Ei skjære
Første tur ut med nytt kamera og linse. Skulle egentlig sjekke hvor bra 300mm f/4L-linsa var på å tracke fugler i lufta, og syns det gikk forbausende bra. Dette bildet var allikevel det eneste jeg syntes hadde litt egde.
Utstyr
  • Canon 20D
  • 300mm f/4L IS USM
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/4
  • Lukker1/200s
  • FilmtypeISO 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger324
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_114341} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
gaute h.

Bra bilde av eit motiv som folk flest bare går rett forbi..bra jobb
Gaute
Erland P.

Hej
Dejligt fanget billede med skønne farver
erland P
Carsten A.

OK utsnitt, bra sett. Mesteparten av bildet har en bra tone- og fargeskala - og bruken av objektivet på full åpning gir meget god isolasjon av motivet (fugl og gjerde).

Men dessverre er gror fuglen litt igjen. Det ser likevel ut som det er en grei sak å løfte mellomtonene en god del og kanskje også minke noe på blåstikket. Det er noen lyseflekker, særlig ett like til høye for fuglen, som kan gi noen problemer. Men med opptak i RAW-format skulle dette likevel kunne håndteres greit.

Forøvrig er skjære et meget vanskelig motiv, og derfor også et utmerket treningsmotiv. Dette av flere grunner: Dels er det for tiden mange skjærer (i hvertfall her på Østlandet) så de skal være lette å finne, dels er skjæra en oppmerksom, lur og sky krabat og stikker fort av om ikke fotografen er litt lur selv, og dels går fjærdrakten fra skikkelig helsvart til helhvitt og setter dermed fotograf og utstyr på en skikkelig teknisk prøve. Med en 20D og det fremragende objektivet EF 300/4L IS USM (ett av mine absolutte favoritter) er det ellers få fuglemotiv, også av fugl i flukt, som ikke skal kunne løses perfekt.

MVH CA
Lars Thomas D.

Takk for konstruktiv kritikk!

Jeg er superfornøyd med utstyret, og føler selv at resultatene blir bedre enn jeg turte håpe på (og egentlig litt bedre enn jeg fortjener ;).

Dette er et ''gammelt'' bilde, det er faktisk fra den første turen min ut med speilrefleks, og de tingene du setter fingeren på ville jeg sannsynligvis ikke forstått hvis jeg hadde fått denne kritikken da jeg postet bildet. (Jeg kan i tillegg endel støy, og jeg er overbevist om at jeg ikke så etter ''de riktige tingene'' da jeg la på USM.) Nå viser det seg i ettertid allkevel at det som kanskje har vært verst i arbeidsmetoden min er arbeidsflyt, fordi jeg klarer ikke å finne RAW-bildet til denne fjærballen. Skal leite litt mer og prøve å poste en versjon hvor bemerkningene dine er reflektert. Fordi at selv om jeg føler at jeg gjør ''fremgang'' når det gjelder å faktisk ta bildene, er det i post-prosesseringen jeg tror jeg har lært mest den siste måneden.

Har prøvd objektivet på fugler i flukt, med IS-modus 2 (for stabillisering av bevegende objekter). Jeg er suverent fornøyd med resultat, hvor ''enkelt'' det er i bruk, og evne til å fokusere (sammen med 20D) på det JEG er interessert i.
Carsten A.

Vær oppmerksom på at all bruk av IS, både mode 1 el. 2, virker (svakt) sinkende på AF/følgefokus. Presis og ikke minst rask følgefokus er jo svært kritisk når det gjelder flygende fugl (som helst skal være nær også), så i slike situasjoner slår jeg omtrent konsekvent IS av. Som regel dreier det seg om eksponeringstider hvor IS ikke er nødvendig uansett. Presisjon og rask respons på AF/følgefokus øker også ved bruk av ett -1- fokuspunkt, og da det midtre. Selv om man ideelt skal fylle formatet og komponere i søkeren har mange fuglefotografer kommet til at det beste kompromisset ofte er å bruke det midtre fokuspunktet, som regel det med sikrest og raskest respons, og så heller beskjære litt etterpå.

MVH CA
Lars Thomas D.

Takk for tipset! Jeg har ikke tenkt over at man behovet er mindre for IS ved lav eksponeringstid (selv om jeg burde skjønt det ettersom tilstedeværelse av IS lar deg skyte i mørkere forhold). Mange frihetsgrader som er ''enkle'' på papiret, men litt vanskelig for meg å koble til reelle fysiske forhold.

Skal teste dette neste gang jeg er ute og ser fugler.

Dette gjør jo at 135mm f/2-linsa sikkert også er brukbar til fugler (eller ting generelt) i flukt/bevegelse, noe jeg egentlig ikke hadde tenkt så mye på.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu