System eller kaos?
Finnes det system og orden ute i naturen? Eller beror alt på tilfeldigheter? Jeg tror det er et visst system i det meste. Forgrunnen på dette bildet bærer preg av system mens bakgrunnen virker litt mere kaotisk. Kanskje er der et visst system i kaoset der også?
Det er mye man kan spekulere på når man rusler rundt med kameraet.
Usikker. Kanskje for mye kaos? Tar sjansen på å legge ut bildet likevel. Om ikke annet så for å vise noen av ''finuerlighetene'' i naturen.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-03-13 23:22:39
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D70s
  • Nikon AF-S, Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G E
  • Brennvidde40mm
  • Blenderf/10
  • Lukker1/400s
  • FilmtypeIso 200 RAW
  • Nei
  • AnnetDuotone.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger821
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_181298} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Steinulf L.

Du har jo fått en svært så ryddig komposisjon ut av dette, med bua i det gyllne snitt. Fin observasjon.
Tone A.

Eg likte fargeversjonen best pga at då vart det litt meir kontrastar. Den røde bua vert som ein stor fargeklatt mot alle kvistane med småe småhaugar rundt.
Flott lys med lange blåtona skuggar som skapar linjer mot alle dei forma snohaugane eller snødottane. Kvistane står oppover saman med bjørkestammane. Elles er det snodottat i litt samlingar i forgrunnen, men elles virkar det litt kaotisk mot venstresida. Eg ville gjerne ha sett litt meir av snødottane du har kutta i forgrunnen!
Flott konposisjon med den røde bua, fint lys og fine klare fargar. Dette kan ein studera ei stund også. Litt rotete ja, men slik er naturen som me ikkje alltid synes er spanande nok til å fotografera. Bra sett og eit annleis vinterbilde med mange detaljar.
Eg likar like trassige nakne kvistar som stikk seg ut av snøen. Dei runde snødottane gjer mykje for bildet, Kurt.
:) Tone
Kurt S.

Steinulf og Tone: Takk for kommentarene.
Jo det var nok de snødottene som hadde samlet seg rundt stråene som gjorde at jeg stoppet opp ved dette motivet.
Det var buskas og kratt rundt overalt slik at her nyttet det ikke å rydde noe. Ikke med kloneverktøyet i P.S heller-:)
Utfordringen ble da å prøve å få til et noenlunde brukbart bilde midt oppi et virvar av busker og strå.
Har dessverre ikke mere å gå på i bunn. Nytter ikke å dra tilbake dit heller. Dette snølandskapet har nok forandret seg forlengst siden jeg tok dette bildet i forrige uke.
Kurt.
Inger-Lise S.

Hei Kurt! Fine bilder begge to. V#2 har friske, klare farger,-v#1 har noe rolig og behagelig over seg. Jeg syns du har fått ro over rotet :-)
Jeg velger meg v#1.

Inger-Lise
ingebjørg fyrileiv g.

Jeg liker bildet ditt, Kurt. Det Blir et ryddig rot. Hadde det vært sommer,
ville det vel blitt værre.. Jeg liker fargene best.
Litt friskere og bedre stemning.

ha en fin dag! hilsen ingebjørg
Jan Frode A.

Enig med deg; der er noe med denne snøen som hauger seg opp rundt stråene. Jeg stopper ofte opp selv, og blir stående å betrakte slike detaljer.
Syntes rotet er ryddig på en måte; liker at forgrunnen dominerer såpass i bildet. Det er noe med lyset og fargetonene som gjør en fin helhet. Akkurat av den grunnen blir jeg sittende og undre på versjon #1 eller #2. Liker den røde bua, men fargevalørene ellers føler jeg best for slik de er i 1'ern. Så kanskje en mellomting? 1'ern med rødt uthus :-)

mvh Jan Frode
Torbjørn K.

Jeg synes v1 blir system, mens v2 blir kaos. Helt klart mange elementer i dette bildet, men når du fjerner alle fargene så blir bildet mye mer rolig. Blåtoninga fungerer bra! Teknisk veldig bra.

Torbjørn
Roger K.

Hei hei, Kurt!
Ja du kan så spørre. Det systemet her er vel nok så tilfeldig fra år til år eller kanskje det ikke dukker opp til neste år/vinter. Det er i alle fall et motiv det kunne vært gjort mye med og ditt valg er gjort slik. Til å begynne med (tidlig i morres) syntes jeg det ble litt for mye kaos. Har fått sett noe nærmere på det nå og ser helt klart noen ting i dette kaoset. Da trer din versjon 1 mere frem i lyset. Alle de toppene av snø som klamrer seg til gresstrået ligner fælt på telter som er satt opp i en eller annen form for leirer. Da tror jeg det kunne vært noe for seg å konsetrere seg mere om dette og komme seg på et enda lavere standpunkt. Helt på maven for å øke dimensjonene i disse snøtoppene. Dette er et bilde som jeg måtte ha litt tid på. Dette kommer i kategorien som blir bedre og bedre jo mere jeg ser på det. Utførelse, tanken bak og funderingen over naturen setter spiss på bilde. Bra utført jobb som fikk meg engasjert.

En fin kveld til deg

Mvh RK
Espen A. I.

Dette var et fint motiv med flotte naturlige formasjoner. Selv synes jeg hytta tilfører bildet mye som en slags menneskelig motpart mot selve naturens orden. V1 er best, den gir en slags ro og et fint toneforløp.

mvh Espen
Odd Eirik S.

Har litt problemer med å velge versjon her. Men havner på fargeversjonen. Den gir meg mer å jobbe med og får tankene til å fly.

Du har med den lille bua greid å skape god orden i bildet. Synes ikke dette blir kaotisk i det hele og store. Den røde bua er delvis gjemt bak busker og kratt. Hjernen bruker all energi på å gjenskape den uten alt som forstyrrer og derved er det den som får all fokus. Man blir letende etter små detaljer som kan ha gjemt seg.
''Ser jeg et vindu bak det treet der? Kan det være en dør på andre siden eller ser jeg noen som stikker hodet frem bak et hjørne gjemt bak et tre.''
Når jeg så ikke finner noe så flyttes blikket til bakgrunnen. Et majestetisk fjell. Nye tanker dukker opp.
''Har noen vært på toppen av det, stått på ski ned de bratte fjellsidene, har det gått et ras der en gang, eller nå nettop?
Og det baller på seg med flere tanker.
''Forresten - så holder jo trærne på å spise opp hele bua? Hvem i all verden kunne finne på å bygge ei bu sånn midt innimellom en masse store bjørketrær - eller har de vokst seg store etter at bua ble satt opp? Den ser da ganske så godt vedlikeholdt ut -ja da er det vel noen som passer på den ennå en stund. Forresten - den som har det ansvaret er sikkert like gammel som bjørketrærne. Har kanskje ikke så lenge igjen da -for de trærne må jo være ganske gamle. Hmm, hva skjer så med bua. Den vil jo ikke stå der til evig tid. Det vil nok neppe trærne heller. Montro om det vil vokse frem nye trær her, eller om dette er en del av et større boligfelt om 10-20 år. Der den gamle bua stod vil det være en veranda med utegrill. Masse unger som flyr rundt og hoier og skriker, ei kjerring som truer med skilsmisse om ikke maten blir ferdig snart og en fortvilet far som gjør sitt beste for å få steikt noe mat så han får stoppet kjeften på både kjerring og skrikerunger.''

Så kan man saktens lure på hva som er kaos! Ja, ja det tok litt av denne gangen. Men det er ikke så ofte det skjer, så bær over med meg. Håper jeg ikke blir innrapportert for dette har jo kanskje ikke så mye med bildekritikk å gjøre. :-)

mvh
OddES
Kurt S.

Tusen takk for kommentarene.
Odd Eirik: Hei i natten og takker så mye for en lang, innholdsrik og fantasifull kommentar-:) Det er interessant å få høre andres assosiasjoner til bildet. Mye av det du skriver kunne selvfølgelig være tilfelle.
Må innrømme at her går nok dine tanker lengere enn mine gjorde da jeg tok bildet. Det blir jo selvfølgelig slik da jeg er kjent i området.
Hytta ligger i et område utenfor byen hvor det kun er spredt hyttebebyggelse.
Det vil derfor neppe bli noe boligfelt her.
Da heller jeg mere mot den tanken at naturen tar hytta tilbake en gang, dersom den ikke blir revet før den tid.
Bildet ble forøvrig tatt ganske tidlig en formiddag i vinter. Det var ikke et menneske å se i hele området. Helt stille og litt kaldt slik at det knaket i snøen der jeg tuslet rundt for å prøve å få til et bilde.
Mellom bua og fjelltoppen i bakgrunnen ligger det et vann.
Du nevner at dette ikke har noe med bildekritikk å gjøre. Jeg vet ikke helt.
Bilder handler om historier og assosiasjoner. Da synes jeg det må være lov å fortelle litt om hva man assosierer med bildet.
Jeg skal iallefall ikke rapportere deg inn-:) Tvert imot synes jeg det var artig at du tok deg tid til å fortelle litt om dine tanker omkring bildet.
Som regel danner man seg slike tanker og fantasier når men betrakter bilder.
Det er bare sjelden man utdyper dem gjennom kommentarene.
Jeg må nok innrømme at det var disse sneformasjonene i forgrunnen som først og fremst fenget min interesse men jeg ville ha med hytta. Som Espen så fint sier det: Den danner en slags menneskelig motpart mot naturens orden.
Mvh Kurt

Bente K.

Her har du funnet et motiv som setter fantasien i sving hos flere ser jeg. Det må være dette med de gamle forlatte husene som får oss til å lure på historien som sitter i veggene. Det er kaoset rundt huset som forteller meg at her er det lenge siden noen har vært, men jeg klarer ikke å finne noe system i kaoset - det var mer rot enn orden. Dette var et underfundig presentert bilde med tilhørende tekst. Her synes jeg at det passet best med s/h, selv om jeg vanligvis foretrekker farger.
mvh Bente
Odd Tore S.

Her har du beveget deg inn i det lysegrønne stripete området, dvs. dette ville vært merket med lysegrønne striper på et o-kart fordi det er lett nedsatt løpbarhet, men god sikt.
Ikke mine favorittområder under o-løp, og heller ikke med kamera.
Slik du har vinklet dette bildet, synes jeg at krattet oppfører seg som kratt og blir et hinder for opplevelsen av skur og natur. Likevel er det ikke så påtrengende at det gir inntrykk av forlatt og forfall, og lyset blir for pent til å vinkle tankene i den retningen.
Samtidig ser jeg kvaliteter og muligheter i de gjentatte formene av snø som kryper oppover krattstammene. Men slik bildet er nå, havner oppmerksomheten på bakgrunnen.
Jeg tror du har en skikkelig utfordring her.
Odd Tore
Kurt S.

Bente og Odd Tore: Takker så mye for kommentarene.
Jo det ble vel litt underfundig dette-:) og Odd Tore: Jeg har drevet litt med turorientering selv også slik at jeg vet hva det vil si å ferdes i lysegrønne områder-:)
Det er utfordringer. Av og til beveger man seg inn der selv om det igrunnen ikke er av mine favorittområder heller.
Mvh Kurt
Tor-Erik E.

Heisann Kurt. Absolutt begge deler... Uten forgrunnen ville dette blitt heller kjedelig. Men sånn som det er nå, og med tittel og tekst, fungerer det bra. Den gjør seg absolutt best i s/h versjon!!! Herlige kontraster og skygger i forgrunnen.

Tor-Erik
Linde G.

Hei

Morsomt bilde der jeg umiddelbart går for versjon 2 pga kontrasten mot det hvite .
Naturen er ikke dum den, antageligvis lurere enn oss., På den annen side er jo vi også ren natur, og ikke er det sikkert at vi er de smarteste skapningene heller, selv om vi ynder å tro det. Smart i forhold til hva ?
Uansett, likte poenget ditt at det er mye man kommer bort i når man har på seg ''fotobrillene''. Man går liksom tur og skanner alt rundt seg i håp om en finurlighet å ta bilde av. Enig med deg der.. Flott bilde...

Hilsen
Linde Gilberg
Avsluttet .

Jeg syens ikke det ble kaos men heller et system i noe som kunne ha blitt rotete Kurt. Det at kvistene/stråene peker i samme retning gjør at det bli system over dettet. Jeg foretrekker fargeversjonen siden jeg synes det fremhever elementene i bildet best.

MvhJRH
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu