Ultraklisjé i lavlandet
Kanskje ikke det mest politisk korrekte bildet å legge ut, men dagens snøfall bringer jo tankene hen på tidligere års vintre og hva man kan ta bilde av under disse omstendighetene, bare man orker å komme opp tidlig nok. Som her. Maridalsvannet, grytidlig vintermorgen. Fantastisk fargesprakende himmel gjorde kuldegradene lettere utholdbare.
Utstyr
  • F2
  • 15mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1096
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_115195} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (39)
Lene R.
Heilt fantastisk, herlege fargar :)
Hans-Petter L.
De fleste av oss ser alt for få soloppganger, men dette var god inspirasjon til å komme seg opp om morgenen...

mvh
hpl
Kai-Wilhelm N.
Heldigvis, morgenen kommer sent om vinteren...
Her var det fres. Var først litt usikker på blåfargen i forgrunnen,
men når jeg går innenfor teflonbelegget i hodet, så erindrer jeg
at det er slik det er.

Flott bilde, gode repterende buer...

-hmm rart med den blå, den er jo ikke der sånn, men allikevel er den
der sånn.


-k

Birna R.
Velvia KWH. Den ''ser'' farger vi ikke ser. Men den gangen vi brukte film var det ingen som påsto at fargene var ''manipulerte'' - rart, ikke sant?
Jan-Wilford A.
Fint bilde, spennende fine farger.

Tilgi at jeg spør, men hvorfor kaller du dette en klisje? Vil det si at når du ser rundt deg på alt det vakre som naturen har å vise frem på sin naturlige måte, er en klisje? Har alltid lurt på dette når vanlige klassiske naturbilder blir omtalt som klisjeer.

Selv er jeg noe konservativ og liker klassiske bilder som du sikkert vet, ta det ikke ille opp, men jeg bare måtte spørre.
Eliza A.
Veldig, veldig vakkert!!

Eliza
Kai-Wilhelm N.
Jepp...

Tenk den gang, vi startet ''manipulasjonen'' med å velge hvilken film som gav hvilket resultat...

akk ja

-k
Birna R.
JWF: ''Klisjé'' fordi bildet spiller på det som er vakkert alene, og det blir for meg for overfladisk og grunt som innhold i et godt (natur)bilde. Men jeg påvirkes av det vakre jeg som de fleste andre, bevares, selv om min motstandskraft mot å lage slike bilder heldigvis er sterkt økende (i mine øyne en gunstig utvikling).
John G. N.
Hei, syns bildet var iøynefallende og fint, men det er noen blåtoner i fjellet i bakgrunnen som virker litt forstyrrende. For unaturlig, men liker i gjengjeld blåtonen i isen og snøen og fargene på himmelen. Er dette pga. hard press i hue/saturation at blåtonene popper fram i fjellet?
Birna R.
Jeg hadde dypblå himmel over meg. Det setter sine spor. ''åpen skygge'' kalte vi det i gamle dager ,det ble skikkelig blått.
Avsluttet .
Heller bildet mot høyre eller er det bare synsbedrag...?
Birna R.
mest synsbedrag (strandlinjenes form), litt helling. ta det som det er. ikke spesielt vesentlig.
Avsluttet .
OK, jeg tar det som det er - veldig fine farger og lys. Regner med at dette ikke er IR eller UV, og det gjør fargene du har fått frem ennå mere spennede synes jeg.
Birna R.
Velvia film egner seg verken til UV eller IR, Tommy, så du har helt rett. Til gjengjeld ga Velvia begrepet ''farger i naturen'' en ny betydning i de forgangne dager da vi aldri innså at å skifte filmtype for et gitt opptak var ''manipulering'' slik begrepet forfektes av dagens fundamentalister.
Vidar J.
Flott komp. og utrolige farger !
Odd Tore S.
Første inntrykk: Utrolige farger.
Annet: AHA; Velvia!
Vel, Velvia ble aldri min greie, den har et fargeskjær over seg som ikke passer meg. Men den gir oppsiktsvekkende bilder og ofte fine effekter.
Kodachrome i forskjellig tapninger fremkalt i Sverige eller Sveits falt vel heller ikke i alles smak.
Klisje eller ikke, motivet er pent og understreket mitt savn av en skikkelig vidvinkel til digitalkameraet.
Jeg er ikke helt med på hvorfor du har kuttet i rimformasjonene i forgrunnen midt på og på høyre side?
----------------------
Klisjé: Er ikke klisjé egentlig en ferdigsatt tekst/bilde, som da enkelt kan brukes ved behov, dvs. om og om igjen? For meg innebærer klisjé et bilde som er gjenbruk av et motiv uten å tilføre det noe originalt. Det trenger ikke være pent å se på, det er mangelen på originalitet som er grunnleggende. Jeg oppfatter dette som en negativ karakteristikk.
Odd Tore
Birna R.
Ordet klisjé er negativt ladet. Jeg anvender det med vitende og vilje om dette bildet.

Selv med en 15 mm (på småbildeformatet) må bildet ''slutte'' ett eller annet sted. Akkurat hvor kuttet kommer er en blanse mellom ønsker som ikke kan forenes, her behov for mye forgrunn sammen med ønske om mye(nok) himmel og tilstrekkelig dybdeskaprhet, som igjen krever at forgrunnen ikke blir dominerende. Bildet er tatt med kameraet liggende nesten ned på isen og jeg har derfor beskåret forgrunnen litt, for å få vekk uskarpe partier der (også med 15 mm kan ting bli uskarpe, dybdeskarphet er aldri uendelig om et objektiv blir brukt. da må isåfall pinhole anvendes, men pinhole kan pr. definisjon ikke gi skarpe bilder).
Steinulf L.
Har fortsatt min gamle 15mm kjøpt på impuls i en bakgate i Hong Kong på slutten av 80 tallet.. Synd jeg ikke får samme 'milage' ut av den på D70.
Bildet:
Drømmefarger....
Slike motiver blir sjelden oppbrukt.
Tore U.
Fin struktur i isen og skikkelig spicy farger. Fin komposisjon.

mvh
Tore
Stine J.
Nydelige farger og flotte iskrystaller. :-)
mvh Stine
Anya K.
Flott skue dette...Litt blåstikk i høyden der borte!?
Tarjei Ekenes K.
oj, jeg som er så glad i å drikke slush,
fikk lyst til å drikke opp dette vannet

ser ut som det er bringebærsmak her

heftig bilde noe utenom det vanlige

tøft

flott med alt det sterke lyset bak

:-D ! son tarjeiav !
Rune L.
Interessant fargebruk her. Bildet ser både bra og fint ut. Men er det noen bevisst bruk av farger her, betyr disse fargene noe. Eller er de bare et tilfeldig resultat av den valgte filmtypen?

Mvh
Rune

Birna R.
I gamle dager, den gangen man fortsatt anvendte 36-eksponerings ''CF'' (canister film), var det grunn til å anta at man var ute i soloppgang tidlig en vintermorgen med Velvia i kameraet *nettopp* fordi man hadde kjennskap til at denne filmen forvregnte (''manipulerte'' so mdet visstnok heter i dag) fargene på en måte som for noen ville fremstå som overdrevne, men likevel tiltalende. Iallefall for bildekjøpere og de var viktige den gang, som nå.
Per Arne K.
ps kan være morro det. Bildet ble veldig naturlig
Tor-Erik E.
Ja, troverdige farger
Birna R.
TES: ja, og hva er relevansen? Er du misunnelig fordi du ikke får like fine farger på bildene dine, så er det bare å kjøre Velvia i morgenlys - da kommer det av seg selv.
Birna R.
Jeg ser forøvrig at det begynner å bli angrep av fundamentalister her. Også en besynderlig, men ikke uventet utvikling. Dem om det.
Per Arne K.
på ditt bildekritikknivå står det som følger: vil ha ærlige og seriøse tilbakemeldinger. (for deg som tåler å høre andres ærlige, men velbegrunnede meninger).
Birna R.
det er helt korrekt. men sammenhold dette med hva du (og andre) skriver andre steder, så ser man at det tales med kløyde tunger. uærlighet er noe annet enn ærlig mening.

legg merke til at jeg både sier og ønsker at det legges frem hva man mener, og helst med begrunnelse. men den slarvekampanjen som nå bedrives kan jeg klare meg uten.
Per Arne K.
litt ironi kan man vel tillate seg
Birna R.
Du er sikker på at du ikke har logget deg inn på ironi.no ?
Per Arne K.
nja nei det står foto.no så jeg går ut i fra at det er der jeg er nå, i så fall ville jo du også vært inlogget på ironi.no. du kan jo dobbeltsjekke oppi adresselinja di for sikkerhets skyld.
Birna R.
Nå *vet* jeg hva jeg holder på med, så det er nok unødvendig - for min del.
Per Arne K.
'Nå *vet* jeg hva jeg holder på med'' i motsetning til alle her på dotten eller meg ?
Birna R.
Jeg ser på klokka og bruker det som en unnskyldning for deg. Jeg vil dessuten sette pris på at du brukte din utvilsomme overskuddsenergi på noe mer konstruktivt.
Per Arne K.
kan jeg spørre om hva som er din unnskylding, klokken er jo min
Birna R.
Jeg ser ingen grunn til å svare på dine tåpeligheter mer. Hva du behøver å lære mest er uklart, men det finnes opptil flere alternativer.
Morten K.
Hei

Nydelige farger. Likte også snøkrystall dottene utover isen :-)

Stå på.

Mvh Morten
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu