Leica X-U lansert

Leica lanserer nytt spennende vanntett kompaktkamera i høy kvalitetsklasse med APS-C bildebrikke
Leica sier selv at deres X-U er et "actionkamera med kompromissløs bildekvalitet selv under de tøffeste forhold." Med en CMOS-bildebrikke på 16 megapiksler har vi ingen problemer med å tro det, men det er de mekaniske egenskapene og evnen til å tåle tøff bruk som er virkelig interessant med dette kameraet. Men det er heller ikke noe minus at X-U er utstyrt med et Leica Summilux 23 mm f/1.7 ASPH, med så høy lysstyrke som 1.7 på største blender har fotografen et verktøy som takler også svakt lys. Minste fokusavstand er 20 cm, og med en brennvidde på 23 millimeter får man en svak vidvinkeleffekt med bildebrikken på 15.7 x 23.6 millimeter. Dette gir et allsidig kamera med en brennvidde som er ypperlig til mange fotografiske oppgaver. En brennvidde på 35 millimeter - svak vidvinkel - er på samme måte meget allsidig som fast brennvidde på 24 x 36 millimeter. ISO-området strekker seg fra 100 til 12500, noe som indikerer at Leica selv mener at X-U er egnet til fotografering også under litt krevende lysforhold. Med en lysstyrke på 1.7 for objektivet, lover det godt. Korteste lukkertid er forøvrig 1/2000 sekund. Punktmåling er på plass som alternativ, i tillegg til sentervektet og mangefeltsmåling.

Undervannskameraet Leica X-U
Noe av det mest spennende med X-U er at Leica anbefaler det til undervannsfotografering, og spesifiserer det vanntett ned til 15 meter. Dette øker bruksområdet ganske betraktelig fordi kameraet da kan brukes både i sjøsprøyt og under vann ved bading og dykking på grunt vann. Den innebyggede blitzen er plassert ytterst på objektivet, noe som er funksjonelt ved opptak under vann og på kloss hold når fotograferingen foregår på det tørre.

Video
Leica har heller ikke glemt videofunksjonen. X-U kan gjøre opptak i 1920 x 1080 (30p) eller 1280 x 720 (30p), og formatet er MPEG-4. Det har innebygget mikrofon og kan dermed ta opp lyd sammen med filmen.

Søkeren - skjermen
Leica er med god grunn kjent for funksjonelle kvalitetsprodukter. På papiret er det lite å trekke fra Leica X-U, men en sak vil vi peke på: Kameraet mangler en gjennomsiktssøker, slik at brukeren er henvist til å bruke skjermen bak på kameraet som søker. Dette er ikke optimalt. Vi skulle derfor ønske at Leica hadde gitt X-U en gjennomsiktssøker - enten en optisk eller elektronisk, det er av underordnet betydning selv om en optisk har den fordelen at den ikke bruker strøm. Når et kamera har en søker, vil brukeren få et roligere, stødigere og bedre anlegg mot pannen som en forlengelse av øynene i stedet for å måtte holde kameraet på utstrakte armer under fotograferingen. Den utbredte tendensen til å konstruere kameraer uten gjennomsiktssøker er derfor beklagelig, og det er grunn til å oppfordre produsentene til å bygge inn søkere i kameraene for å bedre funksjonaliteten i praktisk bruk.

Batteri
Batterikapasiteten er oppgitt til 450, noe som er ganske standard for kompaktkameraer og speilløse kameraer uten optisk søker. Skal man ta mange bilder eller fotografere i lave temperaturer, svarer det seg å ta med et ekstra batteri.

Skjerm
Skjermen er en tretommers skjerm av LCD-typen som har lengre levetid enn OLED-skjermer, og dette er positivt særlig når den også skal brukes som søker. Den har 920 000 piksler, som bør gi et godt visuelt inntrykk under fotografering og sjekk av opptak.

Pris og tilgjengelighet
Leica X-U er allerede tilgjengelig for salg, og anbefalt pris er NOK 34 000 inkl. MVA.
Leica  - Leica X-U sett forfra
Leica X-U sett forfra
Leica
Leica  - Leica X-U tåler vann
Leica X-U tåler vann
Leica
Leica  - Leica X-U klart til innsats
Leica X-U klart til innsats
Leica

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu