EOS R får en lillebror

Er EOS RP en fin inngang til det speilløse RF-systemet eller en overpriset billigmodell? Vi har lekt litt med kameraet for å finne ut.
Canon har lansert det andre kameraet i EOS R-serien. Denne modellen har fått navnet EOS RP, og er en enklere og mindre modell enn EOS R som kom i fjor høst.

Størrelse, størrelse, størrelse
Nettopp det at den er mindre er et viktig poeng. Det er tydelig at Canon er inspirert av EOS 100D og 200D som var svært små speilrefleksmodeller, og har ønsket å gjøre det samme med denne nye fullformatsmodellen.

Vekten er bare 485g inkl. batteri og minnekort. Det er 47g lettere enn EOS 800D (som ikke er fullformat) og 200g lettere enn EOS 6D Mark II.

Det er det minste systemkameraet i fullformat vi har sett. Det er markant mindre enn EOS R og Nikon Z, og til og med mindre enn Sony A7-modellene. Selv om forskjellen til A7 ikke er dramatisk, er grepet bedre på den måten at det er langt bedre plass mellom grep og fatning, slik at selv kraftige fingre og fingre med hansker får plass.

Men størrelsen har gått på bekostning av noe også. Dette er ikke et proffkamera, det er tydelig en innstegsmodell til fullformatverden. Byggekvaliteten er enklere enn på de dyrere modellene og spesifikasjonene likeså:
• En enklere søker med lavere oppløsning
• Færre knapper og hjul
• Dårligere værtetting
• Svakere autofokus
• Lavere seriebildehastighet (4-5bps)
• Lavere oppløsning (26 megapiksler)
• Mindre batteri (LP-E17

Vi har prøvd kameraet
Vi har ikke rukket noen fullstendig test, men lekt oss litt med kameraet et par dager, og ser at som forventet er bildekvaliteten flott, kameraet gjør jobben den er satt til uten at vi får de helt store wow-øyeblikkene. Vi har ikke kunnet se på råfilene, så vi kan ikke si noe om dynamikkomfang, men støyegenskapene ser svært bra ut. Høyeste kalibrerte ISO-verdi er 40 000, og det fungerer imponerende bra.

Bildene du ser i artikkelen er tatt på antakelig den dårligste dagen for å teste kameraet i hele år, men det var eneste anledning vi hadde, dessverre.

Vi rakk å lage en utpakkingsvideo, så hvis du lurer på hva som er oppi, og våre første tanker om kameraet, ta en kikk på denne:



Hastighet og autofokus
Seriebildehastigheten på EOS RP er ikke den høyeste, med 4 bilder pr. sekund med full autofokus og 5 bilder pr. sekund med autofokus kun på første bilde. Det gjør jo jobben til autofokusen lettere, men den klarte brasene bra på de relativt enkle forsøkene vi gjorde (bil som kom kjørende mot oss). Selv om det ikke er på grunn av autofokusen man velger dette kameraet, er det godt å vite at den fungerer når man trenger den. Den bruker Canons anerkjente Dual Pixel CMOS AF som storebroren, og det er nok det beste systemet for følgefokus på speilløse kameraer i dag. Autofokusen fungerer ned til -5 EV. Det er ett blendertrinn lysere enn på EOS R, men i skrivende stund likevel bedre enn alt annet som er å få kjøpt der ute (Olympus E-M1X og Panasonic S1 og S1R går til -6 EV men levering har ikke startet på disse modellene ennå).

Video
Kameraet er et finfint videokamera hvis du ikke har store planer om etterbehandling av videoene, da du ikke har alle de innstillingsmulighetene du finner i EOS R. Men 4K 25/30p, HDR og intervallopptak som kan gjøre om til 4K video, så har du muligheter til å lage mye gøy.

4K video er fortsatt i crop-modus, men en interessant liten detalj er at siden Canon leser ut et rent 4K-signal fra midten av brikken, piksel for piksel, blir cropfaktoren på EOS RP mindre enn på EOS R, siden oppløsningen er lavere, og et 4K vil ta en større andel av bildebrikken.

Kameraet har fortsatt ingen mekanisk stabilisering av bildebrikken, slik de fleste konkurrentene tilbyd, men den elektroniske bildestabilisatoren fungerer glimrende på video og stabiliserer i tre akser i tillegg til de to som er i Canons stabiliserte objektiver, så særlig til video får du meget god stabilisering.

Betjening
Vi liker grepet på kameraet svært godt, og det er viktig for at det skal fungere som et godt verktøy. Knapper og hjul er greit plassert, men vi savner joystick på baksiden. Du har likevel både tommelhjul og pekefingerhjul, så du har nok å vri på. Har du store hender, vil du kanskje finne grepet litt kort, så lillefingeren forsvinner på undersiden. I så fall kan du få et lite ekstragrep til å sette under som bygger litt ekstra slik at du unngår dette. Grepet har fortsatt stativfeste og åpning til batterirommet så du mister ingen funksjonalitet.

Kameraet har fått tilbake programhjulet som manglet på EOS R. Man venner seg fort til løsningen på EOS R, men har man brukt programhjul i 30 år, så er det jo greit å fortsette med det. Nytt på programhjulet er en Fv (flexible) i tillegg til P, TV, AV og M. I den modusen kan du velge hvilke av eksponeringsverdiene som skal settes automatisk og hva som skal settes manuelt. Du kan for så vidt få til det også med de tidligere funksjonene, men har du ett grensesnitt der du raskt skifter mellom automatiske og manuelle innstillinger for både lukker, blender og ISO-verdi.

Søkeren er litt mindre og med lavere oppløsning enn på EOS R. Det er en helt ordinær søker uten noe spesielt som taler verken for eller imot den, men vil du ha det aller beste, bør du gå opp en prisklasse.

LCD-skjermen er vribar (venstrehengslet), så den kan peke i alle retninger. Det er fint til video, makro, selfies og fotografering i spesielle vinkler.

Batterikapasiteten er ikke den beste vi har sett – 250 bilder i henhold til CIPA-standarden. Men det vi har lagt merke til er at med speilløse kameraer er det langt større forskjell på CIPA-tallene og det man normalt får i virkelig bruk enn det var med speilreflekskameraer. Det betyr at tallene for speilløse kameraer er sammenliknbare med hverandre, men ikke nødvendigvis like sammenliknbare med speilreflekskameraer. Et ekstra batteri kan likevel være å anbefale, for det holder ikke en dag med intensiv bruk. Men kameraet kan også lades fra en nødlader (USB C), så du har mulighet til å forlenge batterilevetiden ganske mye.

Hvem er dette kameraet for
Canon har priset kameraet til 15 590 kroner med adapter for å bruke EF/EF-S-optikk, og 10 400 kroner mer i kit med RF 24-105mm f/4. Det betyr at det er en relativt rimelig inngang til fullformatverden og Canons glimrende RF-objektiver. Dersom du ikke tar action-bilder og heller vil bruke pengene på god optikk enn dyrt kamerahus, er det et interessant alternativ.

Hvis du allerede har et Canon-kamera, kan du bruke objektivene fra dette med adapter på EOS RP. Det gjør at du slipper å bytte ut objektivene dine, men ønsker du å gjøre det, kan du ta deg den tiden du trenger. Setter du EF-S-objektiver på adapteret, blir bildene automatisk croppet, og du får bilder på 10 megapiksler. Vi synes kanskje det er litt sløsing med en god fullformatbrikke, men det fungerer i en overgangsperiode til du kan kjøpe de objektivene du ønsker til kameraet, og gjør overgangen enklere.

Tar du portretter, landskap, makro og bilder av andre ting som ikke beveger seg veldig fort eller plutselig er dette absolutt et fint kamera som er lett å ta med. Vi testet det med RF 35mm f/1.8 IS USM, og det var en fryd med et så kompakt fullformatsystem.

Da vi begynte å skrive denne artikkelen hadde vi tenkt å konkludere med at kameraet nok var priset litt høyt i forhold til spesifikasjoner og konkurranse, men midt nedi teksten et sted tikket det inn en epost fra Canon om at veiledende pris var satt ned fra 16 999 til 15 599 kroner, og det er en såpass vesentlig forskjell at vi nå heller mot at dette er fin inngang til fullformat og det speilløse RF-systemet heller enn en overpriset billigmodell.

Nei, det er ikke to minnekortplasser ;-)

NB: Hvis du vil se kameraet og spørre Canon om ting du lurer på, kommer de til butikken vår i morgen, fredag 15. februar fra kl. 11.00-16.00

 -
Med RF 35mm f/1.8 blir dette et svært kompakt system.
 -
 -
Utsnitt, ISO 25 600. Klikk på bildet for å se det i full størrelse.
Foto: Erik Faarlund -
Foto: Erik Faarlund
1/15 sek. f/1,8, ISO 200, 35mm. 1,6x beskjæring stilt inn i kameraet.
 -
Utsnitt, ISO 2000, f/13. Klikk på bildet for 100% størrelse.
 -
1/80 sek. f/3,2, ISO 100
Foto: Erik Faarlund -
Foto: Erik Faarlund
1/60 sek. f/2,8 35 mm, ISO 200
Foto: Erik Faarlund -
Foto: Erik Faarlund
1/100 sek. f/3,5 35 mm, ISO 100

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erik F.
Personlig tror jeg Canon har tatt bort den funksjonen for å lokke brukerne til å kjøpe det dyrere kameraet. De gjør mye sånn, velger bort funksjoner som ikke koster noe å implementere for å skille kameramodeller tydeligere fra hverandre.
21.2.2019
Hans Martin Ø.
Hei Erik!
Når du har flere kamerahus som bruker LP-E6 batterier, og samtidig har et lass med disse batteriene, så blir det håpløst å måtte kjøpe en haug batterier av en annen type.
Og når det gjelder løsningen med å skjerme sensor har du helt rett i at kun EOS R har denne funksjonen. Den var genial og innovativ i all sin enkelthet, men hvorfor Canon velger å fjerne denne funksjonen i EOS RP er meg en gåte. Den har definitivt sin misjon for alle oss som ferdes ute i naturen i all slags vær, og som gjerne skifter optikk i felt. Personlig mener jeg dette var en tabbe av Canon.
21.2.2019
Erik F.
Hei Hans Martin.
Personlig ville jeg ikke sett det som en showtopper at jeg må ha med et batteri mer. Den fiffige løsningen på EOS R med lukkeren, er det vel bare EOS R som har, så hvis disse sammen gjør at du ikke engang kan vurdere det, så er det ikke mange alternativer der ute (annet enn EOS R). Husk at kameraet kan lades fra en nødlader hvis det gjør det lettere å svelge.

Når det gjelder videofunksjon, så tror jeg ikke du betaler noe for den lenger. Snarere tvert imot. Maskinvaren som kreves for video er i kameraet uansett. Den (og nødvendig koding) er likevel utviklet til andre modeller, og hadde man tatt bort videofunksjonen ville færre kjøpt kameraet. Det betyr at de reelle utviklingskostnadene for EOS RP ville måtte fordeles på færre solgte kameraer og dermed ville hvert kamera bli dyrere.

Så lenge videofunksjonen ikke ødelegger, eller kommer i veien for noe annet, er det derfor ikke noe poeng i å ta den bort.
21.2.2019
Hans Martin Ø.
Det er mye jeg liker med EOS RP, blant annet det nye programhjulet og fotostakking. Men valg av batteri og det at de har fjernet den innovative bruken av lukker til å beskytte sensor ved objektivskifte, som de hadde på EOS R, gjør at dette definitivt ikke er et kamera jeg vil vurdere. Og når skal en kameraprodusent bli dristig nok til å produsere et kamera helt uten videofunksjon?! Jeg bruker systemkameraer kun til stillbilder, og er mektig lei av å måtte betale for noe jeg ikke har bruk for!
19.2.2019
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu