Kroken på døra.
Motivet er fra Reine i Moskenes kommune. Ytterst i Lofoten.
Før i tida, inntil 1970-tallet, var det ganske vanlig at folk her ute hadde en liten fjøs med noen sauer. Noen hadde en ku eller to også. Dette for å få kjøtt og andre husdyrprodukter til eget bruk.
Utover 1970-tallet begynnte kjølediskene på Coop å fylles opp med relativt rimelig kjøtt. En etter en sluttet da med husdyrholdet. Det krevde tross alt en god del arbeide. Vi var kommet inn i en ny tid.
Som guttunge måtte jeg hver sommer være med i slottonna. Noen kan kanskje si at det hørtes idyllisk ut.
I den alderen klarte jeg imidlertid ikke å se noen idyll, i det hele tatt, med å bære hersjepåler, gress og høy dagen lang-:)
Det var ikke spørsmål om man hadde lyst til å være med. Man måtte!
Idag er det kun et par familier i denne kommunen som driver med sau. Eldre personer som har det som en hobby.
Landskapet her ute har forandret seg etter at sauene kom bort. Der det før var slottmark er det nå bygd eneboliger. I utmarka, der det før bare var litt lavt gress, gror det nå opp busker og kratt. Noen steder så tett at det nesten ikke er fremkommelig.
Det er lenge siden det var dyr i den lille fjøsen på bildet. Den kunne i sin tid romme 4-5 sauer og noen lam. I forkant sto det en tilsvarende fjøs. Man kan se restene av denne.
Det lille fjøset står nå som et monument over en epoke som definitivt er forbi.
Bildet ble tatt i august.
Utstyr
  • Canon Powershot G3
  • Canon zoom 7.2-28.8mm
  • Brennvidde7.2mm
  • Blender-
  • Filmtypeiso50
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger885
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_164849} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Knut-Ivar J.

Hei Kurt!

Vakkert bilde, fin fargemettning/kontrast.
Må bare si det er sjeldent å se disse fjellene uten å se hav. Det er nesten ikke til å tro at dette bilde er tatt på Reine.
Tar jeg mye feil om jeg gjetter at bilde er tatt mellom fiskerhimen og idrettsplassen?
Trygve S. A.

Du er en av de beste på å gi bildene dine en tekstal bakgrunn - det gir en helt annen opplevelse av å se dem, synes jeg. Ja, tenk...alt var smått og sparsommelig før. Nå gror landskapet igjen siden det er slutt på beiting, mange steder.

Enda et godt Sedeniussen-''produkt'', som kanskje ikke er et av de mest spennende du har tatt, men allikevel har sedvanlig bra kvalitet.
Espen A. I.

Historien bak gjør bildet meget verdifullt. Sådan er jeg enig med Trygve. Artig å få vite hva som ligger bak denne dokumentasjonen. Takk for infoen.

Mvh Espen
Kurt S.

Takker så mye.
Knut-Ivar: Ja du har rett i at det er litt uvanlig å se disse fjellene uten at havet er med. Bildet er tatt på Andøya på Reine.
Du vil se dette neste gang du kjører forbi der. Like etter at du passerer Misjonshuset.
Mvh Kurt
Knut-Ivar J.

Ja ha, da er jeg med!
Tone A.

Ei flott skildring til dette bildet, der du verkeleg tek oss tilbake i tid ! Du er flink både med ord og bilder, Kurt ! Dette er jo eit litt vemodig bilde, nettopp pga teksten din. Bra at du skreiv at bildet er teke i august. Då kan ein forstå forgrunnen med litt ''slappe'' grøntonar og litt vissent ugras.
Det vesle fjøset ligg som ein fargeklatt i den storslagne naturen. Men fjøset har tydelege teikn på at det er gammalt og forlatt, med restar av av eit anna fjøs framfor. Vegetasjonen rundt viser også at det er lenge sida det var i bruk. Fine fargar og fin komposisjon.
:) Tone
ingebjørg fyrileiv g.

Hei Kurt.
Fin historie dette.
Husker da jeg var lita og krøyp i hasjene til naboen..
Liker bildet. Fint lys og sommerlig stemning.
Kan ikke si at fjøset er så fin, men det hører jo hjemme.
Og som Tone sier, er den veldig gjenngrodd og lenge siden den var i bruk.

hilsen ingebjørg

Roger V.

Hei
Med dette bilde tror jeg med fordel jeg ville gått litt lenger bak, og på en måte fått naustet litt mer inn i omgivelsene du har rundt her.

Tydelig at denne har sett sine bedre dager, men alikavel spennede å se. Man lurer liksom på med en gang hvordan det ser ut inne..

Mvh Roger
Stig B.

Det forgjengelige mot det evige, grønt mot grått. Ok kontraster her, og bra linjer.

Tror dette temaet kunne gjort seg med et litt mer skyggefyllt lavt lys om kvelden. Ser på skyggen her at dette er vel tatt litt over middagstid, det gir ikke maksimalt til bildet.

Mvh Stig
Eli B.

Utrolig vakkert sted, dit skulle jeg gjerne dratt. Intet å sette fingeren på her, bare en nytelse å se et slikt bilde.
mvh Eli
Kurt S.

Tusen takk for kommentarene.
Stig: Du kom ikke så veldig langt unna når det gjelder nårtid bildet ble tatt.
Klokken var 1015 om morran/formiddag -:)
Lyset er ganske sterkt på sommerstid.
Mvh Kurt
Janne L.

Du er flink til å stoppe opp å ta bilder av det som jeg ser på som forfallent, og bare går forbi. Fint naturbilde. Fin undertekst.
Janne
John-Tore G.

Hei Kurt. Må nesten alltid bruke litt tid med dine bilder. Sikkert et kvalitetstegn:-) Litt andre farvevalører her enn dine siste bilder..... Dette er et nostalgisk motiv,og Jeg liker godt dette bildet. Noe annet som jeg bare tenkte på at er at jeg også kunne tenkt meg å tatt dette under mere ''nostalgiske'' lysforhold og farver, for å få et ekstra trykk på det buskapet som følger med bildet. Ellers var dette selvfølgelig flott også da.
Mvh John-Tore
Torbjørn K.

Jeg liker plasseringa av huset samt måten de røde fargene står i kontrast til resten av naturen. Grana til høyre synes jeg forstyrrer litt, og etter min mening kunne det gått an til å kutte den bort. Bakgrunnen er storslått.

Torbjørn
Fred S.

Leste raskt gjennom kommentarene ovenfor, og måtte humre litt til Ingebjørg som forteller at hun ''krøyp i hasjene til naboen''. Lurer på om lensmannen i Namsos og Fosnes var klar over hva naboen til Ingebjørg dyrket ...
Vel, sikkert ingen hasjplanter i bildet ditt, Kurt, men ellers mye grønt. Grana i høyre bildekant tror at at jeg ville ha forsøkt å unngå.
Ellers pent nok dette, helt i tråd med din lest, men en anelse mindre ''spektakulært'' enn vanlig, og en anelse ordinært. Håper du ikke har for stor respekt for nykameraet; du må ikke glemme å skyta fra hofta !

vh fred
Kurt S.

Tusen takk for kommentarene til dere andre også.
Fred: Takk for godt råd om å skyte fra hofta-:)
Neida, respekten for kameraet forsvinner nok etterhvert.
Trykkfeil kan utløse morsomheter ja-:) Jeg er sikker på at Ingebjørg ikke krøp blant hasjplantene til naboen, he,he....-:)
Mvh Kurt
Odd Tore S.

Greit og pent bilde, som gir seg ut for det det er.
Nesten i alle fall, fordi akkurat kroken på døra mangler!
Men påspikrede lemmer er nå en enda mer solid dokumentasjon på at nå er det slutt.
Men jeg kan ikke fri meg fra idéen om at dette hadde gjort mye sterkere inntrykk en gråværsdag med regn og skodde som subbet toppen på fjellet. Du får teste om D70S tåler litt vann, G3 tålte i alle fall sol!
Odd Tore
Kurt S.

Takk for kommentaren Odd-Tore. Joda, G3 tålte sol-:)
Innser også at dette motivet hadde gjort seg bedre i en litt mer dramatisk setting m.h.t lys og værforhold.
Ang. D70 og vann - Vi får se-:) Litt forsiktighet tror jeg man bør utvise. D200 er nok bedre i så måte.
Kurt
Håkon L.

Greit bilde.. fargene og kontrasten var bra.. Må si meg enig med Odd Tore at det hadde vært mye stekere intrykk på en gråværsdag..

Håkon
Avsluttet .

Det blir en helt annan upplevelse att se bilden efter din berättelse till den. man ser hur naturen återtar det som är hennes och det bevisar att vi är bara gäster på denna planet.

Härliga färger och ett skönt somrigt ljus. Jag fascineras över nyanserna i bilden, de duvblå bergen mot den röda stugan.
Intressant bild med historisk touch.
Mvh
Elisabeth
Kurt S.

Håkon og Elisabeth: Takk for det-:)
Kurt
Roger K.

hallo Kurt!
En stund siden jeg har hatt tid til litt foto nå, men det blir nok litt bedre tid nå. Ja kroken på døra, men ikke for et vakker foto må jeg si. Der står en del slike falleferdige naust/uthus rundt omkring som står han a i høst og vinterstormer. De fleste er vel så åpen at stormen grår rett gjennom. Flott levert dette Kurt.

Mvh RK
Gareth M.

Great photo, Kurt.
The colours are fantastic, which gracefully compliment the tricky composition.

g.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu