Kompakt Sony med elektronisk søker

Sony oppgraderer RX100 med lyssterk Zeiss-optikk og innebygd elektronisk søker. Dessuten har den 4K-utgang for visning av stillbilder på kompatible tv-er.
Prisen er ennå ikke fastsatt på dette lommekameraet fra Sony, men forgjengeren, som blir værende i programmet, koster 6500, og tekniske data tyder på at RX100 III er ute etter de samme kundene som for eksempel Canon med sin G1X Mark II.

Dette er altså ikke ment som et billig lommekamera for bruk hver jul og bursdag, men som et seriøst komplement for deg som allerede har et speilreflekskamera, og som gjerne vil ha et kompakt kvalitetskamera som er lite nok til at man faktisk gidder å ta det med hver gang man er ute av døra – om det så er for å lufte bikkja.

Lyssterk optikk og OLED-søker
Zeiss-objektivet er nytt og har en brennvidde som tilsvarer 24–70 i 135-format, og lysstyrken er oppsiktsvekkende god, nemlig f1,8–2,8. Det har gått litt utover brennvidden, som tilsvarte 100 mm hos forgjengeren, men det er uansett imponerende. Det hjelper godt når lyset er svakt, og gir mykt uskarpe bakgrunner ved de lengste brennviddene. Lysstyrken lar deg velge kortere lukkertider, og et innebygd ND-filter (gråfilter) gir muligheter til å være kreativ og bruke stor blender også når du fotograferer ved gode lysforhold.
Én ting som har gjort at mange garvede fotografer har unngått kompaktkameraer, er fraværet av optisk søker. Det har heller ikke dette kameraet, men det har en elektronisk søker på 1,44 MP som kan felles opp akkurat som en innebygd blits, og det er utvilsomt en bedre løsning enn de til dels elendige optiske søkerne vi har sett i enkelte kompaktkameraer. Det har skjedd mye med kvaliteten på elektroniske søkere de siste årene, så dette er en god nyhet. Søkeren aktiveres automatisk når du løfter den til øyet. Det finnes en god elektronisk søker også til Canon G1X Mark II, men den må kjøpes som tilbehør og monteres i kameraets blitssko ved behov.
Skjermen er på 7,5 cm og 1,2 MP, og kan vippes opp 180 grader slik at man kan se den forfra og ta bilder av seg selv.

Hjerte og hjerne
Kameraet er utstyrt med en Exmor R CMOS bakbelyst bildebrikke med en effektiv oppløsning på 20,1 megapiksler. Med sine 13,2 x 8,8 mm er den større enn brikkene i de fleste kompaktkameraer, men fortsatt en hel del mindre enn APS-C og det formatet Canon bruker i sin G1X (som vi her forutsetter at er en hovedrival). Mindre brikke med flere bildepunkter (G1X ligger på rundt 13 MP) skal normalt gi dårligere egenskaper ved svakt lys, men Sony hevder at den nye Bionz X-prosessoren skal dempe støyen kraftig, og kameraet har også områdespesifikk støyreduksjon.

Video og tilkoblinger
Den nye prosessoren gir også nye videomuligheter, og dette er den første CyberShot-modellen som støtter videoformatet XAVC. Det betyr opptak i Full HD med opptil 50 Mbps med svært lite støy, også ved filming av scener med mye bevegelse. Du kan også ta opp film i opptil 100 bps (bilder per sekund) i XAVC-S-modus for å vise scener i superlangsom kino, for eksempel av en golfsving eller tennisserve. Kameraet har 5-aksers stabilisering ved videoopptak, slik at du skal kunne få noenlunde jevne opptak også ved håndholdt filming. HDMI-utgangen gjør det mulig å lagre film direkte til eksternt lagringsmedium, og du kan bruke dobbelt opptak for å lagre små mp4-filer sammen med AVCHD eller XAVC-S-filene.
NFC og WiFi begynner heldigvis å bli standard på nye kameraer, og disse tilkoblingsmulighetene finnes også på RX100 III, i tillegg til USB og HDMI.

Tekniske data
Modell: RX100 III (DSC-RX100M3)
Bildebrikke: 1.0-type (13,2 x 8,8mm) 20,1 MP (eff.). Exmor R CMOS med bakbelysning og avbilding i forholdet 3:2.
Prosessor: Bionz X
Objektiv: Zeiss Vario-Sonnar T*, 10 elementer i 9 grupper (9 aspfæriske elementer), f=8,8–25,7mm / tilsv. 24–70 mm i 135-format
Maks. blender F1.8(V)–2.8(T)
Zoom, optisk (stillbilde/video): 2.9x. 5.8x med digital "Clear Image" zoom
Skjerm: 7,5cm (3.0-type) (4:3) / 1,228,800 punkter / Xtra Fine TFT LCD; justerbar 180° opp / 45° ned.
Søker: Oppfellbar elektronisk (OLED), 1,440,000 punkter; cirkaforstørrelse ved 50 mm innstilt på uendelig: 0.59x. Dioptrijustering.
Bildestabilisator: Ja, for stillbilde og video
Fokusering: Enkeltbilde AF (AF-S) / Serie AF (AF-C) / "Direct Manual Focus" (DMF) / Manuell fokus
Fokuseringsområde: Wide / Centre / Flexible spot S/M/L / Lock on AF (Wide/Center/Flexible Spot)
ISO (stillbilde): Auto (ISO125–12800, velgbar øvre og nedre grense).
Serieopptak: "Speed Priority": cirka 10 bps
Serieopptak: Cirka 2,9 bps (AF-S)
Blits: Manuell, oppfellbar
Batteritid, stillbilde: Med skjerm; ca. 330 eksp. el. 160 min; med søker: ca. 230 eksp. el. 115 min.
Batteritid, video: Med skjerm; ca. 50 min, el. søker (MP4 12M). Maks. kontinuerlig filming er cirka 15 min og maks filstørrelse er 2 GB.
Dimensjoner (b x h x d): 101,6 x 58,1 x 41,0 mm
Vekt: 290 g m batteri og minnekort
Inkludert: Oppladbart batteri, micro USB-kabel, håndleddsrem, skulderremadapter og brukerveiledning.

Pris og tilgjengelighet:
Ikke klar, men ventes i nærmeste fremtid.

 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu