All Living Must Move On, Even Time
Hva endrer seg mest, motivene eller vår måte å møte dem på? En premie (et Nikkor 35/2.5 for Nikonos) utloves til den som kan komme nærmest tidspunktet for dette opptaket. NB: tidspunktet må grunngis, og hver deltaker får bare avgi 1 stemme.
Bildet inngår i albumet By Invisible Light - UV/IR bilder:
Fotografering uten å se noe som helst. (i søkeren), men med alle muligheter for å ta bilder på tradisjonelt vis likevel
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger791
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_110576} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (27)
Avsluttet .
Jeg vet veldig lite om UV/IR, men jeg vet at man ikke ser slike farger når det er helt mørkt ved vanlig fotografering. Derfor vil jeg tro at dette bildet er tatt når det er mørkt siden du kanskje vil vise at farger sees med UV/IR selv når det er mørkt(ikke vet jeg om det stemmer, men jeg bare gjetter). Så da tipper jeg at dette bildet ble tatt om kvelden, kanskje rundt kl 22.
Birna R.
OK. Jeg ser at spørsmålet kunne misforstås. Det jeg mente var tidspunktet i betydning *dato*, mao. er bildet tatt i 2004, 2003, ..... Sorry.

Tidspunktet på dagen er foøvrig rundt kl. 19.

Din stemmegivning er kansellert og du får en ny sjanse.
Avsluttet .
Okey, da misforstod jeg. Siden det var høstlige farger, og mine botanikkunskaper er på bånn, så tipper jeg 18 oktober 2004.
Ann F.
19.07.98
Grunn?
Let og du skal finne . . .
Mvh Ann
Ann F.
Eller du har lagt inn noe lureri for å føre oss på villspor. For det står også dias . . .
Birna R.
Min munn er lukket med 7 segl, Ann. Iallefall 1 ukes tid fremover.
Kai-Wilhelm N.
Tidspunkt... hmmm
Tja 21 august 1999 grunn:
Den fine skruplanten bak (husker ikke navnet, men den har en utmerket ir signatur i bunnen... (som vi ikke ser her ;) ) ) er ikke utgått, ser det på de nye skruene (knoppene). I tillegg er ikke lønna så veldig på retur.

hvorfor 1999: DU har endret deg...


-k
Tor-Ståle H.
juli 1992

1992 siden det var da du fikk ditt første UV objektiv (mener jeg å ha lest ett sted) og juli siden det er så frodi vegetasjon.
Caroline M. S.
Jeg har nylig sittet og surfet på bilder fra fotografiets barndom og synes faktisk dette minnet litt om noen av de fra slutten av 1830-tallet (bortsett fra fargene). Men da var jo ikke du aktiv eller født. :-) Jeg synes det virker som det med hva folk tar bilder (på hvilken måte og hvordan bildet endelig ser ut) går i bølger. For eksempel er det mange som nå tar bevisst uskarpe bilder. Bilder som ser mer ut som bildene som ble tatt før f64-folkene entret fotoverden og standarden ble sylskarpe bilder. For 20 år siden var det mange som lekte seg med vaseline på filter og nå ser det ut som flere gjør det igjen (enten på ordentlig eller mekker det til i PS slik at det ser ut som vaseline-bilder).

Så jeg tipper at dette bildet ble tatt søndag 3. september 2004 (i 19-tiden). :-)
Eirik H.
Eg har inga formeining om tidpunktet, men biletet er bra. Eg liker særleg utnyttinga av bileteflata; vegetasjonen ser ut til å fortsette i det uendelege. Fargane er smakfulle, og ikkje for vanvittige.
Caroline M. S.
Øh - jeg glemte visst å kommentere selve bildet. Sier meg enig med Eirik (bortsett fra at jeg pleier å like det han trolig mener med vanvittige farger). Her synes jeg det var spesielt bra med det hvite og grønne på hver sin side av bildet.
Avsluttet .
Et fint lite akvakulturelt innslag dette. Skal ikke begi meg inn på å gjette opptakstidspunkt.
Jonas L.
11. juli 1974. Foretok en ''røntgen-undersøkelse'' da bl.a. dette åpenbarte seg.

mvh JL
Avsluttet .
Du har selv avslørt mine botanikk-ferdigheter, og bør neppe overraske deg over at jeg tipper på at bildet er fra vårparten. Knopper og unge blader fører til at jeg tipper 20. mai. Årstallet gir seg selv - 1988. Mye tyder på at bildet er tatt under overflaten, men finner det likevel forvirrende at det er noe som ligner på ordinært løv i bildets høyre kant.

Men tipset står - 20/5.

-k
Thorir V.
tidspunkt - ikke peiling.
ville bare si, ''fascinating'' (hva er ''fascinating'' egentlig på norsk) bilde
Åslaug N.
Fascinerende:)
Kristian S.
Juni 92, uten tvil. Det må jo være derfor. Lenge siden, ihvertfall..... Og det er jo summer!

KES
Stine J.
Jeg kaster meg ut i gjettekonkurransen din (uten å ha peiling på UV fotografering - bare for å ha sagt det!). Årstiden tror jeg må være sommer, pga liljene(?) til venstre i bildet som ser ut til å være i tidlig blomst. Årstall tror jeg må være lenge siden, kanskje 1993? Jeg tipper juli 1993. Grunnen til at jeg tror det er lenge siden, er at kvaliteten på bildet virker noe dårligere enn det du har vist oss på nyere UV bilder (Sikter til korn i den røde fargen) og komposisjonen inneholder mange elementer. Kanskje kvaliteten har med at dette ikke er digitalt, men film og dermed tidligere teknologi? Aner ikke hvilke fargegjengivelser du får på grønne blad, men neppe grønt (kanskje rødt). Er derfor litt usikker på årstiden her, siden planten til høyre blir grønn. Kanskje den egentlig er gul og at dette er høst? Vel, jeg får holde meg til juli 1993 likevel.
Sånn, nå har jeg fabulert nok om noe jeg absolutt ikke har peiling på. :-)
mvh Stine
Thomas R.
Tror du har tatt bildet på film. Altså før D1'ens innhold. Ellers ligner det på stilen du hadde midt på nittitallet. Også tror jeg det er tidlig på sommeren, 20 juni 1995.
Bjørn H.
Bildet er tatt 22. mai 1975.
Begrunnelsen er at jeg har det på følelsen...
Kjartan T.
Har tenkt en del på dette jeg også, men vanskelig å finne et godt svar på årstallet. Årstiden er nok ganske sikkert sein sommer / tidlig høst. De fleste bladene er grønne, men noen nede til høyre har fått høstfarger. Blomstene sier sein juli - bladene august.

Bildet ser ut til å være tatt mer som et tidlig ir-eksperiment (nå gjetter jeg bare).

Mitt forslag: Bildet er tatt 7. august 1978
Audun A.
Snust litt rundt og funnet ut at bildet er tatt på den gamle Ektachrome EI filmen. Denne tror jeg de sluttet å produsere ca 1998. Satser derfor på at bildet er tatt sommeren 1998. Siden det antakeligvis var ganske lyst kl 1900 satser jeg på juni.
Avsluttet .
Fredag 13 Mai 1988

Grunn: Jeg tror at dette er en lønn og den tror jeg begynner å miste blomster ca. i mai, noe jeg tror den gjør på dette bildet. 13 Mai 1988 er også fødselsdatoen min, så det må vel bringe litt lykke?
Birna R.
På tide å avslutte denne lille ''spøken'' med tidspunkt.

Bildet er som flere har fått med seg, tatt på diasfilm, nærmere bestemt Infared Ektachrome (IE). Kameraet var en Nikon F og objektivet 15 mm f/5.6 Nikkor med Y-52 gulfilter. IE var en såkalt falskfargefilm og bare 1/3 ''ekte'' IR. Det IR-følsomme laget koblet til rødt, rødfølsomt til grønt, grønnfølsomt til blått, og alt annet til en reddsom magenta/cyan suppe. Derfor ble filmen stort sett brukt med et sterkt gulfilter for å slippe det gyselige fargestikket man ellers fikk. Himmelen ville da, iallefall på en fin solskinnsdag, bli dypblå, skyene hvite, lauvtrær mørkt røde, gras lyserødt eller rosa, bartrær mørkebrune, røde biler gule, høstlauv grønt, fiolett eller gult, mennesker gulaktige eller grønne i ansiktet, stein og asfalt gråblått osv. osv. så her var lite i overensstemmelse med våre vanlige visuelle forestillinger. Derfor var IE morsom å fotografere med (nå for tiden finnes bare IE fra Microsoft og det programmet er jo som kjent en katastofe og kan forøvrig ikke fotograferes med).

Motivet er strandvindel (Calystegia sepium) i et skogsbryn hvor det er mye lønn. Selv om strandvindel har laaang blomstringstid (sist i juni til langt ut i september) så burde de ''gule'' lønnebladene ha fått varselklokkene til å ringe: gule blad på IR-film er tegn på manglende klorofyll. Siden det bare er noen få blader som har høstpreg kan vi dermed si at tidspunktet er overgangen august/september, helst noen dager inn i september.

Så var det årstallet. Forslagene spriker voldsomt her og de færreste har vært villig til å gå tilbake langt nok i tid. Nå var det med vilje jeg la ut bildet høsten 2004, siden det ble tatt høsten 1974 og således har sitt 30-års jubileum i disse dager.

Etpar stykker her har vært glupe nok til å kikke i bildets IPTC-felter på jakt etter korrekte opplysninger. (Jeg var ikke klar over i førstningen at IPTC-feltene hadde fulgt med, fordi jeg normalt legger ut bilder på fotodotno basert på TIF-utgaver og ikke jpg fra bildearkivet mitt, hvor IPTC *er* med. Men dette ble gjort hjemmefra hvor jeg bare har tilgang til jpg-arkivet, derfor medfølgende IPTC). Ann Forberg hadde tatt fildato for opptakstidspunktet, men var på rett spor. Hun har presedens på kursrabatt og får denne gangen 40% rabatt til neste kurs. Jonas Langbråten har kikket litt mer på IPTC og kommet frem til 11.7.1974. Årstallet er selvsagt korrekt, men Jonas gikk i fellen med å godta den dato som min automatiske dateringsalgoritme lager når den ikke kan finne noe fornuftig dato ut ifra filnavnet, nemlig å bruke min fødselsdato. Biologisk tilleggstolkning på selve bildet hadde fortalt at dette ikke kunne være mulig. Korrekt dato er rundt 3.9.

Vinner av konkurransen må likevel bli Jonas fordi det ikke var tatt forbehold om *hvordan* man kom frem til tidspunktet. Og noe slingringsmonn må kunne godtas. Han kan derfor velge mellom å få 60% rabatt på neste naturfotokurs, eller en Nikon 35/2.5 (hvis jeg finner objektivet, skal være ett eller annet sted i samlingen). Alternativene er omtrent prismessig likeverdige.

Bjørn Hammerseth får hederlig omtale for sitt forslag.

Avgjørelsen er enstemmig og kan ikke ankes. En hjertlig takk til alle deltakere for deres engasjement.
Jonas L.
Heisann, dette hadde jeg nesten glemt!
Jeg kunne godt tenke meg dette objektivet om du finner det igjen...
Sender deg en melding med min adresse.

mvh JL
Ann F.
Med eller uten kake?
:-)
Birna R.
Med. Du er påregnelig, vet jeg.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu