Opp
Brennmanet påtruffet på ca 30 m sist helg. De er elegante og fotogene, men au....
Bildet inngår i albumet Trondheimsfjorden - Bilder tatt på dykking i Trondheimsfjorden
Utstyr
  • Nikon F100
  • Sigma 14 mm
  • Brennvidde14mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/30s
  • FilmtypeProvia 400 F
  • Nei
  • AnnetHes sliter jeg litt med at scanneren gir meg et kornet inntrykk som det er vanskelig å jobbe videre med. Det blir ofte slik med dykkebilder med høy kontrast. Tar gjerne mot tips til forbedret scaniing (Bruker en Nikon LS-40)
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriUndervannsbilder
  • Lastet opp
  • Visninger246
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_105833} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Henriette Ø.

dykkeren forstyrrer..
Kjetil J.

Oppfatning tatt til etteretning. Jeg ville nettopp ha dykkeren med for å gi dybde i bildet. Andres mening ???
Dag T.

Dykkeren kan godt være der for å skape balanse og dybde, men jeg kunne ønsket at han/hun var litt tydeligere. Maneten og lyset i overkant er bra.
Carsten A.

Jeg syns det er merkelig om Provia 400F skal gi noe kornproblem. Denne filmen har jeg brukt mye selv i sin tid, og scannet på min Minolta Scan Multi Pro med 4800 ppi. Jeg ser også jevnlig dias gjort med Provia 400F, en bekjent bruker filmen mye.

Det er flere muligheter for at det vises korn eller kornlignende strukturer.

Én nærliggende mulighet har lite med filmens kornstruktur å gjøre, men skyldes at scanneren ikke makter å håndtere mørke mellomtoner på en god måte. Jeg vet ikke sikkert hvordan LS 40 er på dette punkt, men med en scanner med dmax under 4.0 / 4.2 kan dette være et problem - som i tilfelle forsterkes med den aller minste undereksponering og evt. også forsterkes ved at mellomtonene trekkes opp under scanning eller etterbehandling.

En annen mulighet er at du med denne filmen og denne scanneren får grain aliasing. Selv har jeg bare opplevet denne effekten under filmscanning med mye høyere samplingsrate (4800) enn det LS 40 har (2900 ppi), og mye mer kornete originaler (fra TriX400) enn det Provia 400F har. Men dersom det kornet du opplever er grain aliasing, er det min erfaring at Neat Image kan gjøre en forbausende god jobb med fjerning - altså uten at dette i nevneverdig grad går ut over bilderelevante data.

MVH CA
Kjetil J.

CA jeg har lurt på dette selv, men tror det kanskje har med selve undervannsopptaket å gjøre. Prøvde meg en gang på negativ fil Fuji 800 press (etter anbefalinger fra din side forøvrig) og bildene framstår som skikkelig kornete. En sitter litt med innstykket på lysbildet også, men det blir kraftig forverret av scanningen. Det er kjørt relativt hard Grain Equalizer i scanneren og analogforsterkningen er skrudd opp en god del for å få tegning i de tette områdene.

Problemene oppstår stort sett bare på vidvinkelopptak der det er en del avstand til objektet. Det er alltid en del spredende partikler i vannet så det kan ha noe med saken å gjøre. Næropptak er uproblematiske, men da er undereksponering også aldri noe problem.

Jeg får vel se til å skaffe meg Neat Image.

Mange takk for innspill.
Carsten A.

Dersom du får ''skikkelig kornete'' bilder med Fuji 800 så kan det iallfall ikke ha noe med filmen å gjøre. En stund siden jeg selv har brukt denne filmen nå, men før brukte jeg den mye og jeg har scannet den med 3 ulike Minolta filmscannere. Kan overhodet ikke se korn - bl.a. i utskriftsstørrelser på 20x30 el. noe større. Men som all negativ film (og alle digitale opptak) er den svært følsom for undereksponering, da kommer korngrumset som et skudd. Ved scanning av negativ film er ellers litt svak dmax ikke noe problem. Jeg vil fortsatt tro at du ikke bør utelukke grain aliasing som årsak til de du beskriver - og som alt sagt er dette noe Neat Image håndterer bra. Sørg i tilfelle for å kjøpe Pro-utgaven, det er den som har de fleste funksjonene.

MVH CA
Odd Eirik S.

Dette var stilig. Flott lys på maneten og i overflaten. Dykkeren nede til venstre skulle ha vært mer fremtredene. Så det ikke med en gang og trodde det var noe helt annet.
Ser jo at det er en lengre avhandling vedrørende korningen. Interesant leseing da dette er helt ukjent område for meg.

mvh
Odd Eirik
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu