Jeg trenger hjelp.
Denne månden var over oss i går kveld. Jeg kunne tydeligt se landskap formasjon på månden, men jeg klarte ikke å få det med på film. Det ble liksom en lysende kule. Hva gjør jeg galt? Har jeg ikke det rette utstyr? For lang lukketid? Burde jeg brukt spot måling mot månden? Håper noen kan hjelpe meg.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-08-30 23:34:54
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon d 70
  • Sigma
  • Brennvidde200mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/60s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger421
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_102378} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Cine V.

...venter bare på å se 007 komme med gønner´n... det var den hjelpen j e g kunne bidra med.. ;o)
Kai-Wilhelm N.

Bruk spotmåler; sjekk histogrammer.
Bruk aktivt manuell og/eller eksponeringskompensasjon.
Denne type motiv hater automatikk.
lek, les, lær, lek enda mer, les en gang til lær enda mer :-)
Plutselig får du det til, og du forstår ikke hvorfor du hadde problemer med dette...


-k
Børge N.

Det er nok ikke feil med utstyret ditt. Problemet er at månens overflate er svært lys, men himmelen er svært mørk.
Siden månen bare utgjør en liten del av bildet, så lar lysmåleren seg lure. Det du må gjøre er å tenke at månen er like lys som det er her på jorden midt på en sollys dag. Altså må du ha mindre blenderåpning og kortere lukkertid. Du må rett og slett kjøre manuelt og eksperimentere litt med lukker og blender. Personlig ville jeg tatt utgangspunkt i ISO 100, blender 22 og lukker 1/250, og så sett hvordan resultatet ble, og justert etter det.

Børge
Inga Helene J.

Det som er bra med bildet ditt er at jeg også får hjelp til å ta fine månebilder, spesielt når de som skriver er så saklige og hjelpsomme. Skyene i underkant gjør også at dette blir mer enn et svart bilde med en hvit runding på midten. Dette er lærerikt, og det er jo derfor mange av oss er her på dotten. :-D

Inga
Egil S.

Hei Janne. Jeg har tatt bilder av månen (på en klar natthimmel) med digital speilrefleks og fått bra resultat med ISO 100, blender 8 og 1/125 sekund. Men bruk stativ, og et skikkelig stødig et. Får du bevegelses-uskarphet må du øke ISO-verdien for å få kortere lukkertid (ISO 200 gir 1/250 sekund, ISO 400 gir 1/500, ISO 800 gir 1/1000 sekund). Skal du ta bilder av fullmåne over landskap må du gå ut så snart det begynner å mørkne (gjerne tidligere enn du tror), altså i god tid før det har blitt helt mørkt. Lykke til.
Janne L.

Jeg takker for saklige gode lærerike tilbakemeldinger. Jeg har nettopp vert ute med kamera og leitet etter månen, men det er desverre et så tykt sky lag at jeg ikke finner den. Det regner også i kveld, og det hadde vel kommet med på bilde. Så jeg håper vær Siri melder fullmåne og opplett i morgen. Da skal jeg forsøke meg.
Janne
Inge-Martin F.

Hei Janne.
Her har du alle rede fått mase gode råd,men viss 200mm tele så bør du bruke 1/200 Sek. eller meir,dette er eit forhald som gjelder uansett lins milimeter,og om man bruker stativ!?
og kvifor jo jorda roterer og månen går over himmelen.
Inga Helene,er absolutt inne på noke,det å stille spørsål med bilde ein ikkje er forøyd med og spøre om råd for å gjere det bedre med eit nytt forsøk er god og effektiv måte å lære på.
Det beste vær forholdene er med litt kald norlig eller auslig vind(for då er det som regel minst dis på himmelen).
Start å ta bilde før solen har gått ned som nemnt,viss det er fullmåne så vil månen komme over horisonten når solen går ned Ca....Eit annet aspekt er att Måne blir bombadert med UV lys utten ein beskyttende atmosferen noke som gir eit lys på 20.000K i motsetning til for eksempel kvite skyer som gir 10.000K som har den høgeste temperaturen i naturen her på jorden,så det er viktig å ikkje stole fult ut på spoten,men ta minst ein +/- eksponering.
Lukke til med neste mulighet!
Mvh. I.M.F
Per R. G.

det beste å tiden å ta månebilder er før det er helt mørkt
(tidlig på ettermiddagen)
Kay R.

Hei..

Har vel ikke så mye mer å tilføye til det Børge sier hær. Sikkert et godt utgangspunkt. Du må selvsagt også bemerke dæ at med en slik lukkertid vil du med all sansynlighet ''bare'' få månen eksponert. Alt annet blir svart. Det e alltid finere å ta bilde av månen bygd inn i en komposisjon med andre elementer. La bare månen avgi masse lys. å få med kraterne ene og alene e ikke spennende nok i mine øyne. Se på mitt siste bilde som e av månen å si ka du synes....

MVH Kay:-)
Avsluttet .

Hei hei
Ser at du har fått masse kommentarer allerede på bildet . Må si meg enig i tipset om å ikke vente til det er helt mørkt. Månebildet som jeg har lagt inn er tatt mens det var ganske lyst bilde nr. 130260. Ser også at du har ganske bra kamera med mulighet for å ta RAW-bilder. Gjør du det, får du veldig stor frihet til å korrigere eksponeringen i etterkant.

Det er gøy å prøve seg litt fram§:)

Tore §:)
Janne L.

Tusen takk for kjempe god hjelp. Jeg har sittet ute å fotografert i 3 timer nå. Månden i kveld er nok den mest fotograferte på lenge.
Bakgrunnen er kull svart, men det er fordi det er mørkt her. Dette er jo heller ikke et bilde som er ment for at det skal være så fint. Men det har vert utroligt lærerik opplevelse. Nå har jeg funnet ut hvordan diverse lysmålere virker, blender og lukker har jeg prøvd meg frem med. Og resultatet var at jeg fikk med kratere og slikt på bilde.
Vennlig hilsen Janne
Kay R.

Joda Janne. Detaljene kommer jo bedre frem i versjon 2 men e det spennende nok??? Har tatt et slikt bilde sjøl når æ testa telelinsa min (se bilde: bilde nr. 103805 ) . Gjorde det kun for å teste. Holder alltid fast ved at månen gjør seg best når den e bygd inn i en komposisjon. Men det e jo artig å eksperementere på eksponerings mulighetene. P.g.a. at lyset e så kraftig på månen trenger du en rask lukkertid for å eksponere den riktig, men da uteblir jo som sagt alt annet. Får ikke i pose og sekk... he,he...
Ha en fin natt..

MVH Kay:-)
Bjørn H.

Syns jo i grunne V2 er ok Janne ...Du har jo fått gjenngitt månen skarp og fin :)

Jeg persolig sysn det blir litt kjedelig, og hadde vel tatt bilde med noe form for omgivelser rundt ..

Skyer, trær, bygninger o.s.v. -

Og hvis du kan knipse før det blir bekmørkt har du mye å hente på detaljer ...

Bjørn ;¤
Janne L.

Hei Kay og Bjørn.
Takk for kommentarer. Som jeg skrev tidligere, så er ikke dette et bilde som skal være så spennende. Jeg henvendte meg for å få lærdom, for jeg klarte ikke ta bilder av månen. Men nå fikk jeg det til, takket være gode råd her på dotten. Takk skal dere ha.
Vennlig hilsen Janne
Espen P.

Takk Janne Lie... for at noen tør å stille ''dumme'' spørsmål her på dotten... det er det ikke mange som tør nemlig. Men mange gleder seg over det og suger til seg tipsene som kommer :)

ePsen
Inger-Lise S.

Hei Janne! Nå er jeg sent ute....
Men jeg syns du har fått v#2 veldig bra til. Vi ser jo skygger/kratere på månen her!
Og du har en flott innstilling!

mvh Inger-Lise:)
Øyvind A.

Her har du fått mange gode og nyttige tips.
Bare en liten saksopplysning: Sjatteringene på månen er ikke kratere (men områder av størknet lava). For å se kratere må du tettere på.
Ø.
Monica J.

Hei Janne,

Litt morsomt at du spør om akkurat dette, for jeg har også nylig tatt en del overeksponerte månebilder. Mitt problem var i tillegg at jeg ønsket å få med lysene over byen og speiling i vananflaten, men bildene mine ble dessverre ikke noe bra.

Versjon 2 ble kjempefin synes jeg. :-)

MJ
Odd Tore S.

Hei!
Du har sikkert fått en mengde gode råd allerede, har ikke lest disse. Mine er enkle:
- husk at månen er en gul ost i skarpt solskinn, og eksponer i forhold til dette
- gul ost i et ellers mørkt rom er ikke et enkelt motiv, ta derfor bilder når det er rimelig bra lys i rommet, f.eks. i blåtimen, se f.eks. bilde nr. 97548.

Du trenger svært lang brennvidde hvis månen er hovedmotivet, men 200 mm (tilsvarer samme bildevinkel på D70 som 300 mm på vanlig 35 mm) skulle kunne gå om du tar med andre elementer også. Når det er helt mørkt kan måne over åskammen med trær i siluett og lysspill i skyer gi fine bilder.
Odd Tore
Odd Tore S.

Hei igjen!
Kom på en sak som sikkert andre har nevnt før, men likevel:
Når det er skikkelig mørkt, ta to eller flere bilder, ett hvor du eksponerer etter månen, og ett eller flere hvor du eksponerer etter motivet forøvrig.
Kjøp så en stor porsjon tålmodighet og sett i gang å kombinere til det resultatet du ønsker i PS. Stativ er nødvendig.
Odd Tore
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu