Forbedret toppmodell fra Sony

a77 er toppmodellen med APS-C-brikke fra Sony. Nå kommer versjon 2, og blant de viktigste forbedringene finner vi en ytterst raffinert autofokus.
Ved første øyekast er det ikke stort som skiller Sony a77 II fra forgjengeren a77, bortsett fra at grepet er større. Ser vi nærmere etter, finner vi også flere separate kontrollknapper. Men vi snakker altså fortsatt om et kompakt, letthåndterlig og solid kamerahus i magnesium, som er tettet mot dårlig vær med pakninger og O-ringer etter alle kunstens regler.

Sofistikert autofokus
Sony fremhever autofokusen som den største forbedringen, og det er det åpenbart grunn til. De hevder selv at kameraet er det i verden som har flest fasedetekterende AF-punkter med hele 79, hvorav 15 er krysspunkter som er plassert i det midtre området av søkeren. I tillegg finnes det et dedikert f 2.8 AF-punkt som er plassert i midten av søkeren. Dette for å få maksimal presisjon ved bruk av lyssterk optikk. Punktet er også velegnet i svak belysning og skal gi en presis visning av motivet under fotografering med lysnivå på EV -2 (ISO100). Da er det så mørkt at selv øyet har problemer med å oppfatte detaljene.

Målerdata fra de 79 fokuspunktene behandles av en ny AF-algoritme som er finjustert etter omfattende feltundersøkelser, og som forutsier bevegelser i motivet ved å kombinere AF-data med informasjon om motivets posisjon. Presisjonen forbedres ytterligere ved bruk av følgefokus, ettersom motivet da spores ut fra både farge og posisjon.

Ved bruk av følgefokus ("Lock-on AF") kan man velge mellom de fire måleområdene Wide, Zone, Flexible Spot og Expanded Flexible Spot. Når målet er valgt, fortsetter sporingen så lenge utløserknapper holdes halvveis nede. Når motivet flytter seg eller søkeområdet endres, velger kameraet automatisk det mest relevante av de 79 AF-punktene. Expanded Flexible Spot er for øvrig en innstilling der kameraet fortsetter å følge motivet ved hjelp av omkringliggende målepunkter, hvis det valgte fokuspunktet mister motivet av synet. Kombinasjonen av Lock on AF og Expanded Flexible Spot skal, ifølge produsenten, gi kameraet en "klasseledende" sporingsevne.
I tillegg kan varigheten av sporingen justeres i fem trinn (ved opptak av stillbilder i AF-C-modus). En lav innstilling kan redusere risikoen for at kameraet fokuserer på andre elementer som plutselig kommer inn i søkerbildet.

Andre nye AF-funksjoner omfatter Eye AF, som oppdager og fokuserer på øynene når man fotograferer mennesker.
AF Range Control tillater at autofokus blir redusert til en gitt rekke med fem AF Tracking Duration-innstillinger for å matche motivets bevegelse. Det finnes også en Balanced Emphasis-modus som komplementerer utløseren og fokusprioriteringene ved å balansere fokus og utløser-timing.

Bedre bildebrikke
Bildebrikken er en 24.3 megapiksels Exmor CMOS med den samme "gapless on-chip"-konstruksjonen som benyttes i a7R og a6000, og følsomheten er 20 prosent høyere enn hos forgjengeren med like mange piksler. ISO-området går fra 100–25 600. Binoz X-prosessoren er den samme som i a7 og a7R. Den er tre ganger raskere enn forrige generasjon og optimalisert for a77 II, og skal gi bedre detaljgjengivelse, farger og teksturer både i stillbilder og video.

Søker og skjerm
Søkeren er elektronisk og av OLED-typen, med en oppløsning på 236 000 punkter. En tredobling av kontrast og oppløsning skal gi bedre kontroll før du trykker på utløseren. Den 7,5 cm store skjermen er av samme type som på fullformatkameraet a99, og kan vinkles i tre retninger.

Betjening
Som så vidt nevnt har a77 II fått flere knapper å trykke og vri på. Akkurat dette er en detalj som gjerne skiller amatør- og proffkameraer, og gjør at man kan tilordne ulike funksjoner til de forskjellige knappene etter egne ønsker. I dette tilfellet kan 51 funksjoner tilordnes 11 knapper. Dermed skulle det være gode muligheter for å skreddersy kameraet helt etter egne ønsker, og ikke minst gjøre det raskere i bruk.

Video
a77 II byr på videoopptak i Full HD 60/50p og 24p-video i AVCHD 2.0-format. Ved hjelp av Translucent Mirror-teknologien (altså et gjennomskinnelig speil), får man også kontinuerlig autofokus på samme måte som ved stillbilder. AF-sporingen har tre følsomhetsinnstillinger, profesjonell Zebra-peaking og visning av lydnivå. HDMI-utgang gir mulighet for ekstern skjerm og lagring av ukomprimerte data.

Levetid og robusthet
Selve kamerahuset er laget i magnesium for å holde vekten nede. Alle knapper og kontroller er beskyttet av et støv- og fuktavvisende belegg, og alle åpninger, inkludert kontakter og kortluker, er utstyrt med tolags beskyttelse. Lukkeren er testet for 150 000 eksponeringer, og det tilsvarer flittig bruk i svært mange år.

Tilkobling og fjernstyring
I tråd med tidens trend er også a77 II utstyrt med WiFi og NFC for tilkobling av Android-baserte nettbrett og telefoner. Disse kan også brukes til fjernstyring av kameraet. I tillegg finnes en app som kalles "a Library" som kan lastes ned gratis fra Google Play og App Store, og som gir tips og råd om fotografering generelt og om bruk av forskjellige objektiver og tilbehør.

Mål og vekt
Dimensjoner (b xh x d): 142.6 mm × 104.2 mm × 80.9 mm
Vekt: Cirka 647 g (kun hus) Cirka 726 g (med batteri og Memory Stick PRO Duo)

Pris og tilgjengelighet:
Sony a77 II er i salg fra slutten av mai. Veiledende pris for huset er kr 10 500,-
Hus med 16–50 mm vil koste kr 15 900,-




Sony -
Sony
a77, versjon II
Sony -
Sony
Skjermen kan vippes i tre retninger
Sony -
Sony
Bedre ergonomi – og plass for SD-kort eller Sonys egne kort

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
John O.
Det ser rigtig godt ud, og måske skal mit gamle A77 have en ny ven!!
Men jeg vil savne GPS!!

John
9.5.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu