Astrofotografens våte drøm

Nikon har lansert D810A. Det er et kamera som først og fremst skiller seg fra D810 på ett vesentlig punkt, men noe kamera for massemarkedet er det ikke – enda mindre enn D810.
Målgruppen for dette kameraet er uhyre smal, men astrofotografer har fått et verktøy utenom det vanlige, enten de er profesjonelle eller de mest entusiastiske amatørene. Ifølge prislappen bør du nemlig ha en god grunn til å gå til innkjøp av Nikon D810A.

Modifisert lavpassfilter
Forskjellen fra et vanlig D810 består først og fremst av et spesielt lavpassfilter. I vanlige kameraer kutter lavpassfilteret den infrarøde delen av spekteret, men det er ikke noen god løsning hvis man driver med astrofotografering. Spesielt stjernetåker avgir mye stråling i en del av spekteret som kalles hydrogen alfa, med en bølgelengde på 656 nanometer. Filteret som benyttes i D810A er ifølge Nikon fire ganger mer følsomt for denne bølgelengden enn en vanlig D810.
Vanlige bilder av jordiske motiver vil trolig fremstå med et visst rødskjær, og dermed er altså bruksområdet for D810A noe begrenset.
Tidligere har denne teknikken vært forbeholdt spesialiserte astrokameraer med en vesentlig mindre bildebrikke, og Nikon D810A er altså det første fullformatkameraet med hydrogen alfa-filter.
Canon har riktig nok en tilsvarende løsning på sin EOS 60Da, men her er bildebrikken i APS-C-format og på 18 megapiksler. Nikon-kameraet har på sin side en fullformatbrikke på 36,3 megapiksler.

Andre endringer
Det er imidlertid mer enn lavpassfilteret som skiller D810A fra en vanlig D810. En egen innstilling for manuell langtidseksponering gjør det mulig å velge lukkerhastigheter på opptil 900 sekunder, altså 15 minutter, i tillegg til Bulb og T-innstilling. Det opprinnelige ISO-området på 200–12 800 er utvidet og optimalisert for opptil 51 200 med lavt støynivå. Man kan også aktivere den elektroniske lukkeren på fremre lukkergardin for å unngå vibrasjoner.
Bruker man søkeren i stedet for LiveView-funksjonen kan man også få en rødbelyst visning av kunstig horisont.

Strømkilder
Langtidseksponeringer og lave temperaturer, som det ofte er når man tar bilder av nattehimmelen, er ikke gunstig for batterikapasiteten, men D810A kan (som D810) brukes sammen med batteripakken MB-D12, eller en nettadapter.

Pris og tilgjengelighet:
Nikon D810A er i salg fra 28. mai og får en veiledende pris på 36 990 kroner.




Nikon -
Nikon
Nikon -
Nikon
Nikon -
Nikon

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Gunnar M.
Et utmerket kamera for DSLR astrofoto, et område dominert av Canon. Perfekt ville det imidlertid vært med monokrom sensor og mulighet for eksternt filter for smalbåndet opptak.
24.2.2015
Tomas W.
Ikke mye vits å kjøpe denne i mai. I oktober derimot...
Helt klart - Veldig spennende!!
12.2.2015
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu