Litt redd for å fly drone? Vi hjelper deg i gang.

De kan ramle ned, krasje eller fly seg bort. Og er det i det hele tatt lovlig? Her er noen tips så du kan fly trygt og lovlig.
Det er ganske lett å fly de fleste droner i dag. De holder seg i lufta hvis du ikke gjør noe. De vet hvor de kom fra og kan finne veien hjem selv hvis du mister kontakten. Likevel er det noen fallgruver du helst vil unngå og forholdsregler du bør ta. La oss se på noen av dem.

Forholdsregler
1) Aldri fly når du er påvirket av alkohol eller andre rusmidler. Ikke bare kan det være farlig, men det er også forbudt.

2) Ikke fly i regnvær eller for kaldt vær. De fleste droner tåler ikke vann. Når det er kaldt på bakken, kan det være veldig kalde luftlag lenger opp. Det kan slå ut elektronikken/batteriet. Begge deler kan føre til at dronen styrter. Vær også veldig forsiktig når det blåser. Dronene kompenserer godt for dette, men vindkast kan skape problemer.

3) Mange droner krever at du kalibrer den før du flyr første gang, og noen før hver gang du flyr. Gjør du det feil, kan det være dronen ikke vet hvor den er, og fungerer derfor ikke slik den skal. Mulighet for tap og skade er da stor. Les bruksanvisningen nøye før du starter, så du ikke bommer på noe vesentlig.

4) Det er påbudt med ansvarsforsikring. Du er ansvarlig for alle skader dronen forårsaker. Må også registrere dronen hos luftfartstilsynet, og i mange tilfeller trenger du en sertifisering. Mer om dette finner du her.

5) Begynn på en stor, åpen plass, der det få steder du kan krasje, og få personer som kan komme til skade. Ha med ekstra batterier. Du bruker ganske mye strøm på å lette og lande i begynnelsen.

6) Man lærer fort, og blir fort god, når man har fløyet litt. Men ikke bli overmodig. Det er som med bilkjøring. Når du har gjort det litt, er nok troen på egne evner større enn evnene.

Følger du disse rådene er sjansen liten for at du mister dronen din eller skader noen. Men det er også en del lover om flyving og lover om personvern hvis du filmer. Vi skal ikke gå i detalj på det, bare informere om at hvis du driver det som heter rekreasjonsflygning (ikke kommersiell flygning), kan du kjøpe en drone og fly i vei, så lenge du følger reglene.


Du finner mye informasjon på sidene til Luftfartstilsynet.

Hos interesseorganisasjonen, UAS Norway, finner du også mye som kan være av interesse. De tilbyr bl.a. gunstig droneforsikring til medlemmene sine.

Husk at noen land forbyr droneflygning uten spesialtilatelse. Dette gjelder blant annet Sverige og Thailand. Sjekk hva som gjelder der du er før du setter i gang.


Dette er en video Morten Nybrott hos oss lagde på Danebu i Valdres, for å teste DJI Phantom 4 Pro.

Tips til flyving og filming
Når du skal filme er det noen ting å tenke på. Husk at det er begrensning på batteritiden. Det varierer litt med hvordan du flyr og hvilken drone du har, men generelt kan vi si ca. 20minutter om sommeren og 10 minutter om vinteren.

Plasser deg smart, så du ikke blir med på videoen, med mindre det er tilsiktet. Det tar seg ikke alltid så godt ut med en kar med fjernkontroll som står midt i bildet. I dag har mange droner mulighet for å følge den som styrer, og da vil man gjerne være med i bildet, naturligvis. Du kan igangsette denne funksjonen, og så sette utfor en skibakke eller annet, og dronen følger deg hele veien nedover. Det finnes også en rekke andre automatiserte funksjoner som er lure å sette seg inn, som gjør det lett å få flotte videoer.

Hvis du filmer med mål og mening, lag deg en historie du ønsker å fortelle, på forhånd. Da vet du at du får de klippene du trenger uten å måtte bruke mye unødig flytid.

Droner flest har en god gimbal som holder (og styrer) kameraet. Det gir veldig jevne, fine bevegelser. På noen kan du panorere kameraet mens du filmer. Da må du passe på at du ikke får med beina på dronen. Dersom du skal styre kameraet helt fritt, kan det være lurt å ha en egen kameraoperatør, for det er krevende å styre både drone og kamera samtidig. Den enkle løsningen er å panorere ved å snu dronen, og tilte på kameraet. Da har du enklere kamerakontroll og slipper faren for å få med dronen på filmen.

Konklusjon
Det er en del ting man skal tenke på før man flyr første gangen. De fleste av de momentene vi nevner her går av seg selv etter ganske kort tid. Følger du disse rådene går det bra å fly en drone. Fly dronen som du kjører bil – vær oppmerksom og konsentrert, følg reglene og pass på å ha kontroll over doningen til enhver tid.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu