En fot hit ...
Jeg er nokså privat. Sjenert, sier venner. Å fotografere fremmede som gjør det de gjør på offentlig sted, er alltid vanskelig.
Jeg føler at jeg går inn i deres intimsone, uten at de nødvendigvis føler at jeg gjør det.
Fotograf
Utstyr
  • Nikon D500
  • 16.0-80.0 mm f/2.8-4.0
  • Brennvidde16.0mm
  • Blenderf/14
  • Lukker1/200s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1092894} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Walter S.
Jeg tror det er likt for de alle fleste amatørfotografer, at man føler man trenger seg på ved gatefoto av den typen. Det er noe man venner seg til, etterhvert. Er heller ikke helt fortrolig med det, men prøver meg forsiktig frem.

- Jeg ser at du her har brukt 16mm brennvidde. Med slik kort brennvidde skal du jo ganske så nære innpå dine objekter, skal du få noe ut av det - og det er "nærheten" som mange reagerer på.

- Alle mennesker har en "privat sfære" med en viss avstand til andre rundt seg hvor de føler at de beholder privatlivet - hvis du ikke kommer FOR nære.

- Foreslå derfor at du setter din zoom til lengste brennvidde (80mm) så får du automatisk større "avstand" og du vil kanskje føle deg bedre da ...?

Lykke til!

Mvh,
Walter
Kristin B.
Takk for gode forslag! Jeg vil vel miste oversikten om jeg setter 80 mm, vil jeg ikke?
Jeg er sånn som bare skrur og vrir til jeg finner motiv, så jeg må tenke veldig når vi kommer til brennvidder :)
SveinM M.
Walter`s kommentar sier det meste, så henger meg på den! :)
Reiko I.
Jeg er ikke enig i 80mm-trikset - da får du fort en distanse til motivet. De fleste gode gatefotografer bruker 28mm eller 35mm har jeg inntrykk av - og så må man heller kvinne seg litt opp og gå nærmere.

Jeg liker dette, selv om det forrige gatebildet ditt kanskje var enda bedre. Håper på mer fremover.

Reiko
Walter S.
Du skriver at du er redd for å vil miste "oversikten" - det er nok sant, du får mindre "omfang" med deg - men, se på det som en gave - i bytte for en mengde med "ingenting" får du plutselig helt nye motiver å forholde deg til. Bruk søkeren flittig og se på verden omkring det - til du ser noe som fenger deg.

Selv bruker jeg også mest min 23mm f/2 på halvformat - noe som tilsvarer 35mm FF - en fin brennvidde til gatefotografi. Men, jeg kjøpte meg en 50mm f/2 nylig - noe som tilsvarer kort tele på ca. 75mm på FF, og - en helt ny verden åpnet seg for meg. Interessant.

Det som oftest er bakdelen med zoom, er jo at du konstant blir stilt overfor et valg - hvilken brennvidde vil du bruke?
Bedre med og enklere å forholde seg til en fast brennvidde. Det roer ned hele prosessen.


Mvh,
Walter
Kristin B.
hehe jeg skjønner ikke noe av brennviddene, altså. Hva skulle jeg fått annerledes i dette bildet med mindre eller større brennvidde?
Jeg har valgt utsnittet bevisst, ser at jeg kan misforstås. Jeg har også valgt å tone ned ansiktene, fordi personene ikke er interessante i seg selv, men som elementer i bildet. :)
Pål M. S.
I utgangspunktet et bra motiv, men ble litt mørkt.

Fotografering på offentlig sted, og det å nærme seg fremmede mennesker, med kamera for hånden, er en utfordring for mange. Har selv vært igjennom prosessen, og det har tatt tid å komme dit jeg er nå. Tenker trening trening og atter trening. Da gjør en seg erfaringer og lærer mens en går. Ikke sikkert det passer for alle med denne type foto, men har du lyst, har du faktisk lov, selvom noen skremmer med GDPR og andre lover.
Veldig fascinerende med gatefoto, med masse hærlige mennesker, skjebner og historier på kjøpet.
Når det gjelder brennvidde, så kan alt brukes. Motivet og uttrykket «bestemmer» ofte valget. Skulle jeg gi deg et råd, så bruk en zoom med litt god spennvidde, og prøv deg frem. Jeg har brukt 18-135 mye, for det åpner for mange muligheter. På fastoptikk går det i 30/35 eller 50mm.
Lykke til videre i prosessen, og ikke vær redd for å prøvde deg frem. Det er slik en lærer:-)
Kristin B.
Personvern blir nevnt, og det er faktisk svært viktig. Alle eier sitt eget bilde. Har jobbet i it- og bildebransje i mange år, og akkurat det kan jeg noe om.
Skal jeg vise den enkelte i et bilde, så må jeg ha tillatelse til offentliggjøring.
Alle kan TA bilder, men vi har ikke lov til å publisere.
Når det gjelder barn, liker jeg ikke å eksponere dem i sosiale medier over hodet.
Da jeg tok bildet, ville jeg ta menneskene skulle være mørke. Da jeg så det etterpå, tenkte jeg at jeg kunne hente dem frem i lyset, fordi ingen av dem egentlig er gjenkjennelige, og bildet handler ikke om dem
Den eneste personen jeg ville ha som silhuett, er barnet. Også fordi jeg liker det grafiske elementet barnet utgjør. I tillegg til personvernet.
Har bilder av andre som har samtykket til publisering. Har også noen bilder jeg veldig gjerne vil vise frem, men har ikke fått tillatelse til å legge dem ut.
Kanskje de portretterte er sjenerte, jeg vet ikke. Skal forresten spørre dem igjen, når jeg kommer på det - de passer med årstiden, og så synes jeg modellene er fine, og vi hadde det så gøy da vi lagde dem.
(Forresten søker jeg etter modeller! Alt med klær.) :)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu