DOK08: PKs jubileumsbok

Boka med Årets Bilder blir i år spesiell. Jan Dahl, mangeårig styremedlem, har det siste året jobbet iherdig med å skaffe inn materiale til Pressefotografenes Klubbs jubileumsbok - i tett samarbeid med Brynjulf Aartun.
Det blir en stor Årets Bilde bok i år. Her vil du selvfølgelig finne - som alltid - vinnere i Årets Bilde. Men i tillegg er det viet meget stor plass til historien om Pressefotografenes Klubb og Årets Bilde vinnerne så lenge dette er blitt kåret.

Utdelingen av boken til PK-medlemmene vil skje under åpningen av Årets Bilde-utstillingen på Litteraturhuset klokken 15.00 tirsdag 4. mars. Det er viktig at så mange som mulig kommer hit for å hente boken, da det er dyrt å sende den ut i posten til medlemmene. Så kommer ikke din kollega, hent en bok for han eller henne, bare husk vedkommendes PK-nummer.

Det er mangeårig styremedlem og veteran i PK, Jan Dahl, som det siste året har jobbet iherdig med å samle inn dokumentasjon, historier og bilder til denne 75-års jubileumboka.

Døgnet rundt
- Innsamlingsarbeidet startet i høst, men boka har nok ligget og modnet i ett års tid. Ideelt burde nok arbeidet ha startet tidligere, men jeg måtte først avslutte en bok om norsk hoppsport, som jeg var bilderedaktør for, forteller Dahl.

Han har lagt ned nærmere 400 timer på jubileumsboka, og de siste ukene gikk det døgnet rundt.
- De siste tre døgnene sov jeg til sammen fire timer, og hadde vel ca 20 timer kontinuerlig telefoni med layoutdesigner Gerd Alise Steinsbu på Ellingsøy ved Ålesund, sier Dahl.

Ensomhet
Han bor på Sørlandet, men har hatt mange turer til hovedstaden for møter og innsamling av materiale.
- Det vanskeligste med bokprosjektet har vært ensomheten. Du føler deg faktisk ganske alene her på Sørlandet som redaktør, bilderedaktør, tekstforfatter, meddesigner, korrekturleser, annonseselger og økonomiansvarlig, samtidig som det meste av kildene befinner seg i Oslo, forteller Dahl til fotojournalisten.com.

Mangel på kildematerialet vært et stort problem under arbeidet med boken, forteller han.
- Pressefotografene som var med å starte PK, og de som var aktive i årene under og etter krigen er dessverre ikke lenger blant oss. Det historiske bildemateriellet har vært spredd for alle vinder, og uten Scanpix hadde vi neppe kommet i mål. Heldigvis har vi Brynjulf Aartun som har vært til uvurderlig hjelp, forteller Dahl.

- Aartun, som var PK-formann på 60-tallet og fotograf i Aftenposten i hele sitt aktive karriere, brenner fortsatt for fotojournalistikken fra pensjonisttilværelsen i Lom. Vi har hatt flere møter i Oslo, legger han til.

Usikkerhet
Det har vært usikkerhet om de første kåringene av Årets Bilde. I tidligere utgaver blir det påstått at det første Årets Bilde ble kåret i 1964.
- Bildet "De trette menn" tatt av NTB-fotografen Arild Hordnes under Kings Bay-debatten i Stortinget i 1963, er utvilsomt det første Årets Bilde, men kåringen fant nok først sted i 1965.

- Likeledes hevdes det at Vietnamdemonstranten utenfor Stortinget ble kåret til Årets Bilde i 1965. Dette er en umulighet, demonstrasjon, og bildet, er tatt i 1968, og fikk publikumsprisen samme år, sier Jan Dahl til fotojournalisten.com.

Han forteller at det har vært en vanskelig jobb å samle alle de historiske bildene, men at det mest tidkrevende har vært å rekonstruere og samle faktamateriale til bildetekstene, som enten har manglet fullstendig, eller vært meget mangelfulle. - Skjerp dere fotografer, bønnfaller Dahl.

Innholdsrik bok
Jubileumsboken blir innholdsrik. Det er selvfølgelig Årets Bilder 2007, Årets Bilder fra 1965-2006, publikumsprisen i 1956 og 1968, bilder som er blitt historiske ikoner, vi treffer igjen gamle kollegaer med Speeden og Rolleien
rundt 1950. Og vi får hele historien fra stiftelsen av PK gjenfortalt av en av stifterne.
- Dessuten følger vi en norsk krigsfotograf fra krigshandlingene i Norge i 1940 til bombing av Tyskland, etterfulgt av en stille tanke fra Aartun om tragedien i Kabul. Og så er Snill Gutt selvfølgelig med, sier Dahl.

________________________________

Fotojournalisten:
www.fotojournalisten.com
 - Jan Dahl har vært ansvarlig og laget PKs jubileumsbok.
Jan Dahl har vært ansvarlig og laget PKs jubileumsbok.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu