Tove Landberg

Denne helgen presenterer vi fotostudenten og foto.no-medlemmet Tove Landberg i brukerportrettet.
Hvor lenge har du vært medlem av foto.no?

- 2 ½ år har jeg vært medlem av Foto.no

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Det var ikke selvsagt at jeg skulle begynne med foto. Da jeg oppdaget at knappen på min mobil var utslitt for ca 3 ½ år siden, skjønte jeg at det kom av fotograferingen. Og da forstod jeg at jeg hadde en fotointeresse. Jeg hadde jo knipset alt jeg så i ett års tid med mobilen. For den hadde jeg jo alltid med meg. Da kjøpte jeg et speilreflekskamera som jeg siden det alltid har hatt med meg. Og nå er jeg oppe i speilrefleks nr 3.

- Jeg er medlem i Asker og Bærum fotoklubb og vant 1. og 3. pris i fargekategorien i årskonkurransen 2011. Har også startet en fotogruppe i Asker, ved Semsvannet på NaKuHel-senteret, for et år siden. Der har jeg også hatt to fotoutstillinger. Jeg går nå på Bilder Nordic School of Photography i Oslo.

Hvordan er det å være student på Bilder Nordic?

- Det er utrolig stimulerende og utviklende. Man får mange nye innfallsvinkler og inspirasjon med oppgavene og sammen med de andre elevene. Og det at man får høre om mange andre fotografer også. Man blir helt enkelt tvunget til å se ting på nye måter og det er jo det foto handler om. Så jeg stortrives og kan anbefale denne skolen til andre fotoentusiaster.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Jeg er nysgjerrig og oppmerksom, og leter det unike hele tiden. Jeg ser muligheter til fotografier over alt. Kanskje jeg kan kalle meg for stemningsfotograf? Jeg er ute etter å fange noe spesielt i det hverdagslige - øyeblikk som forteller noe. Mest er det mennesker men det kan også være stemninger i miljøer, ute og inne.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Mennesker er spennende og stemminger, lys og skygge - små detaljer som finnes over alt og venter at man skal oppdage dem. Mennesker både i rørelse og hvile, uttrykkene fasineres jeg av. Forfall og vakkert mot stygt er noe jeg er opptatt av også. Ja det er ting som dukker opp bare som kan inspirere så det gjelder å ha øynene med seg.

- Og det er noe av det som er så fasinerende med fotografiet at du kan drive med det over alt og at du føler deg handikappet om ikke kameraet er med, for det dukker opp interessante ting over alt. Ettersom jeg malte før for å uttrykke min kreativitet, så har fotograferingen tatt over det nå. Det føles som jeg maler med kameraet isteden.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Mitt ønske for fremtiden er å kunne jobbe med foto helt eller delvis. Portrettfotografi er vel det jeg ser som nærmest. Men andre slags fotooppdrag er jo også interessant.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Ansel Adams er jo et ikon som mange ser opp til, Morten Krogvold er jo en beundringsverdig fotograf til stor inspirasjon og Annie Leibowitz er og så en jeg kan nevne.
- Ellers er det mange dyktige fotografer rundt omkring som jeg får inspirasjon av. Enkeltbilder inspirerer meg oftere enn en enkelt fotograf.

Hva mener du er et godt bilde?

- Det er litt vanskelig å svare kort på, det må vel være noe som fanger interessen, at man ikke helt klart ser hva bildet viser, men må lete litt. Ting, farger og stemninger eller lys kan mange ganger være viktigere enn selve motivet i mine øyne. Jeg føler at bilder skal gi en opplevelse om at man ikke har sett dette før på en måte, at man kanskje har sett det, men ikke akkurat på den måten fotografen har tilnærmet seg motivet på, da stopper jeg opp!

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Det har vel vært gjennomsnittlig 500 bilder om dagen siden jeg skaffet speilrefleks!!

- Men den siste tiden har jeg begynt å bruke mer tid til etterbehandling så da blir det litt mindre fotografering. Men det er sjelden at det går en hel dag uten at jeg tar et bilde.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Ikke noe spesielt, men det dukker hele tiden opp ideer. Og jeg pleier å gjennomføre dem så fort det er mulig. Men jeg er hele tiden nysgjerrig på nye uttrykk og forsøker å ha noen modeller å jobbe med. Det er jo mennesker som fasinerer meg mest, så det er der jeg vill utforske mer og mer, men ikke noe eksakt mål og hvordan.

- Å kunne koble sammen kunst med foto er vel noe jeg har lyst til å gjøre mer i fremtiden, akkurat hvordan vet jeg ikke ennå, men jeg har brukt en del tid til å lage personlige bilder som jeg har lyst til å drive videre å ”forske” med. Tror jeg vil komme mye tilbake til renessansemaleriets uttrykk i mine bilder også, der henter jeg mye inspirasjon så det er noe jeg aldri kommer til å slutte med. Men det blir hele tiden nye uttrykk ettersom jeg lærer mer og mer. Rembrandt var jo en lyset og mørkets maler og det er noe jeg fasineres av og lar meg påvirke av i mange av mine bilder.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt (eller bilde) fra ide til ferdig resultat?

- Det er vel å ha en ide og så se mulighetene jeg har til å gjennomføre den. Ikke alltid jeg har alt jeg skulle behøve for å lage de bildene jeg vil. Men jeg tar litt utgangspunkt i det jeg har og skaffer det jeg behøver om jeg har råd..hihi - og forsøker så å skape det jeg fikk som ide.

- Dette er en ganske ny måte for meg å ta bilder på, før var det mest at jeg fotograferte det jeg så. Så jeg holder på å trene opp denne evnen nå.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Jeg har Canon 7D og Canon 35mm, Canon 50mm, Sigma 105mm og Tamron 18-270mm. Ellers så har jeg ekstern blits og softboks og stativer. Men skal utvide til flere blitser og bakgrunn som er det jeg ønsker meg nå.

- Utstyret er noe man må ha for å oppnå resultatet, men er ikke utstyrsfreak, bare jeg kan utføre det jeg har planlagt å gjøre så er jeg fornøyd. Så det handler mye om å lære seg å bruke det utstyret man har og også finne kreative løsninger om utstyret ikke rekker til.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- Jeg har tatt tre bilder av min datter, der hun er sortkledd foran en lyssatt hvit bakgrunn. Hun ligger først nede og så reiser seg mot lyset og til slutt strekker seg opp mot en rose. Det er meningen at dette skal forestille depresjon om hvordan man ligger nede og så ser man lyset og reiser seg opp, og til slutt er det noe som gjør at man vil reise seg opp, noen som strekker en hjelpende hånd eller noe man interesserer seg for som tar tak i en. For meg har det vært kameraet som har hjulpet meg da jeg har vært i en slik situasjon, noe som gjorde hverdagen meningsfull når mye negativt har tatt overhånd. Det var en fin måte å beskrive dette på, med bilder, for ord er vanskelige mange ganger å sette på slike ting. Jeg gjorde dette som en skoleoppgave.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Det har ikke vært lett å plukke ut bilder til portfolioen her, så jeg måtte gjøre det to ganger. Jeg ville at det skulle speile litt forskjellige retninger av det jeg fotograferer. For det er jo ikke bare mennesker jeg er opptatt av, selv om det er det som er hovedtyngden blant mine motiver. Så ville jeg også at bildene skulle passe litt sammen, så dette tok tid. Derfor er det dette som ligget til grunn for mine valg av bilder.

- Det er mange bilder av min yngste datter, hun med langt lyst hår. Hun har fått være min forsøkskanin, prøvedukke, og har med tiden blitt mer avslappet foran kameraet. Det er hun som har hjulpet meg til å utvikle meg som fotograf ettersom jeg er så interessert i å fotografere mennesker. Ja, mine to andre døtre har også fått stille opp så de er litt lei meg noen ganger. En gang sa de at de ikke kjente igjen uten linsa foran ansiktet.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Foto.no har vært til stor hjelp for meg. Det er der man kan se seg selv i et annet enn sitt eget perspektiv og få mange gode tilbakemeldinger som man lærer utrolig mye av. Man lærer både av de man får selv og de som andre får. Så jeg er kjempeglad for at jeg har blitt medlem av Foto.no.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Det er vel å fortsette som det er for det er et utrolig godt klima for fotointeresserte i vårt avlange land. Og her kan vi treffes og få kontakt med likesinnede både på nett og også i virkeligheten. Jeg har truffet tre i virkeligheten også herifra. Det er jo også bra med bruktmarkedet her og man kan spørre om råd også hvis man lurer på noe.
Tove Landberg -
Tove Landberg
Tove Landberg -
Tove Landberg
Tove Landberg -
Tove Landberg
Tove Landberg -
Tove Landberg
Tove Landberg -
Tove Landberg
Tove Landberg -
Tove Landberg

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Jostein G.
Hei !

Kjekt og interesant å lese mer om deg Tove. Ser du utdanner deg innen faget, så da går det vel bare mot mer og mer avanserte bilder. Kjekt det at du lærer deg faget bedre og bedre, når du har sånn entusiasme. Det er veldig kjekt å se på bildene dine... mye pene modeller og kjempebra tekniske gjennomførelser. Veldig inspirerende og fasinerenede. Lykke til videre med mennesker...portretter osv. !


NB !
Ketil tror jeg ikke er på ferie, men snarere i arbeide der nede i India. Ok



Mvh Jostein
8.4.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Hei Ketil!
Å tusen takk for den varmhjertede og hyggelige tilbakemeldingen fra deg i Calicut.) Det varmet skal jeg si:) Ja foto har gitt meg så mye glede og nye venner og det beriker meg veldig. Hils til dine venner og si tusen takk også! Ha en flott ferie i varmen!!
Hilsen Tove
18.3.2012
Ketil H.
Hei Tove.
Jeg sitter i Calicut og leser det åpenhjertige og hyggelige brukerportrettet av deg.
500 bilder pr.dag! Jøss bevares. Ikke rart at du sliter ut både fotoapparater og kamera på mobiltelefoner.
Det var spesielt interessant å lese om hvordan fotografering også har hjulpet deg på det personlige plan i forhold til vekst, utvikling og livsmot.
Jeg har vist bildene dine til mine indiske venner, som jeg sitter sammen med akkurat nå, og de holder tommelen opp for å utrykke sin mening. Det gjør jeg også.
Lykke til videre.
18.3.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Nei det skjønte jeg;).hihih det hender iblandt:)

Hilsen Tove
18.3.2012
Inger Anne Maritsdotter V.
PS: beklager at kommentaren min hengte seg opp, det var ikke meningen:)

Inger Anne
18.3.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Tusen hjertlig takk til dere alle sammen! Så hyggelig å få så positive tilbakemeldinger fra dere!! God søndag!
Hilsen Tove
18.3.2012
Inger Anne Maritsdotter V.
Gratulere med et flott brukerportrett!
Du har ditt særpreg, fortsett med det, Tove.

Mvh
Inger Anne
18.3.2012
Inger Anne Maritsdotter V.
Gratulere med et flott brukerportrett!
Du har ditt særpreg, fortsett med det, Tove.

Mvh
Inger Anne
18.3.2012
Inger Anne Maritsdotter V.
Gratulere med et flott brukerportrett!
Du har ditt særpreg, fortsett med det, Tove.

Mvh
Inger Anne
18.3.2012
Inger Anne Maritsdotter V.
Gratulere med et flott brukerportrett!
Du har ditt særpreg, fortsett med det, Tove.

Mvh
Inger Anne
18.3.2012
Bjørn T.
Gratulerer med et flott portrett. Du er virkelig dyktig! Mvh Bjørn
17.3.2012
Alf B.
Gratulere med flott brukerportrett Tove, det er virkelig fortjent.

Alf
17.3.2012
Trygve B.
Jeg sier det samme, mvh Trygve
17.3.2012
Arild T.
Gratulerer med dette flotte brukarportrettet! Lukke til vidare!

Helsing Arild
17.3.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Mange takk til dere også Elisabeth og Tone!! Ha en riktig flott helg!!
Hilsen Tove
17.3.2012
Tone A.
Gratulera så mykje med brukarportrettet. Jammen har du utvikla deg raskt med fotografering på 3,5 år. Gildt å lesa kva bakgrunn du har og tankar om kva du vil med bileta dine. Flott symbolikk i dei bileta som er med her.
Lukke til vidare Tove spesielt med dine kreative portrettbilete, helsing Tone
17.3.2012
Elisabeth E.
Gratulerer med et flott og interessant brukerportrett :)
Elisabeth
16.3.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Tusen takk Lisbeth!! Ja det blir nke en del nye bilder i tiden som kommer også...God helg til deg også!!
Hilsen Tove
16.3.2012
Lisbeth S.
Gratulerer,flott brukerportrett,
blir spennende å se dine bilder videre under opplæringen.
God helg !
mvh Lisbeth
16.3.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Mange takk til dere siste også så hyggelig at dere likte det:)
God helg everybody!!
Hilsen Tove
16.3.2012
Frøydis A.
Gratulerer med kjempeflott brukerportrett, Tove! :)
Akkurat sånn vi kjenner deg! :D
16.3.2012
Tove H.
Gratulerer så mye med supert brukerportrett:-)
16.3.2012
Bjarte W.
Kjekk lesning dette, flott brukerportrett!

- Bjarte
16.3.2012
Bente S.
Flott portrett :)
16.3.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Å tusen takk til dere alle sammen! Så hyggelig med de fine tilbakemeldingene fra dere! Ha en flott fotohelg i vårsolen:)
Hilsen Tove
16.3.2012
kristin P.
Grattis Grattis, staselig:-):-)
16.3.2012
Tore R.
Gratulerer med flott brukerportrett.
mvh. Tore
16.3.2012
GEIR MAGNE S.
Flott portrett, interessant lesning.
16.3.2012
Elisabeth M.
Gratulerer med flott brukerportrett Tove!
mvh/Elisabeth
16.3.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Tusen takk til dere også Line, Kirsten og Alexandra!!
Ha en strålende helg!!
Hilsen Tove
16.3.2012
Alexandra E.
Gratulerer Mammma Sååå göy !
16.3.2012
Kirsten H.
Gratulerer med dette flotte brukerportrettet, Tove! Så utrolig hyggelig at du blir presentert på denne måten. Bravo!
mvh Kirsten
16.3.2012
Line H.
Dette var morro,Tove.
Gratelurer .

Line
16.3.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Hei og god morgen:)
Tusen takk Øyvind, Liv og Heidi, for hyggelig tilbakemelding!!
God helg til dere!

:Tove
16.3.2012
Heidi N.
Så koselig brukerportrett om deg. :)
16.3.2012
Liv F. D.
Gratulerer Tove! Spennende lesning, flott portrett!
16.3.2012
Øyvind S.
Gratulerer med fint brukerportrett Tove! Artig!
16.3.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu