Vinneren av 'Reise' kåret

Espen Mortensen har vunnet reiserunden i Årets fotograf 2011 med bildet "Barn i Havana"!
Årets fotograf 2011 er et samarbeid mellom Nikon, Epson, Adobe og Cyan :galleri.

Espen Mortensens bilde av løpende barn i Havana har vunnet femte runde av konkurransen Årets fotograf 2011.

- Dette er jo helt fantastisk! Ikke minst fordi dette bildet er jeg veldig glad i, forteller Mortensen til foto.no.

Bildet ble tatt i Havana i 2001. Da var fotografen på utveksling på et universitet i Costa Rica og hadde lagt påskeferien til Cuba.

- I tre uker rusla vi rundt i Havana hver dag. Det var lett å få kontakt med folk og de lot seg gjerne fotografere. En dag vi var utenfor turiststrøkene traff vi disse barna. Vi viste dem kameraet og de var helt med, forteller han og legger til at han hadde flere møter med mennesker på Cuba som gjorde sterkt inntrykk og at han gjerne vil tilbake.

Viser liv og glede
Juryen uttaler at "Bildet viser liv, glede og reiseglede. Det viser det virkelige liv, og er ikke arrangert eller oppstilt. Godt fanget, med akkurat riktig hastighet. God blikkontakt og fargene er nydelige."

- Fotografi for meg handler om å klare å formidle mennesker og opplevelser. Og jeg syns det er en god energi og glede i dette bildet, sier Espen.

Til daglig jobber han som tannlege i Svolvær, men har drevet frilans som fotograf i nærmere 18 år. Han har jobbet for aviser, ukeblader og holdt utstillinger.

- Jeg stenger av og til kontoret for å ta jobber som reklame og eventfotograf. Men jeg er så heldig at jeg kan si ja bare til de jobbene jeg virkelig vil ha, sier han.

Espen har vært medlem av foto.no nesten helt siden starten og har deltatt i konkurransen med ujevne mellomrom tidligere, uten å ha vunnet. Nå er han fornøyd med å ha tatt førsteplassen i en konkurranse med mange andre dyktige fotografer.

Vinneren får 12 poeng å ta med seg videre i konkurransen, samt Adobe Photoshop CS5, Epson Stylus Photo R1900 og Nikon COOLPIX P7000.

Høyt nivå
Totalt ble det sendt inn 218 bilder til denne runden. Av disse ble 44 bilder valgt ut som finalister, og fikk være med i den endelige juryeringen. 10 bilder har fått plassering og fem bilder har fått hederlig omtale.

Juryen, som besto av Knut Bry, Terje Bringedal og Bjørn Moholdt, diskuterte seg gjennom bildene i fellesskap. De tre jurymedlemmene har til sammen og hver for seg reist verden rundt med kamera i flere tiår, og under juryeringen la de spesiell vekt på om bildene viste reiseglede og ga reiselyst. Det ble også lagt vekt på autentisitet, og at det ga reisefølelse. Det store antallet bilder av mennesker ble positivt mottatt av juryen, som mener at det å oppsøke mennesker gjør at man får mer ut av reisen.

Nivået på bildene i denne runden var høyt, mente juryen. Allikevel var det enkelte ting de savnet.

- Mer humor, mer fantastiske landskaper og mer urbant. Nordmenn reiser mye på storbyferie, men vi får ikke storbyfølelsen i noen av disse bildene. Det er få som går på gata og dokumenterer livet, men det er et mye finere minne å ta med hjem enn et bilde av deg selv på en kafe. Det er en anledning til å fortelle om livet i en storby og vise familien hvordan det var der.

Siste runde
Etter fem runder er det fortsatt Kristine Henriette Kroder-Schille som leder, mens Arne Strømme er på andreplass. Hele resultatlisten kan du se her

Sjette og siste runde av konkurransen åpnet for innsending 1. november. Temaet denne gangen er dokumentar og her vi ber vi om en serie på 3-8 bilder. Temabeskrivelsen er:

"I årets siste runde av vår fotokonkurranse Årets Fotograf 2011 er det duket for dokumentarfotografi. Juryen vil se etter bilder som gjennom fotografens personlige blikk skildrer aspekter ved samfunn og sosialt liv, og som både formidler ny kunnskap, nye perspektiver og sterk innlevelse i forhold til tema / motiv."

Mer informasjon om runden og juryen kommer i løpet av uken.

Se vinnerbildene fra tidligere runder her:
Vinneren av portrettrunden er kåret
Vinneren av 'Miljø' kåret
Vinneren av 'Landskap' kåret
'Fritt Motiv'-vinneren er kåret


Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.

Espen Mortensen - Barn i Havana
Barn i Havana
Espen Mortensen
1. plass (12 poeng) i årets fotograf 2011 konkurransen. Tema "Reise" <br>
Juryen sier: "Bildet viser liv, glede og reiseglede. Det viser det virkelige liv, og er ikke arrangert eller oppstilt. Godt fanget, med akkurat riktig hastighet. God blikkontakt og fargene er nydelige."
Dag Olav Norem - En pilegrim har nådd sitt mål
En pilegrim har nådd sitt mål
Dag Olav Norem
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2011 konkurransen. Tema "Reise" Juryen sier: "Dette bildet har en atmosfæren og en stillhet, som gir deg ro av å se på det. Man hører nesten bønnesangen i bakgrunnen. Det er tidløst og kunne vært tatt når som helst de siste hundre årene."
Arne Strømme - Mamallapuram
Mamallapuram
Arne Strømme
3. plass (9 poeng) i årets fotograf 2011 konkurransen. Tema "Reise" Juryen sier: "Bildet har ro og balanse, men også spenning. En dristig teknikk på et reisebilde. Dette skiller seg mest ut som et vakkert bilde, det er helt uventa og vil få folk til å stoppe lenger."
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Juryen i full gang. Fra venstre: Knut Bry, Terje Bringedal og Bjørn Moholdt.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu