Liv Fuglset Ditlefsen

I helgens brukerportrett er det amatørfotografen Liv Fuglset Ditlefsen vi blir bedre kjent med.
Hvor lenge har du vært medlem av foto.no?

- Medlem siden oktober 2006.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Jeg kan vel si at jeg har vært fotointeressert så lenge jeg kan huske. Jeg tok mine første bilder med et lånt Kodak-kamera tidlig på 70-tallet. Men den store entusiasmen kom da jeg kjøpte det første kameraet i 1982. Siden jeg jobber med økonomi og tall til daglig, er det utrolig avslappende å ta frem kamera etter endt arbeidsdag.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Jeg er en selvlært amatør som plukker opp ideer og øyeblikk og fester dem til brikka. Jeg er et stemningsmenneske som liker stillheten i naturen, og finner de beste motivene mine ute i det fri. Jeg fascineres av uvær, regn og vind. Men også en tåkefull dag der lyset endelig titter frem er perfekt. Jeg er utrolig fascinert av lyset, og har så å si alltid kamera for hånden. Hvor jeg enn går så er det et motiver. Jeg ser dem overalt. Fra jeg står opp om morgenen og kikker ut i en nydelig blåtime, på lyset, på tåken eller går langs stranden en stormfull dag eller rett og slett fanger øyeblikket til en bladlus med makroen. Det er så utrolig fascinerende.

- Jeg kan vel si om meg selv at jeg er en allsidig fotograf. Det er dagen som styrer hva som fanges til brikken. Motivene bare er der, så er det opp til meg om jeg vil ha dem med meg hjem. Derfor kan det ene dagen være bilder fra havgapet, et øde sted, makrobilder eller portretter. Lyset styrer mange av mine bildevalg. Andre ganger blir et abstrakt bilde til. De rett og slett bare kommer for meg. Det handler vel om å bruke sansene.

Kan du fortelle litt om hva du har gjort for å komme der du er i dag som fotograf?

- Jeg er selvlært innen foto. Har ikke deltatt på noe kurs eller workshops, men jeg leser mye fotolitteratur. Ser hvordan andre fotografer klarer å levere. Henter opp tips og råd om innstillinger, bruk av kamera osv. Jeg abonnerer på Natur og Foto, et kjempeflott magasin med massevis av gode fototips og fine fotoreportasjer.

- Jeg har også vært medlem i Biofoto i mange år. Ellers så leser jeg fotobøker og bruker nettet flittig for å oppdatere meg. Og – ikke minst, foto.no. Her har jeg hatt et utrolig utbytte av å være medlem, fått massevis av råd og kritikk på bildene mine. Noe som har hjulpet meg dit jeg er i dag som som fotograf.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Jeg blir inspirert av andre fotografer, stemninger i naturen, lyset, et glimt på TV, litteratur, fotobøker og fotoblader. Besøker ofte Magnum photos på nettet. Det er utrolig mange spennende bilder tatt av kjempedyktige fotografer der.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Det har jeg aldri tenkt over. Jeg fotograferer fordi jeg liker det og koser meg med bilder. Jeg er og blir amatør, men ønsker hele tiden å bli en bedre sådan.

- Jeg skulle gjerne tatt flere portrettbilder, men det er så få som ønsker å bli avbildet. Morten Krogvold sa til meg en gang; ALLE ønsker å bli fotografert. Nja, sa jeg - men, men de vil ikke bli eksponert.

- Jeg ønsker også å lære meg kunstfoto. Jeg leter fortsatt etter min egen stil, men siden jeg er så ”allsidig” så sliter jeg med å velge, men jobber med saken. Må bare finne den først.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Det er mange som kan nevnes som for eksempel Willian Ropp, Morten Krogvold, Arne Strømme, Hans Jacob Haarseth, Tom Tveitan, Ketil Karlsen, Malin Hellesø, Isidoros Prinos, Håvard Flaatten, Stellan Karlsson, Stig-Børre Elvegård, Inger-Lise Sundberg osv. Ja – fotografer fra Darkrooms in Nothehrn Light.

- Så er det naturfotogafer som Odd Chr. Knutsen, Ivar Bjørdalsbakke, Terje Sylte, Odd E. Kjølstad, Trond Westby, Tom Elton, Øyvind Antonsen, Rolf Støa, for å nevne noen. De har jo alle så utrolig i spennende og flotte bilder som virkelig inspirerer meg.

Kan du si noe om hva du mener er et godt fotografi?

- Et godt fotografi/bilde for meg må ha et innhold som fenger meg, det må ha en substans som rører noe ved meg. Da behøver det ikke være den fotografiske rette gjengivelsen av virkeligheten, men at innhodet gir noe mer, setter tankene i sving. Dette kan være alt fra et helt minimalistisk bilde til et flott naturbilde med et vanvittig godt lys, der fotografen har klart å formidle stemningen.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Jeg bruker nok flere timer hver dag på å fotografere eller behandle bilder. Ja, mesteparten av min fritid går med til foto.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Det kommer helt sikkert flere foto-utstillinger, 1-2 i løpet av 2012/13. De tre første separatutstillingene jeg hadde gav virkelig mersmak. Jeg ønsker også å utgi en bok i ord og bilder – bare tiden strekker til.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret bilde fra ide til ferdig resultat?

- Jeg tar i bilder i Raw og etterbehandler dem i iPhoto og/eller i PS, noe jeg synes er ulidelig gøy. Jeg har ikke noen spesielle metoder som jeg jobber ut fra. Jeg liker å få frem det spesielle i et øyeblikk, og kan jobbe i mange timer med et bilde. Et bilde er liksom aldri ferdig i mine øyne. Det blir som å jobbe med pensel og palett. Hele tiden er det noe som kan gjøres annerledes når det gjelder kontraster, lys osv. Jeg tenker alltid på komposisjonen når jeg lager bilder. Bitte små detaljer har stor betydning. Det er alltid gjennomtenkt før jeg slipper et bilde.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- I dag bruker jeg speilrefleks Canon 7D, kompaktkamera og iPhone4.

- Jeg kjøpte det første ”skikkelige” kameraet mitt i 1982, kan jeg huske. Det var et Canonet 2B. Jeg hadde også datidens ”motekamera” som leverte bildet på 1 minutt. Det første digitale kompaktkameraet kjøpte jeg i 2000, mens i 2007 gikk jeg til anskaffelse av et Canon EOS 400D speilrefleks. Siden den gang har det bare eskalert med flere kompaktkameraer, Canon 7D med utallige objektiver fra makro og vidvinkel til tele. Favorittobjektivene mine er tele og makro. Til og med iPhone gir de stiligste resultater. Med en del apper på telefonen så er det uendelig mye moro man kan ha med foto.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- Det må bli portfoliobilde nummer 1 – naust.

- Dette bildet er spesielt for meg, og jeg tok det dagen før mors begravelse, en grå og kald dag i januar 2011. Jeg gikk en tur langs sjøkanten og reflektere over livet, og hadde selvfølgelig kamera med meg. Da så jeg disse naustene som lå der litt ensomme i det grå og tunge været. Sånn ble bildet til. Jeg fanget dem med høy himmel. Syntes det var rom for det på en sånn dag.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Ja, så absolutt. Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger på bildene mine. Det har lært meg utrolig mye. Det å lese andre kommentarer og kritikker er veldig lærerikt. Jeg kan vel si at jeg har blitt en bedre fotograf på grunn av foto.no.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Det er jo veldig bra som det er da. Mange fine artikler og mye spennende lesestoff som presenteres. Jeg liker også veldig godt forumet. Her har jeg fått mange fine råd angående kjøp av fotoutstyr.

- Her på foto.no kan alle som ønsker det legge ut bilder. Der er mulig at det å legge ut 10 bilder per uke er litt i meste laget. Jeg tenker: Trenger vi å legge ut så mange bilder? Jeg tror foto.no ville vært tjent med at man var mer selektive med hva som legges ut. Det er jo veldig mange bilder som bare farer forbi. På bildegalleriet legges det ut opp mot 200 bilder per døgn. Er man ny på foto.no – og kanskje ikke er så aktiv med kommentarer selv, da blir man ”ikke sett”. Hva om siste utlagte bilde ble fremhevet i større format? Da ville det kanskje bli sett av flere.

- Hva man skal gjøre for å beholde ”de dyktige” fotografene som gir gode råd og fin veiledning – nei det vet jeg ikke. Men jeg må si at jeg savner mange av de som var aktive her da jeg ble medlem.
Liv Fuglset Ditlefsen  - Portfoliobilde 1: Naust
Portfoliobilde 1: Naust
Liv Fuglset Ditlefsen
Liv Fuglset Ditlefsen  - Portfoliobilde 2: På isen
Portfoliobilde 2: På isen
Liv Fuglset Ditlefsen
Liv Fuglset Ditlefsen - Portfoliobilde 3: Øyeblikk
Portfoliobilde 3: Øyeblikk
Liv Fuglset Ditlefsen
Liv Fuglset Ditlefsen - Portfoliobilde 4: konsentrasjon
Portfoliobilde 4: konsentrasjon
Liv Fuglset Ditlefsen
Liv Fuglset Ditlefsen - Portfoliobilde 5: den store dagen
Portfoliobilde 5: den store dagen
Liv Fuglset Ditlefsen
Liv Fuglset Ditlefsen - Portfoliobilde 6: Lykke
Portfoliobilde 6: Lykke
Liv Fuglset Ditlefsen
Liv Fuglset Ditlefsen - Portfoliobilde 7
Portfoliobilde 7
Liv Fuglset Ditlefsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Liv F. D.
Takk for alle fine tilbakemeldinger. Trivelig!
25.3.2012
Inger Anne Maritsdotter V.
Gratulere med denne fine artikkelen, Liv!:)

Mvh Inger Anne
15.3.2012
Line H.

Gratulerer en hel haug ,Liv.
Du inspererer med bilder og komentarer : )
Line
10.3.2012
Hilda Hol E.
Hjertelig til lykke :-)
Først idag fikk jeg anledning til å lese det flotte brukerportrettet. Så innholdsrikt og interessant.
Lykke til med videre prosjekter.

mvh Hilda.
9.3.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Gratulerer Liv!! Flott brukerportrett og flotte bilder!!
Hilsen Tove
6.3.2012
Elisabeth E.
Gratulerer med en flott og interessant brukerportrett :)
Elisabeth
5.3.2012
Lisbeth S.
Gratulerer med flott brukerportrett.
mvh Lisbeth
5.3.2012
Bjarte W.
Kjekk lesning dette. Gratulerer.

- Bjarte
5.3.2012
Arild T.
Gratulerer med brukerportrettet! Her var det mye interessant å lese. Lykke til videre!

Hilsen Arild
4.3.2012
Bent S.
Gratulerer med et veldig flott brukerportrett.

vh
Bent
4.3.2012
Tove H.
Gratulerer med supert brukerportrett, Liv, fantastiske bilder og interessant lesning :-)
4.3.2012
Øyvind S.
Gratulerer med fint portrett! :)

mvh Øyvind
3.3.2012
Geir K.
Gratulerer Liv med flott portrett. Dette var hyggelig.

Geir
3.3.2012
Elisabeth B.
Hyggelig å bli litt bedre kjent med deg...kikker alltid litt nærmere på bildene dine..to av mine favoritter er det enkle naustbildet og bildet av fyret og redningsskjøyta i tåken, inspirerende å vite at det ligger mye arbeid og bruk av tid både ute og inne for å få til slike bilder..ha en god fotohelg nå som lyset gir oss både bedre lysforhold og lengre fotodager!
Mvh
Elisabeth
3.3.2012
Birthe H.
Veldig inspirerende lesing og bilder i ditt brukerportrett!
Mvh. Birthe
3.3.2012
Ketil H.
Det er godt å lese om den gleden og verdien du finner i å dyrke hobbyen din.
Det er også interessant å få vite noe om hvilken betydning egen stemning har å si for hvordan bildene dine blir.
Jeg liker måten du bruker deg selv og sansene dine på, som "instrument", når du er ute i "felten" - og hvordan du fanger opp den stemningen som i utgangspunktet er der i form av lys, vær og vind med den stemningen som preger deg selv og ditt eget "indre".
Det er alltid "noe" ved dine bilder som utforderer, og aktualiserer tanker og følelser.
3.3.2012
Håvard F.
Gratulerer med flott brukerportrett Liv.
Mvh
Håvard
3.3.2012
Ingunn T.
Artig å lese brukerportrettet av deg. Morsomt at du hentes frem her. Har sett mange av bildene dine og gleder meg over de. Stå på!

Ingunn Teigen
3.3.2012
Bjorn F.
Hei Liv.
Ett skikkelig flott portrett av deg.Det bekrefter det som jeg alltid har visst,att du er en meget flink med bilder.Grattis.
Hilsen Bjørn
2.3.2012
Elisabeth M.
Gratulerer med flott portrett Liv!
Så moro, - og fortjent:) Du er et forbilde for mange, inkl undertegnede.

VH/Elisabeth
2.3.2012
Odd L.
Flott at du portreteres og får vist fram alle de flotte bildene dine, både på Foto.no og blog, ha en flott fotohelg ser fram til flere inspirerende bilder.
mvh Odd
2.3.2012
Berit A.
Som forholdsvis ny her på foto.no så er det en fornøyelse å se dine bilder. Her har en amtør som meg mye å lære. Gratulerer med portrettet og fine ord. :)
2.3.2012
Solveig F. K.
Gratulerer Liv med flott portrett! Interessant å lese, ja av deg er det mye å lære:)

2.3.2012
Torbjørn L.
Som nybegynner er det veldig inspirerende lesning at du er kommet dit du er selvlært. Gratulerer

Mvh Torbjørn
2.3.2012
Gjertrud E.
Veldig inspirerende! Både intervjuet og bildene. Lykke til videre. Har du en hjemmeside eller et annet sted jeg kan se mer av bildene dine?
2.3.2012
Lars Ivarson F.
Gratulerer med interessant portrett, og med di formuleringsevne, skjøner eg godt at du også har ei bok i tankane!
2.3.2012
Kirsten H.
Gratulerer masse med dette flotte portrettet, Liv! Så utrolig hyggelig å få innblikk i hvordan du arbeider.
mvh Kirsten
2.3.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu