I januar spådde vi om 2020

Det gikk bare sånn noenlunde.
Det er alltid gøy å spå om framtida, det er ikke alltid like gøy å se hvordan spådommene gikk. I 2020 har de færreste spådommer fra januar slått til. Til gjengjeld har vi sjelden hatt så god unnskyldning for å bomme på spådommene våre.

I begynnelsen av januar hadde vi en artikkel om generelle spådommer for 2020. Faktisk traff de ganske godt, men mye kan nok skyldes at de var såpass generelle.

Markedet
Dette var nok den riktigste spådommen. Vi spådde at markedet ville fortsette å falle. Og for deler av året var det riktigere enn noen hadde fryktet på forhånd. Til gjengjeld har det tatt seg opp de siste månedene, og det er mulig vi nå har sett slutten på nedgangen i markedet.
Resultat: Treff

Bransjen:
Vi spådde at det kanskje ville forsvinne ett eller to kameramerker i år, og vi trakk særlig fram Pentax og Olympus. Olympus er ikke borte som merke, men produsenten har solgt kameradivisjonen, så der traff vi jo delvis, i det minste.

Resultat: Delvis treff

Objektiver
Her spådde vi at det ville komme en del nisjeprodukter i år, og det er jo korrekt. Vi kan trekke fram Olympus 150-400mm f/4,5 med telekonverter, Fujifilm 50mm f/1.0 og Nikon 120-300mm f/2.8

Resultat: Treff, men et ganske enkelt treff.

Systemkameraer
Vi spådde at det ville komme nye modeller, og det var helt riktig. Vi spådde også at Canon ville bli litt tøffere, og det har absolutt slått til. Til gjengjeld spådde vi noen modeller med høyere oppløsning enn Sony A7R IV, og det har vi ikke fått.

Resultat: Delvis treff

Video
Vi spådde 8K under 50 000 kroner. Det kom 8K i Canon EOS R5, men kameraet koster ca 53 000. Det var ikke så veldig off, og hadde ikke pandemien ødelagt kronekursen, ville vi fått rett.

Vi så også for oss en mindre versjon av brikken i Fujifilm GFX 100. Det kan se ut som det er en 16-bits CMOS i A7S III, så det må anses som treff. Sony har også annonsert en slik brikke i APS-C-format, men den finnes ikke i noe kamera ennå.

Resultat: Ganske godt treff

Podkast med mer konkrete spådommer
Vi hadde også en podkast med mer konkrete spådommer. Der traff vi heller ikke så verst, bortsett fra på alle henvisningene til OL i Tokyo 2020. Men det blir alltid dårligere treff når spådommene blir mer spesifikke.

Vi mente det var bankers at Panasonic ville lansere GH6. Den kom ikke. Det bør tolkes som en tydelig svakere satsning på MFT-systemet til fordel for S-systemet. Vi spådde at Sony A7S III skulle komme til våren. Den kom til høsten, og vi syntes at Olympus burde komme med en ny bildebrikke. Det var de visst ikke enige i.

Vi ønsket oss en GFX100 i mindre format og med 50 megapiksler. Den har ikke kommet, men ryktene går om at det kommer i 2021. Det kan vi sikkert skylde på pandemien.

Så snakket vi om Nikon Z8 og Z9. Der fikk vi i stedet Z6 II og Z7 II. Det må anses som riktige spådommer. Vi spådde en speilløs Canon 5D-ekvivalent, og det traff vi også på, men vi trodde kanskje det også kom en 5D V med speil, men der bommet vi.

Den store trenden vi har sett i år, er at satsningen på speilrefleks er nesten borte. Nikon har lansert ett speilrefleksobjektiv, i januar. Canon har ikke lansert noen. Nye speilreflekskameraer har det også vært langt mellom, og de har ikke tilbudt noen ny teknologi.

2020 har helt klart vært Canons år. De har vist at de satser tungt på speilløst, og har hatt kjempesuksess med den satsningen. Vi har fortsatt ventelister på EOS R5. 1Dx III har solgt mye, selv om OL ble avlyst, og RF-objektivene får skryt overalt hvor de testes. Satsningen deres på EOS M-systemet har derimot vært svakt eller fraværende. I år.

Så det vi har sett av trender, er at Sony, Canon, Nikon og Panasonic alle har puttet kreftene sine inn i fullformat speilløst. Det er ikke så rart, for det er der den harde konkurransen er, og det er også der det er mye penger.

På mindre bildebrikker har alle disse produsentene vært omtrent fraværende. Panasonic har lansert vlogger-kameraet, G100, men det er omtrent det eneste. Olympus har lansert to kamerahus, som begge egentlig er tidligere kameraer puttet inn i nytt skall, men har kommet med et par interessante objektiver. Fujifilm har ikke vist noe nytt mellomformat, men lansert et par interessante APS-C-kameraer og noen objektiver.

Så vidt vi kan tolke dette, vil mye av utviklingen framover være for fullformat. I APS-C-formatet får Fujifilm mindre konkurranse, mens MFT trenger et nytt løft for å overleve. Med overtakelsen av kameradivisjonen til Olympus, håper vi JIP kan bidra til nettopp det.

Ny artikkel med spådommer for 2021 kommer kanskje like over nyttår.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erik F.
En liten skrivefeil der, Erik.
Har rettet den nå.
7.1
erik f.
Så den ene trenden er at speilrefleks er nesten borte , mens den andre trenden er at alle de store produsentene har puttet sin krefter inn i speilrefleks???for det er der pengene er?? Virkelig? Erik Fuglseth
7.1
Arild H.
Ventelister på R5 kan skyldes få enheter til Norge. Det kam være venteliste selv om det bare er solgt 5 stk. Litt vanskelig å tolke suksessen der uten amtall solgte enheter gjerne sammenlignet med 5DMK4?
7.1
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu