Lyden er halve opplevelsen (eller mer)

Ikke undervurder viktigheten av skikkelig lyd på et video-opptak.
Når du har skaffet deg et kamera du vil filme med, kommer det alltid med en innebygd mikrofon. Dessverre er lyden du får fra denne mikrofonen sjelden (eller egentlig aldri) så bra som den bør være.

Mikrofonen i seg selv er ofte av det billigere slaget, og i tillegg fanger den opp all lyden i området, også den du ikke ønsker å ha med. Det gir et lydspor fullt av støy som gjør det svært anstrengende å høre på, og som gir et lite profesjonelt inntrykk.

Den enkle og brutale sannhet er derfor at du MÅ ha en ekstern mikrofon dersom du ønsker et anstendig resultat.

Filmer du mennesker, er stemmer og fraværet av forstyrrende støy mye viktigere enn topp bildekvalitet. Du kan slippe unna med ganske mye på bildesiden, men hvis lyden ikke holder mål, vil du ikke få igjennom budskapet ditt, og publikum vil bli slitne og irriterte av å høre på.

Etter å ha investert i et godt videokamera, eller systemkamera egnet til å ta video, har du altså bare gjort en del av jobben. En god mikrofon koster litt penger, men siden lyden er minst like viktig som bildet i de fleste tilfeller, bør du også investere litt i lyd.

Her er en video som viser hvor viktig god lyd er på opptakene dine. Kanskje litt satt på spissen, men illustrerer poenget godt.


Hva slags mikrofon skal jeg velge?
Det finnes i utgangspunktet fire typer mikrofoner. Retningsbestemt mikrofon som du peker mot lydkilden, mygg som du fester på et intervjuobjekt, stereomikrofoner som tar opp i alle retninger og håndholdt mikrofon som brukes til reportasjer og konserter. La oss se litt på de forskjellige typene.

Retningsbestemt
Retningsbestemt mikrofon, eller shotgun som det heter på engelsk, kan du feste på kameraet, og den tar bare inn lyd i den retningen den peker. Ideelt bør en mikrofon være så nær kilden som mulig men for å få til det, må du ha denne mikrofonen på en bom og egen person som styrer den. Det er lite hensiktsmessig for de fleste.

Fordelen med retningsbestemt mikrofon er at oppsettet er enkelt og kilden kan bevege seg fritt, for mikrofonen beveger seg når du flytter kameraet.

RØDE Videomic Rycote
RØDE Videomic Rycote
En rimelig retningsbestemt mikrofon til under tusenlappen


Ulempen er at dersom det er mye støy bak lydkilden du vil ta opp, vil du også få med den. Hvis en person som snakker snur seg vekk fra kameraet og fortsetter å snakke, vil lyden bli svakere.

Det finnes noen varianter av retnignsbestemte mikrofoner. De fleste er monomikrofoner som tar opp lyd innenfor en relativt smal vinkel forover. Lyd fra sidene eller bakover blir mye svakere og kommer kun med som bakgrunn.

Azden SMX-30 er både en mono og en stereomikrofon. Som mono fungerer den som alle andre retningsbestemte mikrofoner. Som Stereo tar den opp i 120 graders vinkel og gir et stereolydbilde. Hvis du kun har råd til én mikrofon, kan den være gunstig.

Azden SMX-30
Azden SMX-30
Her kan du velge om mikrofonen skal være stereomikrofon eller retningsbestemt.


Sennheiser MKE-440 gir kanskje det mest naturlige streolydbildet og består av to retnignsbestemte mikrofoner satt opp i V-form. Det fungerer veldig bra når du ønsker litt mer tredimensjonal lyd og vil høre hvor de ulike lydkildene er.

Sennheiser MKE 440
Sennheiser MKE 440
Stereomikrofon som gir et meget godt stereolydbilde.


Mygg
Hvis du filmer mennesker, kan du feste mikrofonen på personen. Myggen er, som navnet tilsier, liten og diskret. Disse finnes i trådløse eller kablete versjoner. Sistnevnte er vanligvis ikke å anbefale, da de hindrer personen i å bevege seg, ledningen drar i mikrofonen, ledningen kan floke seg, og generelt er det mer plunder enn du ønsker.

Den trådløse myggen må du til gjengjeld passe på at sender og mottaker bruker samme frekvens, du må passe på at du har batterier og du må ikke glemme igjen sender og mikrofon på intervjuobjektet. Den trådløse varianten koster mer, men til alt seriøst arbeid med intervjuer er dette det foretrukne alternativet.

RØDE Filmmaker kit
RØDE Filmmaker kit
En rimelig trådløs mygg.


Rundopptakende stereomikronfoner
Disse tar opp lys fra alle retnigner samtidig. De er fine hvis du først og fremst vil fange stemningen i lyden, uten noen primære lydkilder. Stereobildet fra slike mikrofoner blir ofte noe unaturlig.


Håndholdt

Denne mikrofonen kan lettere deles av flere personer så både intervjuer og intervjuobjekt kan bruke den. Brukes mest når man beveger seg mye rundt og ved korte intervjuer der man ikke tar seg tiden til å montere mygg.

Ulike valg til ulik bruk
Hvis du er amatør, og gjør ulike typer opptak i ulike situasjoner, vil en retningsbestem mikrofon vanligvis være det beste valget. Skal du filme barna dine som leker, er det lite hensiktsmessig å plassere en mygg på hver av dem først. Hvis du filmer intervjusituasjoner, og gjerne hvis intervjuobjektet må kunne bevege seg litt, vil en trådløs mygg være å foretrekke. Håndholdte mikrofoner er sjelden optimalt hvis du opererer alene.

Utvalget av mikrofoner i de ulike kategoriene er svært stort, og det er lett å bli litt forvirret. Ofte får man det man betaler for. Hvis du har behov for spesielle funksjoner eller muligheter, sjekk om aktuelle mikrofoner har disse mulighetene.

Det er også mulig å bruke en ekstern lydopptaker, hvis du ønsker enda bedre lyd. I det siste har det blitt mye enklere å synkronisere lyden fra disse med bildene fra videokameraet.

Denne saken tar ikke for seg så mye om lydkvalitet på de ulike mikrofonene. Det er vanskelig i en tekstbasert artikkel :-)

Så konklusjonen må bli følgende:

1) Du må ha en ekstern mikrofon til videokameraet ditt.
2) Finn ut hva du har av bruksområder, og finn en mikrofon som passer
3) Det er ingenting i veien med å ha flere mikrofoner, så du er dekket i de fleste situasjoner.
4) Bruk litt penger for å få den løsningen du trenger. Det er langt bedre enn å sitte med et dårlig resultat på opptakene dine.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Kristin E.
"Lyden er halve opplevelsen eller mer.." Tillegger at fra kurs kurs med en belonnet filmprodusent laerte jeg /hans mening: Hva gjelder opplevelse/folelse baerer lyden 70% og bilde 30%. For faktaformidlig... altsa blahblah/harde fakta... er bildet 70% og lyden 30%. Me andre ord buke visuell kommunikasjon naar der er mye info, og bruke lyden effektiv for a si alt det som ikke er tall&bokstaver... men folelser. Folelse av kvalitet er ogsa viktig... sylskarpe bilder til grumsete lyd... njet.
11.11.2017
Jan Erik S.
Kameraet må ha mikrofoninngang. Men det bør også ha mulighet for manuell justering av lydnivået mens man tar opp. Og dessuten: Kameraet bør ha hodetelefonutgang så du kan ha kontroll på lyden som tas opp.
8.7.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu