Den etterlengtede Olympus E-M5 Mark III

Olympus har endelig lansert en ny modell i sin kompakte men værtette og kraftige E-M5-serie.
Det eldste kameraet fra Olympus som fortsatt er i salg er OM-D E-M5 Marik II som ble lansert i februar 2015. I dag har de lansert en etterlengtet etterfølger, nemlig OM-D E-M5 Mark III.

Vi finner mye av innmaten fra E-M1 Mark II i kameraet, men i et mindre og rimeligere hus. Dette er viktige oppgraderinger fra forrige modell, selv om vi nok kunne ønske oss noe mer nytt, i og med at E-M1 II heller ikke er ny lengre.

En viktig forbedring, også fra E-M1 II er det likevel, og det er at kameraet har fått en nyere prosessor. I dag er prosessorkraft en av de viktigste egenskapene til et kamera, og at den har fått den nyeste prosessoren, betyr at kameraet kan gjøre alt det Olympus de neste årene finner på å kunne putte av funksjoner i kameraet. Det gjør også mye for autofokushastighet og -presisjon og det gir bedre støyfjerning i bildene.

Det ser ut til at bildebrikken er den samme som i E-M1 II. Vi hadde håpet at de hadde lagd en ny bildebrikke, og E-M5 kunne være et fint kamera å prøve ut den i, før de rullet den ut i en ny E-M1 som vi antar kommer sent neste år.

Autofokus
Autofokussystemet ser ut til å være noe enklere enn på E-M1. Det har de samme 121 fokuspunktene, men med mindre avanserte innstillingsmuligheter. Det er vanskelig å si sikkert, da vi ikke har fått så mye informasjon, men mest sannsynlig blir autofokusen meget rask og presis, men med færre innstillingsmuligheter enn i E-M1 II. Den raskere prosessoren kan likevel kompensere for en del av det.

Fokus stacking er på plass, så du kan ta bilder med uendelig dybdeskarphet hvis du ønsker det, eller få akkurat det området du ønsker skarpt. Dette er svært nyttig til for eksempel makro, der dybdeskarpheten har en tendens til å bli svært liten.

Alle de vanlige Olympus-funksjonene
Kameraet har naturligvis alle de vanlige Olympus-funksjonen, som en fantastisk bildestabilisator (ser ut som den samme som i E-M1 II, ikke den fra E-M1x) og avanserte nattfunksjoner som Live Composit. Du kan også ta høyoppløste bilder på inntil 50MP, men kun ved bruk av stativ. Den håndholdte varianten er fortsatt kun på E-M1x.

Mye mindre enn E-M1
Kameraet har beholdt størrelsen fra forrige versjon. Det betyr at det er et meget kompakt kamerahus, som likevel har fantastisk værtetting (det er ingen som matcher Olympus på det området). Ergonomien er omtrent som tidligere, med et lite grep foran, og de fleste knapper der du forventer å finne dem. Programhjulet er flyttet til høyre side av pukkelen, så plassen på toppen er utnyttet bedre enn tidligere.

Det du mister med et hus som er vesentlig mindre enn E-M1 er at grepet er dårligere, du har bare en minnekortplass, søkeren er litt mindre og det er et mindre batteri. Batteriet er ikke lenger BLN-1 som i forrige modell, men BLS-50 som i E-M10 og PEN-modellene. Det er omtrent samme mengden strøm i disse og batterikapasiteten er oppgitt til 310 bilder, som er det samme som på forrige modell.

Kameraet er omtrent samme størrelse, men veier faktisk 55g mindre enn forgjengeren.

Video
En av Olympus store fortrinn, er den fantastiske bildestabilisatoren, og på video kommer denne virkelig til sin rett, der mange mener at en gimbal er overflødig. Av funksjoner finner vi C4k 24p (237Mbps) og 4k 30/25/24p (102Mbps). I full HD kan du ta opp i ALL-I på inntil 202Mbps. Det er også en slow motion-funksjon på 1920x1080 120p.
Hvis du vil lage en kort videohistorie, kan du ta opp svært korte klipp på 1-16 sekunder, som enkelt settes sammen i kameraet for å få en ferdig klippet, sebar video rett ut av kameraet.
Du kan også bruke Olympus’ kunstfiltre på videoopptakene.
Kameraet har mikrofoninngang, men ikke hodetelefonutgang.

Målgruppe og pris
Hvis du driver med skikjøring, er dette et supert kamera. Det er lite, det tåler frost og snø og det har en imponerende bildestabilisator som hjelper veldig både til foto og video. Er du mye på seilbåt er det også uvurderlig med noe kompakt og godt værtettet og godt stabilisert.
Hvis du i dag har en E-M1 (første versjon) E-M5 eller E-M5 Mark II, anser Olympus deg som midt i målgruppa.

Hvis du kun er interessert i kamerahuset, vil det koste 12 999,- kroner. Det kommer også i kit med 12-40mm f/2.8 PRO for 19 999,- eller med 12-200mm f/3.5-6.3 for 18 999,-
I tillegg kommer det et kit med 14-150mm f/4-5.6 II til 15 999,-.

Huset blir levert i sort og i sølv.

Salgsstart er i midten av november.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu