Mirage – Oslo internasjonale dokumentarfestival

Oslo har fått en internasjonal dokumentarfestival med hovedfokus på film. Vi har snakket med initiativtakerne om dette spennende prosjektet.
Racha Helene Larsen og ektemannen, Egil Håskjold Larsen har jobbet med dokumentarfilm i en årrekke, og dratt hjem to Amanda-priser. Nå senest til Egil for beste foto på filmen Gunda. Men paret har høyere ambisjoner enn bare å lage dokumentarfilm. De vil skape et miljø og en internasjonal arena for dokumentarkunst i Oslo. Festivalen har fått navnet Mirage, og foregår for første gang fra 24.-26. september.

-Dokumentar er å kreativt vise hvordan verden er, og det er akkurat det vi ønsker å gjøre. Den skal ikke nødvendigvis fortelle deg hva du skal tenke og mene, men gi en opplevelse som man kan snakke om og diskutere, forteller ekteparet.

Å arrangere filmfestival er som en tsunami
Paret har mange kontakter i bransjen, og de har knyttet til seg Matijn Te Pas som kurator og en rekke dyktige personer til å få tak i filmer og lage et opplegg som kan appellere til både publikum og bransjen. Racha forteller at det er krevende å få tak i filmer og du må kjenne folk for å få det du ønsker, for distributørene har ønsker om hvor filmene skal vises først. Så før man har et navn, er det utfordrende.

-De dyktige folkene vi har fått med oss har gjort en formidabel jobb, og 15 av de 21 filmene vi skal vise har Norgespremiere på festivalen. Flere av dem har fått en rekke priser på internasjonale festivaler, sier Egil.

Likevel er det en enorm jobb de har lagt ned. - Å produsere dokumentarfilmer er i seg selv galskap, men å arrangere en hel festival er akkurat som å være i en tsunami. Det er mye armer og bein, og mye som skjer. Men vi får det til, kan Racha fortelle.

-Festivalen er både for bransjefolk og publikum med enkelte deler som retter seg spesifikt mot bransjen. Blant annet vil Foto.no være til stede og vise fram en del utstyr som kan være nyttig når du lager dokumentarer. Men alle vanlige deler av festivalen er åpne for alle, forteller Egil.

Egil sier videre at de ønsker å gi publikum noe av den samme som de selv får oppleve når de reiser rundt på filmfestivaler – Mange spennende filmopplevelser, møte folk over en øl, diskutere film, knyte kontakter. Når jeg påpeker at det er et pussig tidspunkt, midt under en pandemi, å starte noe sånt, kontrer Racha og sier «Vi tenker at vi nå har veldig lyst til å komme oss ut og se ting sammen med folk. Vi har vært så mye inne og sett på Netflix.».

-Man har ofte sett på dokumentar som en forlengelse av journalistikken, og det er litt misforstått, og hovedgrunnen til at vi hadde lyst til å starte denne festivalen. Det er så mye mer, sier Racha. Egil legger til at innpakningen er viktig, og forteller at de viser filmen Some Kind of Heaven fra The Villages, en slags fornøyelsespark for pensjonister i Florida, og etter filmen tar de med publikum for å spille golf og spise, akkurat slik det gjøres i filmen. De kaller det «Cinema Expanded»

-Pakker man inn filmen riktig, kan publikum fortsette reisen etter at filmen er ferdig.


Åpner 24. september
Åpningen av festivalen er på både Vega Scene og MS Bjørvika fredag 24. september kl. 18 med filmen Summer of Soul og konsert med Baba Soul and the professors of funk på kvelden på MS Bjørvika. Lørdag og søndag er fulle dager med filmer på løpende bånd. På lørdagen helt fram til kl. 3 om natta på Vega Scene. Det blir også musikalske innslag i samarbeid med Ultima-festivalen, og fotoutstillinger. På Vega blir det fest på kvelden. Søndag er mer «dagen derpå», som er litt mer langsom. Du kan sette deg på sacco-sekker, drikke eller spise litt og se på langsom kino.


Norwegian Journal of Photography stiller ut bilder og lanserer sin nyeste bok, og Leica Store Oslo stiller ut bilder av Leica-fotografer.

Lokale arrangementer i hele landet
Hvis du ikke har anledning til å komme til festivalen, har Mirage et samarbeid med en rekke filmklubber i landet, som setter opp dokumentarfilmer og kanskje gjør andre spennende ting den samme helgen. Det vil foregå fra Kirkenes og Alta i Nord til Kristiansand i sør, så hør med din lokale filmklubb.


Her finner du program for festivalen


Vi har også laget en episode av Fotopodden med Racha og Egil, der vi snakker med om bakgrunnen for festivalen. Den finner du der du vanligvis lytter til Fotopodden, eller på Youtube fra onsdag 8. september
 -
Egil Håskjold Larsen og Racha Helen Larsen i Mirage dokumentarfestival.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu