Hva er egentlig Creative Cloud?

Adobe Creative Cloud er en pakke med 22 programmer som du kan abonnere på. Du betaler fast pris hver måned og får da tilgang til programmer som Photoshop, Lightroom, Illustrator, InDesign, Dreamweaver og Bridge.

Denne artikkelen er skrevet av Arsæll Benediktsson. Sjekk ut Dataporten.net for flere saker.

Skjermdump Adobe Creative Cloud

Populært tiltak
Adobe lanserte Creative Cloud i 2011 og to år senere kunngjorde selskapet at fremtidige programmer kun vil være tilgjengelig via Creative Cloud, altså ikke som selvstendige programmer. Brukerne betaler fast pris hver måned for bruk av programmene i Creative Cloud.

Denne abonnement-modellen til Adobe, med navnet Creative Cloud, viser seg å være en suksess. Tall fra 2013 viser at modellen er svært populær blant brukerne, flere og flere abonnerer på tjenesten, melder nettstedet zdnet.com.

Creative Cloud bare fortsetter å øke etter dette, melder nettstedet
petapixel.com i desember 2015. Nettstedett zdnet.com melder også om at suksessen fortsetter i 2016. Antall abonnementer skal nå være 7 millioner, ifølge prodesigntools.com.

Det er Lightroom som visstnok skal være den mest populære appen i pakken.

Lightroom
Lightroom
Frank Hesjedal

Hva er Adobe Creative Cloud?

Adobe Creative Cloud er en tjeneste fra selskapet Adobe som gir deg muligheten til å kjøre Adobe-programmer på din datamaskin. Selve programmene er ikke nettbaserte, de installeres som vanlige programmer på datamaskinen – progammene kan kjøres uten at datamaskinen din er tilkoblet internett.

Forskjellen ligger i betalingsmåten – du kjøper ikke programmene for å eie, men abonnerer (leier) på bruken av dem. Du vil nok ikke merke forskjellen mellom det å eie og det å leie, bortsett fra at det å abonnere er vesentlig rimeligere enn å eie.

Adobe bruker tjenesten Amazon Web Services for å få dette til å fungere. Adobe Creative Cloud anvender såkalt «Software-as-a-service»-modell, det vil si programmene fungerer som en tjeneste på din datamaskin. Programmene installeres riktignok som vanlige programmer på datamaskinen, men de driftes og oppdateres via nettskyen, men datamaskinen trenger ikke å ha nettilgang for å fungere.

Abonnementbasert

Prisene på Creative Cloud-pakken er litt av jungel, men her får du oversikten. Programmene er tilgjengelig i flere forskjellige abonnement-modeller (du finner oversikten på adobe.com):

For ordens skyld, prisene på de ulike modellene kan endres fra tid til annen. Prisene som oppgis her gjelder på skrivende stund:

Alle programmene uten bindingstid
Du får tilgang til samtlige Adobe-programmer pluss Adobe Stock for 943,- per måned. Du kan si opp i løpet av den første måneden.

Alle programmene med bindingstid
Du får tilgang til samtlige Adobe-programmer for 590,- per måned. Krever ett års binding. Totalprisen blir da 7080 per år.

Enkeltprogrammer
Du kan få enkeltprogrammer for 236,- per måned, men du får imidlertid begrenset tilgang til tjenester.

Studenter og lærerere
Du får tilgang til hele pakken for 191,- per måned.

Foto
Adobe Creative Cloud Foto er uten tvil det beste tilbudet, spesielt hvis du er fotointeressert. Du får da både Photoshop og Lightroom i samme pakke for 117,- per måned. Les mer på adobe.com.

Photoshop som del av fotopakken
Photoshop som del av fotopakken

Gratis prøvetid
Uansett hvilket abonnement du velger til slutt, kan du prøve alle programmene gratis i én måned.

Adobe-programmer
Hva får du egentlig i en Creative Cloud-pakke? Ganske mye faktisk. Dette er programmene du får tilgang til:

Photoshop
Illustrator
InDesign
Dreamweaver
Premiere Pro
After Effects
Acrobat Pro DC
Muse
Audition
Bridge
Encore
Fireworks
Flash Builder
Animate
InCopy
Lightroom
Media Encoder
Prelude
SpeedGrade

Foto
Adobe tilbyr også en pakke med Photoshop pluss Lightroom for 98,75,- per måned, det er bindingstid på ett år, altså koster pakken rundt 1100,- for ett års bruk. Dette er et ganske godt tilbud, spesielt hvis du er fotointeressert. Les mer om dette tilbudet på adobe.com.

Alternativer
Du finner en rekke gratis fotoapper. Sjekk ut oversikt hos Dataporten.net

Denne artikkelen er skrevet av Arsæll Benediktsson. Sjekk ut Dataporten.net for flere saker.
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu