Audun Nygaard

I helgens brukerportrett er det fotografen Audun Nygaard (40) vi blir bedre kjent med.
Hvor lenge har du vært medlem av foto.no?

- Siden 2001, men var svært lite aktiv de fem første årene.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Jeg startet med å ta bilder på slutten av 80-tallet da jeg bodde på Voss og lånte min fars gamle Canon ftb, siden har jeg holdt meg til Canon.

- Den første tiden var det bare naturbilder som fanget interessen og etter gymnaset startet jeg på foto & friluftslinja på Øytun FHS i Alta. Her fikk jeg masse fotografisk tid og inspirasjon. Og jeg lærte en del mørkeromsarbeid.

- Under studiene i Sogndal ble det mindre naturbilder, men mer svart/hvitt-fotografering da jeg tok mye bilder for studentavisa. Likte veldig godt å fotografere konserter og fotograferte vel de fleste større norske band i løpet av tiden jeg studerte der.

- Etter Sogndal ble det mindre fotografering en lang periode før jeg i 2006 kjøpte mitt første digitale speilrefleks, en Canon 350d. Plutselig følte jeg at jeg kunne eksperimentere mer og jeg likte muligheten for å se bildet umiddelbart.

- For tre år siden ble jeg medlem i Bekkalokket fotoklubb, en inspirerende og inkluderende klubb i Bergen med mange dyktige fotografer. Kombinert med jevnlige muligheter for å vise egne bilder på klubbmøtene, har det medført til at jeg bruker mer tid på hvert bilde jeg tar, både til planlegging, gjennomføring og etterarbeid.

- Jeg er vel stort sett selvlært, men har jo plukket opp en del tips fra fotografiske venner både i fotoklubbmiljø og på nettet.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- I utgangspunktet fanger alt min interesse, alt fra en vakker linje på en bro til å plassere mange hvite ballonger på toppen av Hardangerjøkulen. Jeg prøver hele tiden å skape spesielle stemninger, og liker alltid å tilføre nye elementer i bildet. Har hatt med meg både store speil, oppblåsbare krokodiller og små plastlekedyr ut i naturen.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Egentlig inspirerer det meste av omgivelsene mine til nye bilder, det kan være alt fra vakker natur, en forfallen bygning eller filmene til David Lynch. Jeg liker å se på kunst, arkitektur og bilder som utfordrer hvordan ting skal se ut. Jeg tegner og skriver ofte ned ideer jeg kommer på i en liten bok jeg har med.

Hva mener du er et godt fotografi?

- Et godt fotografi er et bilde en stopper opp ved og som har sterke visuelle kvaliteter. Jeg synes ikke det er så viktig at et bilde har høy teknisk kvalitet så lenge det har kreative og originale løsninger.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Foreløpig synes jeg det er fint å bare ha foto som en hobby og ikke tenke på at jeg må tjene penger på det. Jeg har ambisjoner om å bli en flinkere fotograf, både ved å jobbe mer med ideer jeg har og bli mye flinkere med etterarbeid av bildene. Jeg har ennå mye å lære i for eksempel Photoshop.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- På foto.no liker jeg bildene til for eksempel Håvard Flaaten og Arne Strømme som inspirerer med gode kreative løsninger på ofte hverdagslige motiver. Av andre norske liker jeg veldig godt Oddleiv Apneseth, Rune johansen, Rune Guneriussen og Jonas Bendiksen. Blant utenlandske fotografer har Ragnar Axelsson og Denis Darzacq imponert meg både ved sterke visuelle kvaliteter og måten bildene er tatt på.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Jeg kan til tider bruke mye tid på foto mens det fort kan gå mange uker uten at ett eneste bilde er tatt. Når jeg er ute og fotograferer har jeg ofte en plan om hva jeg ønsker å fotografere og kan da godt bruke lang tid før jeg er fornøyd med bildet. I snitt er jeg vel ute og fotograferer en gang i uken og på ferier blir det jo en del mer.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Etter å ha sett mange fantastiske bilder av urbant forfall rundt i verden skulle jeg gjerne oppsøkt noen forlatte fabrikker eller sykehus rundt i Europa for å fotografere. Forfall gjør seg rett og slett ofte bra på bilder.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt fra ide til ferdig resultat?

- Jeg har hatt ett fotoprosjekt som jeg ved ujevne mellomrom tar nye bilder til og det er ”Den hvite mannen”. Der har jeg kledd på meg en hvit engangskjeledress og stilt meg opp i åpne øde landskap med trådløs utløser. Målet har vært å få frem både en undring på hva personen gjør der og å få frem samspillet med naturen. I starten hadde jeg en ide om at alle positurene skulle være lik i alle bildene, men senere i serien både hopper og springer jeg alt etter hva som gjør seg best på bildet. Oftest reduserer jeg fargemetningen på disse bildene for å få ett mer enhetlig uttrykk og større fokus på den hvite mannen.

Jeg er fasinert av bildet Zico vs Zico. Kan du fortelle litt om bakgrunnen til dette bildet, fra ide til ferdig resultat?

- Bildet er ikke planlagt og ble tatt med kompaktkamera på en fjelltur på Heksfjell i Telemark i fjor påske. Det som fasinerte var likheten i mønsteret på hunden og naturen rundt. Med hjelp av hundeeieren fikk jeg Zico til å sitte i ulike positurer på fjelltoppen. I etterkant har jeg satt sammen bildene i Photoshop for å skape en illusjon om at Zico kikker på seg selv.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Jeg bruker et fullformatkamera, Canon 5D og et 24-105mm objektiv på over 90% av bildene mine. Innimellom bruker jeg en 15mm og en 100mm macro, men liker godt friheten en zoom gir. Jeg liker å ha det enkelt når jeg fotograferer.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- Etter at jeg fikk mitt første digitale speilreflekskamera for over fem år siden, åpenbarte det seg en ny verden som betydde stor økning i antall bilder og økt eksperimentering både i opptaksøyeblikket og i etterbehandlingen. Jeg liker å se resultatet umiddelbart og mulighetene til å ta flere hundre bilder på kort tid. Har for eksempel tatt mye bilder av svevende ballonger i øde naturlandskap, og da har det digitale hjulpet meg mye til å få de bildene jeg ønsket. Jeg har vel aldri savnet den analoge verden så mye, og personlig mener jeg at jeg er blitt en bedre fotograf etter at jeg fikk meg digitalt utstyr.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med?

- Et bilde jeg liker spesielt godt er sauebildet ”Hvem er du”. Det ble tatt en tåkete høstmorgen mellom Bergen og Voss. Sauene var usedvanlig velvillige til å bli fotografert, og kombinert med naturens egen softboks opplevde jeg en fantastisk stemning sammen med den lille saueflokken. Jeg blir glad hver gang jeg ser bildet og jeg har fått mange positive tilbakemeldingr på det. Også sauene på duo 4 ble fotografert samme tid. Jeg tok over 300 bilder på 20 minutter før både tåken og sauene forsvant.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Jeg har prøvd å velge ut bilder som gir et best mulig tverrsnitt over hva jeg liker å fotografere. Her viser jeg både det planlagte som med bildene av den hvite mannen og reisebilder fra Kina. Jeg liker veldig godt å tilføre ting i opptaksøyeblikket som ikke var der fra før. Har for eksempel ved flere anledninger på ferie i varmere strøk kjøpt oppblåsbare dyr som jeg deretter har fotografert på uventede steder.

- Jeg viser også noen bilder fra duo-prosjektet mitt der utgangspunktet oftest er to nesten helt like bilder der det ene er speilvendt. Dette skaper helt nye og ofte visuelt sterkere bilder.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Ja det vil jeg si. Artikler om både norske og utenlandske fotografer er ofte inspirerende å lese. I tillegg har tilbakemeldinger på egne og andres bilder i bildegalleriet og bildekritikken vært nyttig læring i forhold til hvilke bilder som gir god respons. Geir Brekke sine skråblikk har også vært nyttig og lærerik lesning.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Synes dere allerede har en fin miks, men savner kanskje at dere tar tak i saker som dukker opp i forumet. Det er mye spennende som skjer der.
Audun Nygaard - Spranget
Spranget
Audun Nygaard
Audun Nygaard - Fallet
Fallet
Audun Nygaard
Audun Nygaard - Flukten
Flukten
Audun Nygaard
Audun Nygaard - Duo 1
Duo 1
Audun Nygaard
Audun Nygaard - Duo 2
Duo 2
Audun Nygaard
Audun Nygaard - Duo 3
Duo 3
Audun Nygaard
Audun Nygaard - Duo 4
Duo 4
Audun Nygaard
Audun Nygaard - Hvem er du?
Hvem er du?
Audun Nygaard
Audun Nygaard - Zico vs Zico
Zico vs Zico
Audun Nygaard
Audun Nygaard - Over
Over
Audun Nygaard

Brukere Brukere:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Jonny S.
Talentfull og inspirerande!
1.4.2012
Ketil H.
Det er interessant å lese om hvordan du tenker som fotograf, både rundt enkeltbilder og prosjekter.
Det er også gledelig å lese om hvordan folkehøgskolen har bidratt økt interesse for foto for ditt vedkommende.
Du tar bilder som både fanger og fenger,og som det er en nytelse å se på.
10.3.2012
Liv F. D.
Kjempeflott portrett. Liker bildene!
10.3.2012
Geir J.
Nydelige bilder . Herlig Kreativitet.
9.3.2012
Olav M.
Bilde: "Rød fare-" = sann originalitet, tekn. strøkent, og søkkrik symbolikk ! Herlig !
9.3.2012
Jens W.
Inspirerende bilder! Den hvite mannen er et kult konsept :)
9.3.2012
Kristine Henriette K.
Fint intervju og spennende bilder. Liker veldig godt bilder som utfordrer og som har en frisk snert av humor i seg.
9.3.2012
Ulv S.
En, for meg, topp fotograf med stor kreativitet, egenart og bilder med herlige surrealistiske utrykk.
9.3.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu