Oktoberlys i Lofotfjell.
Det lakker og lir mot mørketid. Den lave høstsola sender sine stråler mot fjellene innerst i Reinefjorden.Kort tid etter ligger fjorden i tussmørke.
På denne tid av året forsvinner sola, bak fjellene, ganske tidlig på dagen.
Bildet inngår i albumet Postkort fra Vest-Lofoten. - Bildene i denne serien bærer ikke voldsomt mye preg av kreativitet. Noen vil sikkert kalle dem for postkort. Det er helt ok. Prøver imidlertid å fremvise naturen og omgivelsene der ute på en best mulig måte. Etterhvert vil det komme bilder fra forskjellige årstider og forskjellige lys og værforhold.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-10-31 13:43:48
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2005-10-31 17:25:57
    Versjon #3
Utstyr
  • Canon Powershot G3
  • Canon zoom 7.2-28.8mm
  • Brennvidde12.7mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger938
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_162479} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (34)
ingebjørg fyrileiv g.

Hei. Riktig så fin detalj med blåsa (prikken over i´en/i havet).
Vakre, spennende, fjell! Liker det høye til venstre, litt tøft gjort av deg å ha det slik.
Liker kompen din godt. Fine, noe tunge, farger.

Synes dette var bra, ingebjørg.
Inger Anne Maritsdotter V.

Den røde bøya fekk meg til å smile, så den MÅ være med her;-)

Den er med å skape liv i bildet!

Ellers et vakkert, villt og mektig fjell&kystlandskap,

god reklame for landsdelen!

Inger Anne

Inger-Lise S.

Mektig og flott. Fine blåtoner. Reineområdet er det vakreste av hva jeg har sett av Lofoten.
Den røde blåsa må absolutt være med. Enig med Inger Anne i at den skaper liv.
Et flott bilde.

Inger-Lise:)
Avsluttet .

Truende skyer over mektige fjell, dette likte jeg. Så blått det blir på denne årstiden.
Er det hus jeg ser til høyre i bilde? I såfall må det være veldig værhart og bo der. Og jo, bøya er prikken over i`en.

Venlig hilsen Lillian.
Odd Tore S.

Storslagne fjell og tendens til truende himmel.
Siden det er du som er fotograf, er jeg rimelig sikker på at bildet er i eksakt vater, og at det er en optisk illusjon som gjør at det ser ut som om det heller litt mot høyre. Men akkurat her har jeg lyst til å si som Bjørn Halfdansen at en brukbar løsning kan være det som ser rett ut uten at det nødvendigvis er det.
Det er et litt merkelig gråblått skjær over bildet ditt, på en måte tammere enn jeg synes er normalt. Andre gangen på kort tid jeg opplever det i dag, så kanskje det er meg det er noe tamt ved, siden ingen andre har kommentert det samme?
Odd Tore
Jan O Ø.

Hei. Fine blåtoner. Mulig det kunne vært beskjært litt i overkant uten at det hadde gjort noe. Fint med den røde bøyen eller hva det kalles.
Mvh Jan O.
Fred S.

Jo, her kommer en til, Odd Tore: Blåfargen ER spesiell; den minner om det en kunne se på prospektkort fra 50-tallet; en pålagt, kald affære, og skal jeg si noe negativt om dette bildet, må det nettopp være at fargen ser litt syntetisk ut. Tror ikke den er, det ville ikke ha vært ''deg'', i så fall, og den kledelige gråtonen på himmelen antyder at denne blåfargen rett og slett var der denne dagen. Men som sagt, blir ikke helt fortrolig med den.
Ellers er motivet av godt, gammelt Sedeniussen-merke. Tror jeg ved en tidligere anledning har kalt deg noe sånt som ''amatørfotografenes Nordlands Trompet'', og den kan jeg gjerne gjenta her. Trompet-soloene dine er som alltid vakre, selv om repertoaret er litt tradisjonelt og forutsigbart.

vh fred
Roger V.

Mektig landskap Lofoten byr på ikke sant...
Og enig i at det røde er med å skaper bilde

mvh Roger

Stig Børre E.

Flott! Ikke noe negativt å sette fingeren på her. Liker fargetonen - og den røde blåsa MÅ være med :-)
Kurt S.

Tusen takk for kommentarene.
Odd-Tore: Du hadde nok rett. Bildet bikka litt til høyre. Blingsa litt på mandagsmorran-:) Har rettet opp 0.3 grader til venstre.
Nå skal det være i vater.
Har også foretatt en liten justering i P.S og kjørt på en liten ekstradose med USM. - v2 - Lyset virker nå muligens litt hardere.
Om man liker blåfargen blir vel smak og behag. Synes den illustrerer den litt kalde stemningen der ute sent på høsten.
Lillian: Joda, det er hus du ser innerst i fjorden. Stedet heter Vindstad.
Det er noen hus til litt utenom bildekanten.
Inntil 1960-70 tallet bodde det en god del folk her inne. Stedet hadde forsamlingshus og barneskole. Folk livnærte seg av kombinasjonen fiske/gårdsbruk.
Og, værhardt er det. Det skal være sikkert!! Spesielt er det litt skummelt på fjorden med uforutsigbare kastevinder fra fjellene.
I dag er det stort sett avfolket. Bare et par familier klorer seg fremdeles fast.
Resten av husene er solgt til fritidsboliger og blir mest benyttet på sommeren.
Fred: Den med trompeten var god, he,he...-:)
Det med fornyelse av fanfarene er ikke helt enkelt-:) Kanskje på tide å se på reportuaret.
Mvh Kurt


Vegard L.

Hei. Flott natur og fint presentert i versjon 1, untatt skjevheten. I versjon 2 har du mistet skarphet mv. Hva du har gjort feil her finner du sikkert ut av.
Mvh Vegard
Gunnar G.

Fint bilde! En rask sjekk (jeg bruker ''heisen'' på siden av windows og flytter bildet opp og ned og bruker kanten av windows-vinduet øverst som vater) viser at bildet faktisk er skjevt. Odd Tore har rett der. Det kan være at landskapet går ut i en odde, slik at landet ikke framstår som horisontalt når kamera holdes vannrett. Men i et bilde som her, vil en ikke-vannrett horisontlinje lett virke forstyrrende.
Den røde bøyen er selve bildets hovedmotiv og kontrastpunkt. Dette får meg øyeblikkelig til å tenke på det klasisske motivsenter-punktet ''Det gylne snitt''. Trolig vil anvendelsen av dette være med å forsterke hele billedopplevelsen. Og hvis jeg anvender prinsippet, så bør bildet beskjæres ovenfra og fra begge kanter. Den aller venstreste (nytt ord i dag) fjelltoppen må vekk. Derved er det også mulig å kutte vekk endel himmel, noe som flytter bøyens billedpunkt noe oppover og innover. Men bildet må også snevres inn noe fra høyre, noe som samtidig vil forsterke dialogen mellom bøyen og den lyse fjellsiden midt på. Det er trolig ikke nødvendig for billedopplevelsen å se noe lysere himmel helt til høyre, så den forsvinner i beskjæringen.

Et svært bra bilde, som jeg har en teoretisk berettiget mistanke om kan bli enda bedre.
Gunnar
Kurt S.

Takk for kommentarene og Gunnar takk for en utfyllende beskrivelse.
V2 kan man bare glemme. Den ble bare tull rent teknisk.
Vet ikke hva som gikk galt.
Har lagt ut en ny versjon etter forslag fra Gunnar. Blåsa skal nå kanskje være mer i henhold til ''det gyldne snitt''.
Skulle den ha vært helt korrekt plassert i så henseende måtte den kanskje vært plassert litt lenger inn i bildet, men det ville blitt unaturlig med tanke på dimensjonen. Lett skal det ikke være-:)
Mvh Kurt
Knut L.

#3 ble skikkelig stilig, Kurt.

Flott - nesten monokromt fargebilde med mektige grafiske former og rød prikk.

Kjempestor forstørrelse som poster på dertil egnet vegg i hotellvestibyle eller reisebyrå, el.lign. - dette måtte være tingen.

:-)
Knut
Gunnar G.

V3 ble bedre! Jeg vet ikke om bildet ditt er anbefalt av andre tidliger, men jeg liker bildet ditt så godt at jeg prompte anbefaler det!
(Så får det heller være at det fortsatt er versjon 1 som blir lagt ut hvis det kommer som anbefalt bilde)
Gunnar
Gunnar H.

Vakkert bilde ! Fine kontraster som understreker det ville i motivet. Den røde bøya kan godt være der, men i motsetning til mange, så synes jeg ikke den er nødvendig for bildet. Hilsen Gunnar
Kristian H.

nydelig ! ikke noe mer å si om det.
Ina W.

wow! veldig vakre farger og fjellformasjoner. det blå mot den rød bøyen ble veldig pent. Bøya må være der, hetl klart!! flott:)
Espen A. I.

Prikken over i'en er allerede nevnt. Dette var fantastisk, kunne vært i en reklame for Norge.

mvh Espen AI
Kurt S.

Tusen takk for kommentarene til dere alle.
En spesiell takk til deg Gunnar G. som hjalp meg med å finne frem til et bra utsnitt.
Det er rart med det. Man kan på en måte se seg blind på et spesielt utsnitt og en spesiell komp. Nye øyne kan se det på andre måter.
Det er jo bl.a. derfor vi har foto.no -:)
Mvh Kurt
Nina S.

Her var det mange kommentarer, har ikke lest så mye, men registrerer litt ymse meninger om blåfargen. Jeg liker at fjord og fjell flyter sammen , siden de begge har det samme blåskjæret, liker den grå himmelen som bryter i en annen fargetone, og selvfølgelig det røde midtpunktet.
Liker dette.
Mvh Nina
Liv Anette T.

Flott og dramatisk og fargene kledde dette motivet. Den rød blåsa er fint plassert og den skaper liv i et ellers kaldt landskap.
Du trenner ikke skjemmes over dette ''Postkortet'' :-)
Mvh Anette
Avsluttet .

Heisann

Jeg ser at den blå fargen kan stikke seg ut litt, og den gjør det i forhold til himmelen. Det virker som om lyset i utgangspunktet bryter annerledes mot fjellet enn mot skyene. Kanskje ikke så rart når bakgrunnen er så forskjellig. Tro den blå fragen virkelig er der og at man ved å forsterke fargene vil få det til å se noe unaturlig ut mot fjellene. Den kraftige fargen på bøyen antyder at du har vært på ''Hue/Saturation'' knappen og justert mot høyre. Derav endres også resten av spekteret i bildet og blåfargen kan tilsynelatende virke noe voldsom.

Nå er alt realtivt i forhold til omgivelsene og det er helt klart himmelen som blir et referansepunkt mtp fargene. Vil også ta forbehold om forskjellen i skjerminnstilling mtp min påstand.....men men.....!

Har selv lagt ut et bilde med blåtime, hvor fargemettningen nesten går over i det absurde. I så måte virker det kanskje noe rart at jeg da kommenterer ditt bilde på denne måten, men det er nok to forskjellige bilder selv om lyset og fargene kan ha noe av den samme årsaken.

Personlig liker jeg bildet veldig godt, og som jeg altid pleier å si.......det første er som regel det beste.

Knallbra i v1 !

Svenn
Kurt S.

Takker så mye for kommentarene til dere siste også.
Sven: Ang. fargetonen etc. Da jeg lagde dette bildet la jeg først og fremst ikke vekt på å få det til å virke så naturtro som mulig. Et bra bilde var det jeg la vekt på. Om det så 100 % slik ut i virkeligheten da jeg tok bildet kan jeg derfor ikke garantere-:) Har likevel prøvd å gjøre bildet så naturtro som mulig. Om jeg lyktes helt blir en annen sak. Det kunne iallefall sett slik ut som her på bildet. Så har vi dette med fotografi og virkelighet da. Det blir også en annen sak-:)
En liten innrømmelse skal jeg likevel komme med, og der har du nesten rett.
Du har et skarpt øye. Jeg dro litt i spakene på den blåsa. Ikke på saturation men på brightness-:)
Mvh Kurt
Oda Lystrup H.

dette var et toppers bilde!
veldig bra med den røde blåsa i havet mot det ellers blå landskapet.
fint lys.

Oda:)
Stine J.

Hei Kurt,

Flott bilde av mektig natur. En utrolig blåtone. Morsom detalj med den røde bøyen. V3 ble klart best i mine øyne. Skal jeg pirke på noe, må det være at himmelen var litt kjedelig den dagen, noe du ikke kunne gjøre så mye med. :-)

mvh Stine
Helge A.

Dette synes jeg ble en flott komp og formidling av høststemningen i Lofoten. De tunge mørke skyene og blåtonen viser at nå er det slutt på godværet. Jeg er enig i beskjæringen av himmelen, og har en litt ''tja..'' følelse for beskjæringen på venstre side. Kutting av bildet på høyre side liker jeg ikke, da det gir meg en følelse av et litt for trangt utsnitt.
Den røde blåsa er et absolutt pluss for bildet

Helge
Avsluttet .

Hei Kurt
Av og til er det så mange kommentarer at jeg rett og slett ikke får tid til å lese alle ovenstående kommentarene her.

Veldig fint landskapsbilde og jeg likte v2 best fordi jeg syntes rett og slett at den nesten loddrette fjellveggen i kanten der tilførte bildet mye. Ellers er både komposisjonen bra ellers og fine blåfarver, og himmelen er mørk og fare for enda mer snø.

V2 er perfekt.

mvh arild
Kurt S.

Tusen takk for kommentarene til dere siste også.
Ser det blir litt smak og behag når det gjelder utsnittet. Slik vil det nok alltid være. Det finnes jo ingen fasit -:)
Mvh Kurt
Jan Frode A.

Her syntes jeg det ble vanskelig å velge seg en versjon. Det som slår meg aller først, er dette mektige landskapet og fargetonene. Og selvfølgelig: den røde blåsa som livner opp og blir en liten og kontrastrik fargeklatt i bildet. Joda, blåser gjør seg! :-)
Vakkert og storslått natur, i et bilde av høy kvalitet slik jeg er vant med å se ifra deg. Du leverer igjen, meget bra.

mvh Jan Frode
Torbjørn K.

Jeg liker best v1 her, da jeg synes den bratte fjellskrenten til venstre er en viktig del av bildet. Blåsa er selvsagt et viktig element i bildet, men den nord-norske naturen er storslagen og vakker her. Spesielt bra at du får frem så mange detaljer i de snødekte fjellsidene. Fin og dyster stemning. Jeg tror jeg ville gjort mellomtonene noe mørkere i dette bildet.

Torbjørn
Tor-Erik E.

Oppspritet blåfarge eller ei, dette ble bra Kurt. Et ikke så svært fortellende og innholdsrikt bilde, og dermed stiller jeg større krav til teknisk fremførelse, noe du mester bra her. Ser at du sansynligvis glemmer usm i v2 etter at du rettet litt på horisonten, men egentlig er den så lite skjev at det må ha blitt pirket på fordi det ikke fantes så mye annet å sette fingeren på her. Slik blått oktoberlys er slettes ikke uvanlig, og det oppstår spesielt på større brennvidder. Flott at skyene ikke holder samme blåfarge-metning som fjellet. Blåsa i havet er det lille ekstra her som bryter fint med de blå-grå tonene. Bra Kurt!

Tor-Erik
CF W.

Dette er et bilde med stort potensiale.
Jeg ville nok ha tatt bort bøyen i forgrunnen.

Jeg er fødd i Bodø- og skal opp dit i mars
hat oxo i tankene og bevege meg utover i lofoten på tok til min nye utstiling me Landskap
...vil du bli med ?

CF
Tone B.

Du har fått mye velfortjent ros for dette bildet! Jeg føyer meg i rekken og sier bare; mektige greier!

mvh Tone
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu