Canon lanserer M3

"M3" er en betegnelse det står respekt av blant bilinteresserte, som straks tenker BMW. Det gjenstår å se om Canon klarer å skape den samme kultstatusen, men her kommer i hvert fall deres M3.
Det ville vært synd å si at Canon (eller Nikon) har vært særlig offensive når det gjelder seriøse, speilløse systemkameraer, men siden 2012 har i hvert fall Canon-fotografer hatt muligheten til å bruke den lille EOS M sammen med EF-objektiver ved hjelp av en adapter, og dermed har man hatt ett kompakt og speilløst systemkamera med APS-C-brikke som kan brukes sammen med objektiver man allerede har, og det er smart. Eller man kan bruke de kompakte og skreddersydde EF-M-objektivene og sette sammen et lett og kompakt system når man vil slippe å ha for mye å dra på. Nå har Canon altså lansert den nyeste inkarnasjonen av dette fine lille kameraet.

Oppdaterte spesifikasjoner
Utseendemessig har det ikke skjedd stort fra den første modellen, og det er nok også noe av poenget. Canon-fotografer føler seg straks hjemme når de legger fra seg speilreflekskameraet og vil reise lett med EOS M. Huset er kompakt og har et ergonomisk utformet grep, og kontrollene er stort sett som man kjenner dem fra større modeller i EOS-serien, med hjul for eksponeringskompensasjon, programhjul og knapper som brukeren selv kan tilpasse.
Under panseret har det derimot skjedd en hel del, med en APS-C-brikke på 24,2 megapiksler og den nyeste bildeprosessoren fra Canon, Digic 6. Bildebrikken leverer et ISO-område som strekker seg fra 100–12 800. Kameraet har et nytt autofokussystem av hybridtypen (både kontrast- og fasedetekterende fokuspunkter) med 49 punkter, og Hybrid CMOS AF III-teknologien skal gi 6,1 ganger raskere fokusering enn på den opprinnelige EOS M.

Tilpasningsdyktig
Kontrollene kan tilpasses etter egne ønsker, og det er mulig å bruke ekstern blits eller elektronisk søker som festes i blitsskoen. Men da har vi også påpekt det noen nok vil se som en svakhet, nemlig at elektronisk søker ikke er bygd inn i kamerahuset. Enten må man kjøpe tilbehørssøkeren for et par tusen kroner, eller så er man henvist til å bruke skjermen. Derfor har man også lagt vekt på å utstyre kameraet med en god og berøringsfølsom skjerm på 7,5 cm som kan vippes 180 grader opp og 45 grader ned. Skjermen byr på alle tenkelige innstillingsmuligheter, inkludert det Canon kaller "Creative Assist", der man kan forhåndsvise forskjellige effekter i sanntid.

Videofunksjoner
Man kan ta opp video i full HD med 24, 25 eller 30 bilder i sekundet, med kontinuerlig autofokus og valg av AF-punkter via berøringsskjermen, også når motivet er i bevegelse for såkalt "pull-focus"-effekt. Det finnes også en innstilling for manuell filming, der du har full kontroll over blender, lukker og ISO.

Trådløs tilkobling
Som de fleste nye kameraer har også EOS M3 WiFi og NFC, og dermed kan man bruke en app (Camera Connect) til å fjernstyre viktige kamerafunksjoner. Bilder kan enkelt overføres til nettbrett, telefoner og så videre. I tillegg er det mulig å laste opp alle bilder til nettskytjenesten Irista, slik at du har en sikkerhetskopi.

Spesifikasjoner:
http://www.canon.no/Images/EOS%20M3_Spec%20sheet_EM_FINAL...238371.pdf

Pris og tilgjengelighet:
Canon EOS M3 er i salg fra april og får en anbefalt pris på 6999 kroner.
Canon -
Canon
Canon -
Canon
Vekjent EOS-territorium
Canon -
Canon
Elektronisk søker fås som tilbehør

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Are-Martin S.
Vel, det er typisk Canon å enten stjele produktknavn, eller legge seg veldig nær navn som allerede finnes.
Nikon kom med sitt "F" kamera i 1959.
Men det finnes ingen Nikon F1 fordi det navnet gav Canon til sitt kamera i samme klassen. (Men Nikon har F2 og helt opp til F6)

Samme med digitale kameraer. Nikon lanserer D1, og Canon følger opp med 1D.

Videre har vel Canon både EOS 700D og EOS 750D som er lansert etter de mye dyrere og mer proffe Nikon D700 og D750.

Jeg skal ikke si at Canon jukser eller bevisst forsøker å forvirre, men man kan vel slå fast at særlig fantasi på utvikling av produktnavn, det har de ikke.
17.2.2015
Roger P.
M3 var en Leica. Det bør være nok av bokstaver i alfabetet til at Canon klarer å finne på noe selv.
14.2.2015
Bjørn E.
" Det ville vært synd å si at Canon (eller Nikon) har vært særlig offensive når det gjelder seriøse, speilløse systemkameraer, men siden 2012 har i hvert fall Canon-fotografer hatt muligheten til å bruke den lille EOS M sammen med EF-objektiver ved hjelp av en adapter, og dermed har man hatt ett kompakt og speilløst systemkamera med APS-C-brikke som kan brukes sammen med objektiver man allerede har, og det er smart. "

Morsomt med disse "tekniske" kommentarene, men dette er et fotoforum, så vidt jeg vet, og da er ikke M3 noe annet enn et kamera. Dersom forfatteren ikke kjenner til Leica M3 er det rett og slett tragisk.

Grunnen til at ovenforstående sitat er hentet fra samme "artikkel" er fordi Nikon vel har hatt et system som heter Nikon 1, V, J og AW som er rimelig likt en stund.

Stryk på historie og nær historei! Burde vi kanskje få litt bedre kvalitet på disse "artiklene". Har lest endel av dem og funnet at det vel ikke er mer enn et dårlig konsentrat av en pressemelding, uten noen som helst form for research.
12.2.2015
Anders Patrick K.
Lagde ikke leica masse mas for olympus da de slapp sitt første speilrefleks som skulle hete M1? Såpass at det ble OM-1 istedet? Men canon slipper unna;)
11.2.2015
roger ø.
Er M3 egentlig en "betegnelse" det står respekt av"? Hva betyr M3 da? Er ikke M3 bare et navn?
Har skribenten gått seg bort i ordskogen?
Å sammenligne et kamera med en bil og ikke et annet kamera (med samme navn) i dette tilfelle Leica M3 avslører en grov kunnskapsmangel,
11.2.2015
Ola F.
Merkelig at forfatteren tenker bil i denne samenhengen. M3 er Leicas mest solgte og kanskje verdens mest revolusjonerende kamera.
11.2.2015
Anders Patrick K.
7000,- og ingen innebygd søker. Nei takk. Ellers ser det mindre halvhjertet ut enn tidligere eos m...
11.2.2015
Tor M.
M3 er vel ikke bare noe bilfolket har et forhold til... - Leica M3...
11.2.2015
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu