Verdens minste systemkamera

Pentax lanserer i disse dager et systemkamera som de hevder er verdens minste. Det finnes åtte passende objektiver, og du kan velge mellom 40 ulike fargekombinasjoner.
Speilløse systemkameraer ligger i tiden, og Pentax vil ha sin del av kaken. Derfor utvider de Q-serien med Q-S1. Én betydelig fordel ved å droppe speilet, er jo at kamerahuset kan gjøres langt mer kompakt – og Ricoh, som eier Pentax, hevder at Q-S1 er verdens minste i sitt slag. Målene er nemlig 105 x 58 x 34 millimeter, og vekten på kamerahuset er bare 183 gram. Dimensjonene minner forresten mye om Nikon 1J4 (100 x 60 x 29 mm og 232 gram).

Bildebrikke og autofokus
Bildebrikken er en bakbelyst CMOS-enhet med en effektiv oppløsning på 12,4 megapiksler. Den er heller ikke blant de største med sine 1/1,7" (7,6 x 5,7 mm). Til sammenligning sitter det en 1" brikke i Nikon 1-kameraene (det høres kryptisk ut, men "1 tomme" er en gammel videostandard, og de reelle målene på en slik brikke er 13,2 x 8,8 mm).
Kameraet har et ISO-område som strekker seg fra 100–12 800, og en kontrastbasert autofokus med 25 sensorer som er konfigurert spesielt med tanke på ansiktsgjenkjenning og følgefokus. Autofokus fungerer også kontinuerlig under videopptak, som skjer ved 1920 x 1080 punkter, altså Full HD. Videofilene lagres i MP4 eller H.264-format, og stillbilder lagres som jpg eller råfiler (dng). Bildestabilisering skjer ved hjelp av Pentax' mekaniske "Sensor Shift Shake Reduction", der selve bildebrikken beveges for å motvirke rystelser i kameraet. Brikken holdes ren ved hjelp av ultralyd.

Hjernen
Prosessoren er Pentax' Q-Engine og skal bidra blant annet til lav bildestøy, god detalgjengivelse og presise farger, også ved den høyeste ISO-verdien på 12 800, en oppstartstid på under ett sekund og muligheten til å ta opptil fem bilder i sekundet. Også funksjonen for gjenkjenning av ansikter skal være forbedret sammenlignet med tidligere versjoner.

Betjening og tilbehør
Det finnes en optisk søker som tilbehør (O-VF1) med en synsvinkel som tilsvarer normaloptikk. På dette kameraet vil det si en brennvidde på 8,5 mm. Bortsett fra det er det den tre tommer store skjermen med 460 000 bildepunkter som fungerer som søker og gir brukeren all relevant informasjon. I tillegg til de vanlige kontrollhjulene, finnes det også et hjul med fire hurtigvalg på fronten, for eksempel for autofokus, ND-filter, effekter eller sideforhold. Ellers finnes det et omfattende utvalg av tilbehør til modellene i Q-serien.

Hva er din favorittfarge?
Uansett hva svaret er, bør du kunne finne noe du liker her. Utvalget er faktisk så stort at det kan være vanskelig å velge. Selve huset leveres i fem ulike farger, nemlig svart, sølv, hvit, champagne-gull eller våpengrå. Disse fargene kan kombineres etter eget ønske med åtte forskjellige farger og teksturer på belegget rundt kameraet – og dermed har man altså 40 varianter å velge mellom, uten ekstra kostnad. Det skulle altså være gode muligheter for å få et kamera helt etter egen smak. Ricoh Imaging har en egen konfigurasjonstjeneste på hjemmesiden, som hjelper deg med valg og bestilling.

Tekniske spesifikasjoner
http://tinyurl.com/okjjcko

Pris og tilgjengelighet
Pentax Q-S1 leveres fra september, men kan bestilles nå. Prisen blir trolig rundt 3200 kroner for huset, cirka en tusenlapp mer med en standard-zoom.


Ricoh Imaging -
Ricoh Imaging
Hvilken farge er din favoritt?
Ricoh -
Ricoh
Litt røft og militært ...,
Ricoh -
Ricoh
... eller mykt og jålete?
Ricoh -
Ricoh
Tilbehør finnes i massevis, blant annet åtte objektiver.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Morten Ø.
Takk for fin artikkel!
Jeg vil bare nevne at det finnes en haug med optikk til dette kameraet. Sensor - Lens-mount avstanden er på bare 9mm, så med adaptere kan egentlig all optikk som er laget det siste hundreåret brukes, for den som elsker å eksperimentere. Et annet bruk er til teleskop og mikroskop fotografering. P.g.a. den korte S-LM avstanden kan kameraet settes i primærfokus, uten optiske adaptere. Sensorstørrelsen og pixel-tettheten er så langt jeg har testet, ideell til formålet. Jeg kjøpte min Q7 til bruk på solteleskop (en Coronado 60), fordi alle de andre kameraene mine ikke kunne fokuseres i primærfokus.
Etter hvert har jeg fått interese for optikk fra Kern Paillard. De lagde film-objektiver fra krigen til syttitallet, og lå på prisnivå med Leica. Jeg har adaptert et titalls slike objektiver til Pentax Q, og kvaliteten er til tider imponerende. En bag med kamera og 10 slike objektiver, brennvidder fra 17mm til 600mm, veier omkring en kilo, og tar mindre plass en en halv skoeske.
Her er en lenke til en greie jeg skrev på DPreview for noen måneder siden, da jeg nylig var bitt av Q-basillen. http://www.dpreview.com/forums/thread/3651990
Alt godt!
M-)
14.8.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu