Livsfrise
Kryss av 12 datoer i kalenderen, 1 mnd mellom hver. Så er det bare å gå og ta det ''samme'' bildet fra samme sted med samme objektiv. Samme tid på døgnet naturligvis, og det eksisterer ikke noe værforbehold.

Om ikke annet er det en fin øvelse i å utvikle arbeidsdispilin i forhold til naturfoto, pluss å anlegge et langsiktig perspektiv på fotograferingen.

Naturdokumentasjon er en nødvendig del av naturfotografiet, men det finnes mye annet - heldigvis. Alt til sitt bruk.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1134
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_117619} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (41)
Dagrun S.
Jøss, her fekk vi noko å tenkja på alle mann! Eit fantastisk flott bilde slik det er sett saman og veldig spennande bilder også enkeltvis. Dette likte eg godt!

:-)
D@grun
Avsluttet .
Dette så utrolig ''ordinært'' ut til deg å være. Som du selv er inne på, oppfatter vel jeg også dette som ren dokumentasjon - ikke så mye mere. Men som dokumentasjon på de ulike årstider er det jo bra da. En for ta det for det det er:-)
Anja Nylund H.
Kul ide og fine bilder, men jeg syns det blir kitchy i komposisjonen. Minner meg om glossy bokbind fra barneskolen. Ellers digger jeg bilder av trær og spesielt som konseptbilder av denne typen.
Hilsen Anja
Birna R.
TN: vi har hatt diskusjoner gående på hva naturfoto er. Den dokumentariske delen skal vi aldri glemme. Alle som kaller seg naturfotografer har et medansvar i så henseende. Vi er privligert som får lov til å jobbe med noe så meningsfylt som natur. Alle varianter av naturfoto er like velkomne, men mitt poeng har vært å påpeke at det finnes en verden utenfor den dokumentære.

Og kameraet har en unik egenskap, nemlig muligheten til å fungere som en tidsmaskin.
Birna R.
ANH: montasjen er brukt som et omslagsbilde i tidsskrift (i A3).
Hege J.
Tipset er flott, takker og bukker, skal forsøke meg på den! :)

Bildene dine er det selvsagt ingenting å si på, men jeg er mer usikker på den spesielle sammensetningen. Litt mye å forholde seg til, kanskje?

Mvh Hege
Avsluttet .
Akkurat, har ikke fått med meg den diskusjonen jeg - får gå inn på diskusjonssidene og sjekke...hehe! Skjønner godt hva du mener, og det er jo litt morsomt synes jeg å se slike ''vanlige'' naturbilder; hva nå det egentlig er, fra deg også ja.
Camilla S.
Knall bra, du gav meg flere ideer nå. Super montasje, likte det svært bra!
Hege J.
Hei igjen!

Du la inn en kommentar her mens jeg holdt på å skrive en selv. Når jeg har lest den og skjønt bakgrunnen for montasjen, synes jeg den fungerer fint.
Ha ei god natt!

Mvh Hege
Jonas L.
Inspirrerende arbeide.
Får prøve å gjøre noe lignende selv til års.

mvh JL
Birna R.
Nyttårsforsett?
Frank N.
Fantasifullt og veldig bra.

Frank
Rune H.
Likte montasjen og ideen bak svært godt!
Disiplin og langsiktig planleggning, som du skriver, vises tydelig her!
Et bilde som står i kontrast til det som av og til (også her på foto.no) kan oppleves som ''knipsebilder'' - selv om det også kan ha sin sjarm.
Rune :)
Jonas L.
Kunne jo være et passende nyttårsforsett ja.
Da er det slett ikke umulig at en serie eller to som dette presenteres her om et års tid...

mvh JL
Frank W. G.
Flott. Du har satt meg på en idè.
En herllig montasje du har satt sammen.

Frank
Anne-Britt L. M.
Knall! Likte den skjeve montasjen og ideen din. Litt synd at ikke høstløvet kom med, men det hadde kanskje blitt for mektig i de blå og grønne fargene.
Kjempestilig og kreativt!

Anne-Britt
Birna R.
Det er (såvidt) høstlauv med. men husk at når tidsskjemaet var satt på forhånd så kan det hende naturen ''handler'' i mellomrommene. Jeg opplevde iallefall det både med hensyn til lauvsprett og -fall. Dessuten fikk jeg f.eks. aprilbildet med masser av snø pga av et seint snøfall som kom dagen før aprilbildet skulle tas, mens februarbildet så ut som jeg trodde april ville være. Naturen er omskiftelig.

Det eneste man kan være sikker på med slike kronologiske serier er at en full årssyklus dekkes, ikke vilke stadier man får med. Deri ligger spenningsmomentet og det uforutsigbare.

En annen ting å være klar over er hvor viktig det er å finne et sted som kan fungere både vinter, vår, sommer og høst. F.eks. kan det gro opp utrolige mengder busker og kratt og ugras etc. som forhindrer sommerbildene. Eller bakken kan bli veldig våt/ustabil vår og høst.

Det er best å velge et sted man kjenner, helst i nærområdet så det er lett tilgjengelig og iallefall finne lokaliteten om sommeren. Stedet hvor stativet skal settes må markeres eller kunne gjenfinnes nøyaktig. Jeg pleier å slå ned en liten stake i bakken hvor dette er mulig. Jeg skriver også ut en kopi av det første bildet i serien og anvender det som referanse i felt. Dessuten, om et zoomobjektiv brukes, så sjekker jeg med et prøvebilde at brennvidden er lik forrige gang (ser på EXIF data). Og jeg anvender alltid samme blender. Hele denne serien er tatt med en AFS 28-70/2.8 Nikkor satt til 52 mm brennvidde og f/8.

Hvis man ikke kan bruke eksakte datoer pga arbeidforpliktelser og slike trivialiteter, så får man satse på en bestemt lørdag (eller søndag) , f.eks. første helg i hver mnd. Eller stikke ut i lunsjpausen om motivet er i nærheten (jeg kunne ha gjort dette i forbindelse med bildeserien her, fordi opptaket er mindre enn 500 m unna mitt tidligere arbeidssted. Men jeg valgte å si opp stillingen istedet, en bedre løsning).

Et siste tips er at det lønner seg å blinke ut *flere* motiver i ett område, slik at du kan kjøre ett raid en gang i måneden og få flere bildeserier under ett. Det gir samtidig *litt* bedre avkastning av innsatsen.
Kristian S.
Genialt. Jeg skal begynne i januar...
Litt synd at det ikke er høstfarger med...
Liker ikke montasjen.

KES
Odd Arild E.
Synest dette er bra - ingen ny ide, men så var det den disiplinen da.
Odd A
Eirik H.
Interessant. Eg har sett slike seriar før, men då med dei fire årstidene. Dette er spennande sidan du viser naturen frå si dynamiske side.
Avsluttet .
Morsomt.. dette må jeg prøve!
Caroline M. S.
Pent satt sammen og jeg ser på kommentarene at mange lar seg inspirere. :-)

Bildet ditt får meg til å tenke på filmen Smoke (eller var det Blue in the Face?) hvor Harvey Keitel spiller en tobakksbutikkeier i New York. Vver dag, år etter år går ut går han ut og tar bilder av det samme, ganske stile veikrysset. Hjemme har han album på album fulle av bilder av veikrysset fra nøyaktig samme klokkeslett/tid på dagen og vinkel. Det var noe så sjarmerende tvangsaktig, nerdete og standhaftig ved det at det gjorde uslettelig inntrykk på meg. :-)

Sånn med jevne mellomrom tenker jeg at det kunne vært kjekt å tatt bilder av for eksempel alle småbutikkene (med eiere/ansatte) i gaten jeg bor (uten at jeg har gjort noe med det så langt). Her skifter det i hvert fall årlig (type butikker, restauranter, virksomheter, men også om de er norske, tyrkiske, marokanske... osv). Ikke helt naturfoto akkurat, men flere ting kan være alrighte å dokumentere med jevne mellomrom til faste tider. :-)
Kay R.
Dette ble snadder Bjørn... du e orginal og du e dyktig...
Sitter å tenker på hvorfor æ ikke har kommet på denne ideen... Fint utført.

MVH Kay:-)
Eli B.
Virkelig flott, jeg er imponert! Og hvorfor vi andre dødelige ikke gjør dette, jeg kan bare svare for meg selv, og svaret er disipin mangler. Jeg har ikke nok disiplin. Husker jeg begynte med et prosjekt en gang for flere år tilbake, skulle ta bilde av et jorde med en rød låve litt i bakgrunnen. Tenkte det ville bli fint å se årstidsskiftene her, men det ble med sommer og høst, vinteren gikk og jeg glemte hele greia, da våren kom hadde jeg gått glipp av vinteren, og hele prosjektet forsvant ut i løse lufta. Kanskje jeg skal prøve igjen....hmmmm.....
mvh Eli
Avsluttet .
Må jo bare henge meg på og gripe idéen. Selv om den selvfølgelig ikke er ny, og som Caroline nevner kan den varieres på mange måter.
Erlend K.
Artig prosjekt, men jeg savnet 10, 11 og 12... :-)
Birna R.
det var ikke plass på det aktuelle omslagsbildet, Erlend. bildene finnes.

mnd. som vises her er fra venstre mot høyre:
august (oppe), oktober (nede),
juni (oppe), juli(nede),
september(oppe), mai(nede)
jjanuar(øverst), april(midt), februar(nederst)
Toini B.
Funker absolutt dette!!
Erlend K.
Hei igjen Bjørn!

Helt OK dette, det var ikke for å pirke jeg skrev kommentaren. Jeg liker slike prosjekter. Du har gitt men noen spark i baken (positivt sett) og dette er ett av dem. Det å kunne tenke nytt er viktig, alltid!
Tarjei Ekenes K.
meget kult presentert !

:-D ! son tarjeiav !
Ann F.
Samme idè har jeg i hodet, men går fortsatt og leter etter det riktige stedet.
Tenkte bl.a. å bruke det på en kalender, men siden stedet fortsatt ikke er funnet, ble kalenderprosjektet endret mens letingen pågår.
Til montasjen: noe overveldende i dette formatet, mange deler å ta inn på en gang så helheten forsvinner, A3 er nok et bedre format enn PC-skjermen for å yde en slik montasje full rettferdighet.
Mvh Ann
Ina W.
Skikkelig god idé! Kreativt og fint:)
Tom E. F.
Likte slik bruk av fotografering (også). Viktig, som du sier selv.
Balansen mellom elementene tiltaler meg - ''brikkene'' faller i mine øyne fint på plass.
mvh Tom
Marianne M.
Hei Bjørn
Det tok meg lit tid å oppdage dette bildet,og som så mange andre som har kommentert det, ga det også meg en idè om et liknende prosjekt.
Selve bildet,eller montasjen, er et friskt innslag (mye p.g.a de sterke grønnfargene som lyser opp...)og som jeg nok godt kan se for meg funker bedre i et A3 format enn her.
Prøver forøvrig å følge med på de andre bildene dine,noe som er spennende...,annerledes og selvfølgelig inspirerende.

Hilsen Marianne
Magne H.
Her var det jo nok av kosekommentarer!!!!!!!
Syns at du bommer stygtmed den kronologiske rekkefølgen!
Det hadde også vært bedre om du hadde hatt mer av naturen rundt treet på hvert enkelt bilde.
Birna R.
du kan så si. noen valg må man jo ta.jeg har med andre ord valgt å fokusere på asketreet og la det stå i senter.

og hvorfor skal kronologi være ensbetydende med sekvensiell fremstilling? naturens utvikling (fenologien) er ikke lineær den heller. Dessuten, ikke selvsagt vilken retning ett bilde leses. Mange leser fra venstre mot høyre, selv leser jeg fra høyre mot venstre. s

om du mener at du har kommet med et alternativ kommentar så er det jo flott. vi trenger definitivt mangfold. til og med aksept for at noen kan like noe de ser. det er intet forbud mot det heller.
Odd Eirik S.
Takk for et godt tips. Kommer nok til å flomme over av slike montasjer en gang ut i 2006 og det burde jo planlegges en fotokonkurranse innen denne kategorien ''displin montasjer''. Hehe.

Synes idenen er svært god og et av de bedre forslag/tips jeg har lest her på dotten. Om jeg er disiplinert nok - så skulle det foreligge noe lignende om ca. et år. Om det blir presentert på dotten får jo tiden vise. Spørs jo om jeg er verdig nok til å få lov til å legge ut bilder der fortsatt.

Montasjen din falt godt i smak hos meg.

mvh
OddES
Arne F.
montasjen er helt rå. ideen er fantastisk. din beste etter min smak.
Erling K.
Dette likte jeg! Likte også godt at bildene var stilt på skrå. Det gir en spennende lay-out.

Mvh Erling.
Ole L.
Sinnsykt kult dette her!
Har tenkt på akuratt det samme, men det forble en tanke.
Godt jobba.
maren e.
Kreativt.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu