der han sto og speidet ut over landskapet og myste mot sola, som sender sine varme ståler mot jorda. Kanskje sto det en av den typen akkurat her.
De var sikkert like takknemlige for sola som vi er.
Det er iallefall ikke vanskelig å forstå at de kunne bli overtroiske og kunne tilbe sola som en gud.
- Bildet er tatt på Saltfjellet -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-08-08 12:03:45
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-08-08 21:23:06
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2006-08-09 02:29:49
    Versjon #4
Utstyr
  • Nikon D70s
  • Nikon AF-S, Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G E
  • Brennvidde35mm
  • Blenderf/13
  • Lukker1/640s
  • FilmtypeIso 200 RAW
  • Nei
  • AnnetEksponeringskomp. -0.7
    Har med hensikt gjort forgrunnen mørkere.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger941
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_204209} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (30)
Stig Børre E.
Spesiellt bilde. Spennende lys. Syns forgrunnen blir for tung. Ser litt detaljer her og der - kunne godt vært lettet opp en liten tanke. Kanskje et kutt i bunn også kunne hjelpe?

StigB
Odd Tore S.
Spesielt lys, kan oppleves også på Hardangervidda i gode fotografiske øyeblikk. Som en parantes: For min del er ikke sterk sommersol noe jeg ønsker meg, hardt lys og lite stemning, og stekt fotograf.
Himmelen er fin, konturene er OK, forgrunnen er slik at forgrunnen og mellomgrunnen flyter sammen, og ingen av delene har detaljer som jeg klarer å forholde meg til, samtidig med at jeg ser at noe er der.
Kanskje litt urettferdig å kommentere her og nå, siden jeg har sidelys som ikke treffer skjermen, men som likevel nok kan forstyrre.
Odd Tore
Kurt S.
Takker for kommentarene.
Som nevnt hadde jeg med hensikt gjort forgrunnen så mørk.
Har en god del å gå på men forgrunnen i orginalen er igrunnen ikke særlig pen. Mye uryddig og grått berg.
For å få bildet ''renere'' valgte jeg å gjøre det slik.
Har kuttet litt i bunn og foretatt en svak oppletting i V2.
Og, Odd-Tore: Nå klarte jeg å bli kvitt den stygge ''dotten-ramma'' -:)
Mvh Kurt
Stig Børre E.
V2 ble mye bedre. Flott!

StigB
Bjørn H.
Hei Kurt ...

Riktignok et flott strølys som kommer inn fra venstre der, men for å være heeelt ærlig syns jeg ikke dette er det beste jeg har sett fra deg. !!

Forgrunnen blir for mitt øye, for mørk, noe bedre selvfølgelig i V2 men alikevel er den både litt kjedelig og fortsatt for mørk. Hadde kanskje vært kulere med en forgrunn i siluett ?? og gjort enda mer ut av det magiske lyset ...(som er selve bildet.)

Vet ikke jeg, men det ser ut til at du har en flott stein på fjelltoppen der. Kanskje den burde vært mer som et viktig element i bildet, d.v.s. tettere på ?? Kun noen tanker i forbifarten ...............................

Bjørn


Avsluttet .
Jeg synes ikke forgrunnen blir for mørk, hvis sammen med fin struktur gir god kontrast til den relativt lyse himmelen. Pluss for steinene, som diagonalt går fra minst til størst.

Likte bildet!

--
Bjørnar Hauge
Odd Tore S.
Har skiftet til annen skjerm.
v2 er best om man ønsker å vise innhold i forgrunnen, v1 kom seg.
Mulig at siluetter hadde hatt mer for seg?
Odd Tore
Hans Jacob H.
Er igrunnen veldig enig med Bjørn H.
Fint strølys, men så stopper det liksom opp. Steinen i midten ser ut som et spennende element, som gjerne kunne hatt en mer dominerende plass i bildet. Tenkte da f.eks. et utsnitt der steinen kom mer ned i høyre hjørne, og gjerne også bakken i silhuett. Nå blir det fryktelig mye ''daukjøtt'' til høyre og tildels nederst (spesielt V1) i bildet.
Jan E.
Hei Kurt - dette var vakkert og trolskt samtidig.
Synes V2 er best jeg også.
Synes forgrunnen ikke er av avgjørende betyding for den fine og mystiske bakgrunnen.
Hege J.
Hei Kurt! :-)

Du har SÅ mange flotte landskapsbilder i samlingen din her på dotten. Dette er jeg imidlertid litt usikker på hva jeg mener om. Har vært innom og kikket på det flere ganger. Synes det er spennende å lese de konstruktive kommentarene du har fått, og suger til meg lærdom av dem.

Jeg synes det begynner å bli dreis over bildet i versjon #3. Strølyset (som jeg lærte det heter) faller fint mot forgrunnen, som kler siluettutgave. Liker diagonalene fra strølyset og forgrunnens siluett som går i hver sin retning i bildets leseretning. Ellers må jeg nok innrømme at bildet ikke tar pusten fra meg denne gangen.

Mvh Hege
Bjørn H.
Tror jeg går for V3 Kurt :))

Bjørn.
Avsluttet .
Hei Kurt
Jeg går for v1 og v3. I v1 er det passelig med lys til at jeg kan forestille meg landskapet. V2 avdekker som du også selv sier, noen useverdige elementer:) Er det noe som heter useverdig:) ikke vet jeg. I v3 fungerer bildet også bra med fjellet som en siluett, mye takket være de tre steinene på toppen.
Jeg synes også at himmelen er severdig med skodde, lette skyer og tyngre regnskyer og jammen titter det ikke noen solstråler også frem. Stemmer det at jeg også ser et par fjelltopper i det fjerne.

Totalt sett et litt monotont og mørkt steminingsbildet fra fjellheimen.
mvh arild
Roger K.
Hallo Kurt!
Strølyset gjør mye for bilde her. Fin tegning på himmelen som også gir muligheten til å dra til med enda mere av det om tegning fortsetter oppover. Kanskje da redusere litt til i bunn. Har prøvd litt selv og senest i går da jeg dro over fjorden til Moskenes. Når det gjelde versjoner holder jeg helt klart på din første utleggelse. Nok innformasjon i bunnen og derfor passe mørk. Versjon 3 fungerer bra den også, men foretrekker som sagt den første.

Mvh RK
Kurt S.
Hei og takker så mye for konstruktive kommentarer og ærlige meninger.
Hege: Ja, da vet du iallefall hva strølys er for noe -:)
Ser det er delte meninger om bildet og bra er det.
Tok sjangsen på å være litt eksperimentell med dette bildet. D.v.s. bildet var ikke ment å være helt ''naturlig''. Litt mystikk, som Jan E. er inne på, var også noe jeg forsøkte å få frem.
Opprinnelig var det berget med de steinene som gjorde at jeg forsøkte å få til bildet.
Roger: Har dessverre ikke mere å gå på i toppen.
Der var det litt utbrente skyer og klar himmel uten stråler.
Arild: Det er en fjelltopp til venstre men tror ikke man kunne se noen i det fjerne fra dette ståstedet.
Mvh Kurt

Kjell Sigurd S.
Fin himmel med flott strølys. Jeg synes silhuettvarianten var best. Forgrunnsdetaljer er bare forstyrrende her. Fikk lyst til å se det å gråskala og fikk fram noen ganske morsomme effekter når jeg trykket på ''Gråskala'' under bildet. Hvite lysende prikker på hele forgrunnen... Vet ikke hva det kommer av men pent var det ikke :-) V3 ble uansett et severdig bilde som sikkert også kunne gjort seg i s/h.

Kjell S
Fred S.
Alltid beroligende en sein nattetime å se en så flott gjengitt himmel som dette. Når det gjelder forgrunnen er jeg enig med de fleste, manglende detaljer er et minus. Ser at noen er inne på det jeg selv synes er den beste løsningen, en reduksjon av forgrunnen slik at det helles spilles på silhuettene av snødekt fjelltopp og steiner. Men jeg ville ha tatt en enda mer drastisk jafs av forgrunnen, så mye at vi bare ser 3-4 mm av buen i fjellet til venstre.

vh fred
Roger V.
Hei Kurt
Syntes og at orginal bilde hadde en alt for tung forgrunn, men versjonene er blitt berdre. Spesielt etter jafset på versjon 4. Da fremheves lyset i himmelen mer og man kan kun konsentrere seg om det.

Mvh Roger
ingebjørg fyrileiv g.
Hei, Kurt. Jeg slenger meg på; nydelig himmel med et flott lys som stråler inn fra hjørnet. Jeg liker også teksten din. De tankene kommer også hos meg når jeg er på mine vandringer.. Det er spennende å fantasere om slikt.
Når det gjelder versjon, så vil jeg nok favorittisere v#3. Meget flott bilde.

~ingebjørg
Inger Anne Maritsdotter V.
#4 ble fin, fin stemning på himmelen,
et bilde som sammen med teksten din har et filosofisk uttrykk ved seg.

Inger Anne
Kurt S.
Takker så mye.
V4 ble faktisk den versjonen jeg selv også ble mest fornøyd med til slutt.
Mvh Kurt


ingeborg w.
Jeg liker lyset som kommer pent inn fra siden. For meg blir det v1, mørk litt skummel stemning, med detaljer en kan ane. V2 ser kunstig ut synes jeg. Siluetten ble mer vanlig og kuttet ble kjedelig. Kategorisk og greit, jeg vet du tåler det og ikke blir sur. V1 altså, den likte jeg best, litt annerledes, med mørk stemning.
Kurt S.
Ingeborg: Takk for kommentaren.
Skulle du klart å få meg sur p.g.a en bildekritikk vet jeg sannelig ikke hva du skulle ha skrevet -:)
Setter stor pris på ærlige og oppriktige meninger.
Kurt
Bjørn H.
Skjønner det blir ''smaken og baken'' vi snakker om nå, men jafset og kappinga i V4 blir vel mye av det gode, for min del , ...spesielt venstre side lider,....det skriker etter mer luft .................

Er forstatt en trofast tilhenger av V3 :))))

Bjørn
Kurt S.
Okei Bjørn - takker - ja da blir det ''smaken og baken'' -:)
Det er igrunnen enklest dersom man klarer å få til et bilde hvor de fleste er fornøyd med samme versjonen.
Det er imidlertid ikke alltid så lett.
Det er forresten hyggelig at du stikker innom her en gang iblandt -:)
D.v.s. at du ikke har glemt gamle gode foto.dot.no
Mvh Kurt
Ivar B.
Flott Kurt! Gode linjer i himmelen med en herlig blåtone. Det slår meg hvor viktig steinen nesten i midten er for bildet. Mørk forgrunn gjør meg ikke så mye, det fremhever jo bare himmelen og understreker den litt tunge stemningen og steinen skaper god dybde inn i noen flotte skyer. Jeg liker absolutt versjon 1. Bildet er jo litt dystert, og så mye forgrunn underbygger hele stemningen, det samme gjør også så få detaljer i forgrunnen som versjon 1 har. Dette er bra det! Mvh Ivar
Liv Anette T.
'Hva skuer så mitt øye''...
Holder en knapp på #2 tror jeg. En dramatisk himmel i et landskap som nok kan være tøft. Kjørte over Saltfjellet for første gang i sommer og ble utrolig fasinert av naturen der.

Mvh Anette
Ole E.
Hei Kurt, du er veldig god til å bruke diagonaler i bildene dine, også her. Jeg liker den markante stålblå fargen, og at fjellsiden fortsatt har noen små detaljer, det skaper litt mystikk. Jeg liker helt klart V1 best. Meget bra.
Bente K.
Hei, versjon 2 var et flott skue på min nyinnkjøpte skjerm. Jeg synes dette var stilrent og flott der lyset skaper stemningen og steinen gir bildet perspektiver. Bra fanget og komponert.
mvh Bente
Kurt S.
Tusen takk for kommentarene til dere alle!
Mvh Kurt
Ina W.
Oi, her var det mange kommentarer.. de orker jeg ikke å lese nå.
Nydelig lys og skyer. Klarer ikke helt å bestemme meg for hvilken versjon jeg liker best, kanskje nr. 2. Likte godt steinene, de tilfører bildet noe ekstra.
Fin enkelhet i bildet, lekre fargetoner.

Ina
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu