Hils Jesus i forbifarten -
- skriver Birger Sivertsen i sin nye bok om Julenissen. Han har lest over 20 000 brev fra barn og voksne i hele verden. Her er noen eksempler:

· Kjære Julenissen. Må man ta utdannelse for å bli julenisse, eller er det arvelig? Hilsen Kenneth, Norge
· Dear Santa Claus. Låner du mange av reinsdyrene hos samene? Er det ville eller tamme reinsdyr? Hvor mye må du betale i leie? Hilsen Matthew, Skottland
· Dear Santa Claus. Jeg ønsker meg et farlig dyr til jul. For eksempel en hummer. Hilsen Safor, Slovenia
· Dear Santa. Jeg ønsker at bestefar skal få nye tenner til jul, slik at han kan spise kjøtt sammen med oss. Hilsen Cora, Belgia
· Mr. Santa Claus. Jeg vil gjerne komme til Norge og bosette meg der, hvis jeg finner en urørt og ubesudlet norsk jomfru. Fra Abdullah, Saudi-Arabia
· Dear Santa. Jeg ønsker meg like store pupper som Eve. Men vent til jeg blir eldre. Hilsen Amy, England
· Kjære Babbo Natale. Jeg ønsker meg en ny tante til jul. Hun jeg har, er fryktelig! Ciao, Silvia, Italia
· Kjære Julenissen. Er det sant at du bor i det Hvite Hus? Hilsen Kenneth, Norge.

God Jul!
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriBarn
  • Lastet opp
  • Visninger2002
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_169397} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (27)
Espen A. I.
Barn er morsomme og dette var et flott bilde! Akkurat julestemningen kommer ikke noe særlig frem, men var det meningen? Skyggene er delikate og passer nydelig inn som motpart til det røde (julenissen). Bra dette Arne!

mvh Espen

Og ja, God Jul ;-)
Per Harald O.
Liker bildet! Det er noe elegant og kunstnerisk over det!

Her feirer vi en skikkelig hedningejul...

God jul!
Frank W. G.
Elegant og svevende bidrag fra deg denne gangen. Bildet passer også til teksten.
God jul til deg!!

Frank
Dag T.
Bra bilde og morsom tekst! God Jul til deg også.
Arne S.
Ja, det er meningen, Espen! Julen er ikke like lett for alle. Mange barn er redd for Nissen. Med god grunn. Han gir gaver bare til snille barn! Hva med de slemme barna, som alle er god på bunnen?

Per Harald: Innspillet er en kommentar til en tendens i dagens julefeiring, og er ikke representativ for min jul. Vi er nok i samme båt, du og jeg. Men jeg kan simpelthen ikke dy meg. Jeg mÅ pirke litt i hykleriet og våre vellykkede fasader. Men ingen skal misforstå. Det skal være rom for all glede, positivitet og humor som finnes i julen.

En fortsatt riktig god jul til alle og enhver!

:-)
Hans Jacob H.
Hm.. Tenkte jeg skulle legge inn en rask kommentar sånn i julestria, men det er umulig og ikke stoppe opp ved bildene dine. Det tilsynelatende litt diffuse bildet du viser her, kan være ganske kvasst likevel, i flere retninger. Et øyeblikk så jeg konturene av utmagrede barn fra afrika og en julenisse som strente forbi, på vei til de ''sultne'' barna i vesten (som har sendt ham så mange morsomme brev).

Ha en riktig god jul, Arne!
Dag T.
PS: Siden vi er inne på det med barn. Vi har måttet prøve å forklare 6-åringen vår hvorfor ingen av oss er overivrige med kirkebesøk, samtidig som vi syntes han skulle være med skolen sin da de skulle (i Oslo-skolene har de jo eget program for de som ikke skal dit).

Etter kirkebesøket sa han, meget alvorlig.
''Jeg tror egentlig ikke så mye på Gud og Jesus og sånnt. Jeg tror bare på Julenissen, jeg.'
Arne S.
Takk for nye, fine innspill!

Hans Jacob: Jeg setter pris på dine åpne tanker. Det var akkurat dette jeg håpet, at man skulle stoppe opp et øyeblikk, og ikke bare fyke forbi. Jula (julestrida) er vel på sett og vis ment å være en tid for stillhet, ro og ettertanke. Men så blir vi lett oppslukt av mas og jag. Dine assosiasjoner til barn i Afrika er absolutt tankevekkende og aktuelle. (Bildet er tatt i India.)

Dag: Takk for utdypinger og refleksjoner. Sånt liker jeg, vet du! :) Du og sønnen din har fattet poenget. Tittelen speiler nettopp denne tendensen. Vridningen fra Jesus til Nissen. Nissen er nå et godt hestehode foran. Og kanskje blir det som Kenneth sier – at han flytter inn i det Hvite Hus.

For ordens skyld føyer jeg til at jeg ikke favoriserer eller kritiserer trosretninger. Hva man tror på er likegyldig, bare man ivaretar de eksistensielle verdier - som ikke favoriserer religion, geografi eller hudfarge. (Ojoj, den ble nesten moraliserende, men så er det bare tre timer til bjellene dingler :)



Nils B.
Et fantastisk bilde med en hærlig påminnelse i undertekstene.
Mitt bidrag i såmåte må bli: Hvorfor bli voksen når mann var lykkelig som liten.
God Jul Arne, og takk for fine innspill i året som nå er iferd med å bli historie.
mvh Nils
ingebjørg fyrileiv g.
Et veldig bra innlegg dette her, Arne.

Stakkars uvitende barn...Nissen passer jo på hytta på fjellet når
vi ikke er der;) Han skal visstnok være mer omtalt i mediene enn Jesus denne julen.. For en kar! Ikke rart barna skifter trosretning.

Ha en aldeles nydelig julekveld!
Gleder med til å se mer fra deg i året som kommer.

Hilsen ingebjørg
Marit E.
En riktig god jul til deg også!
Jeg liker godt at du kommer med et glamourfritt julebilde, dette er for meg et bilde fullt av kontraster. Pakkehaugene under juletrea øker for hvert år, samtidig som mange barn rundt om i verden mangler alt.

Ja, er vi ikke alle gode på bunnen da? Og er vi slemme, finnes det mange ganger en helt akseptabel grunn til å være slem. Og er det noen som har godt av å få presanger, så er det de slemme. Omtanke, enten i form av gaver eller gjerninger, gjør oss snille.

Ha en trivelig julekveld!

Hilsen
Marit
Amund Blix A.
Kunne alle ha benyttet Kardemommeloven og trodd på Nissen, så kunne dette vært en ålreit verden å leve i :-)


God Jul!

Mvh

Amund
Line Kristin W.
Håper nissen kommer til deg i kveld, selv om jeg synes dette var rampete gjordt, Arne! Bildet krever og fortjener så mye mer enn et ''flott'' og ''god jul'', men det er akkurat det jeg rekker;
Flott,- med sterk symbolikk til eftertanke!

Og ønsker om en Glad og Fredelig Jul! :-)

- Line :-)
Heidi Helene S.
Gratulerer som ukens utvalgte!
Det var på høy tid og særdeles velfortjent.

Jeg fryder meg :-)

Heidi Helene.
Knut-Inge J.
Ja, gratulerer med velfortent utvelging. Når det gjeld bildet, så gav det meg litt andre assosiasjonar, før eg tok til meg underteksten: Ein mannsperson med nettet fylt med dagens/nattas fiskefangst - møtt av menneske med svoltne munnar og mager.... meget effektfull bruk av - for meg - ukjent teknikk. Du overrasker stadig...
Når det gjeld debatten Jesus/Julenissen, så blir kanskje spranget ikkje så stort når vi husker at prototypen for sistnevnte er fromme St. Nicolaus, som prøvde så godt han kunne å leva opp til sitt forbilde....
Magnar B.
tankevekkjande innspill og befriande annleis fotokunst…  ikkje eit bilde å kommentera i forbifarten, men noko å dvela ved, koma tilbake til, tenkja over … 
Ishi K.
bra bilde

tenkte først faktisk på nærkontakt av tredje grad dog.. :)

den boken vil jeg gjerne lese

veldig bra bilde

god jul til deg og line, og alle sammen
Arne S.
Takk for fine innspill, hilsner og interessante assosiasjoner!
Carsten A.
Julehilsen ex post festum også fra meg!

Artige og morsomme barneønsker. Men her må jeg bare innrønne at jeg ikke får helt tak i *bildets* selvstendige budskap - skjønt jeg foretrekker å se på det som en abstraksjon som det blir opp til meg å legge noe i - kanskje. Jeg forsøker:

At julenissen (han som sitter på loven med grøt iført nisselue og knebukser) helt har forsvunnet syns jeg er leit. Nå hyller (?) vi denne katolske helgenen sankt Nikolas som angivelig kommer med presanger ned gjennom pipen. I anderledeslandet, eller det vi hadde men ikke har, var det *vi* som måtte gi gaver til nissen for at han ikke skulle stelle til bråk. Ikke hadde den nissen noe forhold til Jesus heller, tror jeg. Og ikke tror jeg særlig på noen av dem, egentlig, selv om jeg forsøker å holde et godt forhold til den nasjonale nissen, for det bare skal man.

Dette var iallfall hva bildet fikk meg til å spekulere om. Med litt godvilje ser jeg låvenissen der, bra!

MVH CA
Arne S.
Takk for ex post kommentar, Carsten!

Du har selvsagt helt rett i at bildet må sees på som en abstraksjon der det er opp til betrakteren å mene. Vi er nok ganske så enige om Jesus og nissene. Det er ikke lett å tro på noen av dem. Derfor min spesielle tilnærming. Den gode, gamle, norske låvenissen er i det minste forankret i en lokal eventyrtradisjon - noe som har verdi i seg selv. Og ja, det er ikke usannsynlig at du ser låvenissen. Det gjør nemlig jeg også.

Konklusjon: Godviljen er ikke å forakte! :)

Nils L.
Bildet i seg selv inneholder ingen elementer som peker i retning av hverken jesus eller jul elle nisse eller julenisse osv slik jeg ser det...
- ikke uten teksten....
Mulighetene for aldeles fri assosiasjon forsvinner da også ved tekstens tilstedeverelse...
Er det det du vil?
Binde uttrykket ''fri assosiasjon'' til allerede oppkjørte stier? ;-)

Nils :-)
Arne S.
Ja, du har helt rett, Nils! Man skal ikke være redd for å gå nye veier. Men jeg kan slett ikke være enig i at bildet IKKE inneholder elementer som kan peke i retning av gud og hvermann og nissen.

:)

Avsluttet .
Visst er det mora til E.T til venstre? ''Julenissen'' er dog ingen nisse, men et torturert menneske, opphengt etter armene (bak ryggen). Hodet er inntullet i bandasje og bare håret stikker opp. Kroppen full av blod. Pokker, Arne..nå ble ''jaffal'' jeg redd grønne menn.
Tarjei Ekenes K.
ah, dette var pent

likte det røde elementet
og halvabstraksjonen umiddelbart.

takk for sist forresten.
det var jo utrolig hyggelig å få pratet med deg live!!

keep up ze good wrx

:-D ! tarjei ekenes krogh !
Tom A. T.
Et bilde med masse innhold som tvinger en til bruke det som er å tenke med, og en snerten tittel gjør heller ikke noe ugang. Inspirerende sak.
mvh Tom T
Arne S.
Takk det samme, Tarjei! Takk også til Øyvind og Tom!

:)
Tove Å.
Dette er et utrolig fascinerende bilde. Den røde (nissen) er perfekt plassert - elegant komposisjon! Gir liv til fantasien dette her :)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu