Mariskoens mysterier
Mariskoen er vår største viltvoksende orkidee, og mange har tatt flotte bilder av denne sjeldene blomsten tidligere.

Her er noen bilder som viser litt av det som kan foregå i en marisko. Orkideen lokker nemlig insekter ned i selve skoa ved hjelp av lukt. Her er det umulig for småkrypene å komme seg ut, uten at de da går helt bakerst der støvbærerne sitter. Slik sprer planten sine gener videre.

Krabbeedderkoppen (Misumena Vatia) har funnet på at den kan utnyttedette systemet. Flott utkledd i mariskoens farger sitter den å venter på insekter som lar seg lokke ned i skoa. Så slår den til!

Mariskoen er nokså uvanlig i skogene. Jeg blir glad når jeg finner den, men enda mer fornøyd var jeg da jeg fant edderkoppen!
Bildet inngår i albumet - Norsk natur - - Generelle bilder fra naturen rundt om. De fleste bildene er tatt i mine hjemtrakter i Namdalen.
Utstyr
  • Nikon D-70
  • Nikkor 105 mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger895
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_144954} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Einar Y.

Hei Kjartan.
God forklaring/historie fulgt av gode bilder.
Er vel ikke så glad i slike oppsett,men denne fungerer fint,både i farger og stil mellom de respektive bildene.
E.
Espen A. I.

Dette fungerte kjempebra. Nydelig sammensetning. Alltid hatt lyst til å lage slike jeg også, men når du lager de så bra, slipper jeg det:)

Ville hatt ett bilde hvor jeg fikk se hele blomsten fremmenfra.

Mvh Espen
Stig B.

Fint som opplysning / dokumentasjon, både bilde og tekst. Alltid artig å lære litt.

Selvsagt god teknisk kvalitet fra deg.

Mvh Stig
Kjartan T.

Takk for kommentarer. EY: Jeg er enig i at slike oppsett stort sett fungerer best i ei bok, men denne gangen fikk jeg bare så lyst... Jeg jobber stort sett med naturfilm, og av og til brenner jeg etter å vise flere bilder og ei historie som dette her på Foto.no også :)

EI: takk, takk: Jeg får presentere mariskoen i et skikkelig bilde senere. Det bildet har så mange gjort så godt før meg at jeg trenger litt tid før jeg har tatt noe som jeg synes er bra nok... Venter både på et sted/tid der kveldslys og landskap er godt.

Og takk Stig, fikk bare så lyst til å legge ut noe helt annet...

Håper at flere har synspunkter på collagen (både denne spesielt og en slik presentasjonsform generelt her på Foto.no, mulig det ødelegger litt for bildekritikken?)
Fred S.

Flott montasje, og for en gangs skyld all grunn til å være fornøyd med det ustoppelige regnværet; dråpene hever bildet. Det gjør også edderkoppen; morsomt med folk som er glade for å finne slike kryp.
Skjønner du har vært på Bergsåsen; bruker å ha en årlig tur dit for å fotografere mariskoen, men har ikke kommet meg avgårde i år.

PS: Hvis en har øynene med seg, kan en finne en enda større sjeldenhet der, nemlig Flueblomsten. Også orkide, blant de aller sjeldneste, knøttliten, og vanskelig å finne. Selv har jeg kommet over den et par ganger, men bildene jeg tok ble ikke brukbare.

vh fred
Bjorn F.

Hei. Innteresante komentarer til vakre bilder. flott presentert.
Hilsen Bjørn
Jóhann Á.

Hei Kjartan!
Har tenkt en del på foto på Snåsa etter reportasjen fredag. Har ingen bilder av denne blomsten (eller de sjeldnere). Forsto det slik at det var enten nå eller ikke. Så,så....
Jeg har sansen for slike oppsett som du presenterer. Syns sammensetningen av bilder funker fint, likte dog ikke at på enkelte plasser er det slik en ''drop-shadow'' men i andre kanter ikke.
Liker det meste med det store bildet. Morsom vinkel som jeg ikke har sett ofte. Liker veldig godt det gjentagende mønsteret i bildet bakom. Kjempemessig! Litt mer usikker på beskjæringa. Om en skulle hatt med hele bladene? Vet ikke, kun du vet! :o)
Jan Fredrik I.

Fin denne collagen Kjartan selvom jeg personlig synes det fort kan bli litt uryddig å ''lese'' bilder på denne måten, jeg tror det hadde blitt litt renere/ryddigere uten skygge effekten under de små bildene. Hovedbildet likte jeg godt spesiellt med tanke på utsnitt/opptaksvinkel som gjør det lett å skjønne hvor navnet kommer fra, gjentagelseseffekten med Mariskoen i bakgrunnen hever også bildet noen hakk. Likte dette godt. De små bildene ser interessante ut og utfyller historien godt, fin detalj med dråpen på lille Petter.

Mvh

Jan Fredrik
Svein B.

Støtter JFI sin kommentar her.

Ellers kan jeg godt forstå bakgrunnen for å lage en slik collage. I og for seg er jo målet for de fleste av oss å få til DET bildet som beskriver disse hendelsene best mulig, men gode bilder sammen kan formidle bredere, og noen ganger kan flere bilder sammen beskrive en historie eller hendelse mye bedre enn ett enkelt bilde, og dette er nok et godt eksempel på det.

Mariskoen er dessuten svært vakker, og krabbeedderkoppen tilfører bildene historien/hendelsen som trengs i en slik collage.

Mvh
Svein B
Cristina B.

Flotte bilder og kjekt med informasjonen.
Du har gjort en skikkelig bra jobb her.
mvh Cristina
Vegard L.

Slenger meg på det positive som er sagt.
Mvh Vegard
Kjartan T.

Takk for mange gode tilbakemeldinger.

Fred: Jeg har vært på Finnsås der det nok er langt flere orkideer enn på Bergsåsen. Flueblomsten er forholdsvis enkel å finne i Finnsåsmarka, men du har rett i at man skal lete godt og å ha øynene med seg for å i det hele tatt se flueblomsten. Kanskje legger jeg ut noen bilder en dag. Tror jeg har noen som er brukbare.

Jóhann: Det nærmer vel seg nå eller aldri :) Rundt st.hanstider er nok det beste når du skal på orkidee tur på Snåsa. (Da blomstrer flueblomst og marisko). Takk for fyldig og fin kommentar.

Det samme gjelder for der øvrige som har skrevet. Jeg har for min del startet ferien så det har blitt lite Foto.no
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu