Naturfotografens våte drøm

Nikon lanserer en lyssterk og relativt lett 400 mm supertele med lysstyrke 2,8, sammen med en 1,4x telekonverter. Prisen er som for en god bruktbil.
Det fulle navnet på teleobjektivet er AF-S Nikkor 400 mm f/2.8E FL ED VR. Vi kommer tilbake til forkortelsene senere, men objektivet er utviklet for å høy presisjon ved alle hastigheter, og ikke minst prisen vitner om at objektivet først og fremst er beregnet på profesjonelle sports- og nyhetsfotografer.

Rask, presis og stødig
En 400 mm f/2.8 er glimrende verktøy for sports- og nyhetsfotografer. Den største blenderåpningen på f/2.8 gir god kontroll over dybdeskarpheten, og gjør det mulig å få et klart skille mellom motiv og bakgrunn. Den elektromagnetiske blenderen skal gi presis og pålitelig blenderstyring, også ved automatisk eksponeringskontroll under serieopptak – også når objektivet blir brukt med den nye telekonverteren. Objektivet har tre fokusfunksjoner: A/M (prioriterer autofokus, også ved bruk av fokuseringsringen), M/A (tillater veksling fra autofokus til manuell bruk i hvilken som helst AF-funksjon på et øyeblikk), og M (manuell). Disse innstillingene er forøvrig tilpasset det nye D4S-kameraet.

Bortsett fra lav vekt og ny optisk design, er kanskje den største nyheten en firetrinns bildestabilisator (VR) som Nikon kaller SPORT, og som skal være bedre enn tidligere løsninger når man følger raske bevegelser. Objektivet er betydelig lettere enn forgjengeren og har to fluorittlinseelementer (FL) som bidrar dette samtidig som de gir bedre optisk ytelse. Konstruksjonen er robust og laget for tøffe tak i felten. Med tanke på brennvidden, lysstyrken og mengden av glass (16 elemeter i 12 grupper), sier det seg selv at dette ikke er noen lettvekter, men med sine 3,8 kilo er objektivet likevel 816 gram lettere enn forgjengeren, og også ergonomien er forbedret.

Ny optisk design
Den optiske konstruksjonen omfatter altså 16 elementer i 12 grupper med to fluorittelementer og to ED-elementer. Bruken av fluoritt i de to frontelementene gjør den fremre delen av objektivet lettere. Dermed flyttes tyngdepunktet bakover, og det gir bedre balanse og stabilitet. Fluorittelementene skal også gi suverene optiske ytelser og høy lystransmisjon med minimal kromatisk aberrasjon og lavere spredningsegenskaper enn selv super-ED-glass. I tillegg brukes Nikons refleksdempende nanokrystallbelegg for å sikre skarpe bilder med et minimum av refleksjoner og skyggebilder. Objektivet har også et konkavkonvekst beskyttende glass, og leveres med et NC-filter av innstikkstypen.

SPORT
Nikons eget VR-system (bildestabilisator) gir bedre stabilitet og gjør det mulig å bruke lukkertider som er opptil fire trinn langsommere enn ved fotografering uten stabilisator. Denn nye VR-funksjonen SPORT gjør det mulig å panorere motiver i fart med god skarphet. Systemet er laget for å gi et stødig søkerbilde under opptak av raske bevegelser, samtidig som det gir mulighet for høy hastighet ved serieopptak og minimal utløserforsinkelse.

Kraftig konstruksjon og bedre ergonomi
Fluorittelementene har bidratt til å redusere vekten på det nye objektivet til 3800 gram. Forbedringer i ergonomien omfatter stativfesteringen, som har kulelager for enkelt skifte mellom vannrett og loddrett komposisjon. Den integrerte stativfoten gir bedre balanse og enklere transport når objektivet er festet til et stativ. Solblenderen kan snus, slik at den forblir på objektivet under transport.
Konstruksjonen består av materialer som tåler støv og vann, og fluorinebelegget på det konkavkonvekse frontglasset beskytter mot vann, støv og skitt uten at det går utover bildekvaliteten. Tyverisikringsspor gjør objektivet enkelt å låse fast, og en robust transportkoffert følger med.

Ny telekonverter
Sammen med objektivet lanserer Nikon en telekonverter med navnet AF-S Teleconverter TC-14E III, som utnytter designforbedringene i teleoptikken og øker brennvidden med 40 prosent. Det vil si at en 400-millimeter får en brennvidde på 550 mm. Konverteren er kraftig oppdatert i forhold til forgjengeren, både med tanke på holdbarhet og optiske egenskaper, og skal gi bilder med høy oppløsning selv ved største blenderåpning. En elektromagnetisk blenderåpning ("E" etter "14" i modellnavnet) gir bedre eksponeringsnøyaktighet med kompatible objektiver.
Den optiske utformingen reduserer kromatisk aberrasjon som kan komme fra telekonverteren, og bildekvaliteten skal være på topp selv ved største blenderåpning. Kompatible objektiver med elektromagnetisk blenderåpning gir mer nøyaktige eksponeringer. Overflatene foran og bak har fluorinebelegg som beskytter mot skitt og fuktighet, og objektivhuset er værbestandig.

Tekniske data, Nikon AF-S Nikkor 400mm f/2.8E FL ED VR:
Objektivtype: Fast brennvidde
Brennvidde: 400 mm
Bildestabilisator: Ja, (opptil fire trine)
Fatning: Nikon F
Blender: 2.8–22, ni avrundede blader
Blenderring: Nei
Spesialelementer/antirefleksbehandling: 2 ED-glass, 2 fluorittelementer, nanokrystallbelegg.
Nærgrense: 2,6 meter
Maks. forstørrelse: 0,16 x
Autofokus: Ja
Fokusering: Intern, ultrasonisk ringmotor
Fokusbegrenser: Ja; 6 m til uendelig eller nærgrense til uendelig
Vekt: 3800 g
Diameter: 160 mm
Lengde: 358 mm
Filterstørrelse: 41 mm
Annet: Solblender, ring for stativfeste, koffert

Tekniske data, Nikon AF-S Teleconverter TC-14E III:
Objektivtype: Telekonverter
Objektivfatning: Nikon F
Lystap: Tilsv. ett blendertrinn
Optiske elementer: 7 i 4 grupper
Vekt: 190 g
Diameter: 64 mm
Lengde: 25 mm

Pris og tilgjengelighet:
AF-S NIKKOR 400 mm f/2.8E FL ED VR og AF-S TELECONVERTER TC-14E III er tilgjengelig fra 28 august med en veiledende pris på 113 690,- og 4990,-.
Nikon - AF-S NIKKOR 400 mm f/2.8E FL ED VR
AF-S NIKKOR 400 mm f/2.8E FL ED VR
Nikon
Nikon - AF-S TELECONVERTER TC-14E III
AF-S TELECONVERTER TC-14E III
Nikon

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu