Maria Therese Bray

I dette brukerportrettet stifter vi nærmere bekjentskap med vernepleierstudenten og den selvlærte fotografen Maria Therese Bray (31).
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Det tok meg 28 år å skjønne at jeg ikke kunne male. Jeg har alltid følt at jeg må utrykke meg på en kunstnerisk måte, men har hatt litt vanskeligheter med å finne metoden. Jeg gikk på tegning, form og farge på videregående og hadde foto som valgfag. Da var det analogt og på mørkerommet med en streng fotolærer. Jeg gjorde det stort sett ganske dårlig i alle fag unntatt foto. Men brydde meg ikke noe særlig om det og fortsatte å male. Bodde en stund i Thailand hvor jeg hadde et galleri hvor jeg malte og prøvde å selge bildene, men ble ikke så rik av det heller.

- Så innså jeg jo en dag at det var kamera og ikke det staffeliet som lå på loftet og støva. I tillegg er jeg veldig rastløs og utålmodig så det ble på en måte redningen da foto kan gi raske resultater. Jeg reiser mye og mange av bildene mine er fra andre land.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Jeg er veldig glad i rare bilder, så det er ofte et mål. Jeg liker å utforske utsnitt som bryter ”fotoregler”. Jeg har stor kjærlighet for gatefotografi, skygger, refleksjoner og merker jeg beveger meg veldig mot en svart/hvitt-verden. Svart/hvitt-bilder gjør det rent og pent. Jeg liker ikke for mye forstyrrende elementer i bildene.

- I tillegg syns jeg det er gøy å ta bilder i studio, spesielt av barn. Barn kan ikke smile på kommando, men når man får dem til å smile er de nydelige. Samtidig føler jeg at jeg bare har begynt å skrape på utsiden, det er så mye mer å utforske og lære innen fotografi.

Kan du fortelle litt om hvilke grep du har tatt for å komme på det nivået du er i dag?

- Jeg har sett på veldig mange fotografier nesten hver dag i et par år nå, og tror jeg har lært mye av det. Tilbakemeldinger fra andre og ved å lese litt i bøker har også bidratt. Ellers har jeg deltatt på en lyssetting-workshop i forbindelse med studiofotografering. Jeg skulle ønske jeg kunne mer om både det tekniske og etterbehandling, men det får komme med tiden.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Å se bilder som går over den grensen hvor man rynker litt i pannen eller blir irritert. Inspirasjon finnes egentlig overalt, plutselig kommer det bare en ide inn i hodet. Jeg er veldig glad i film og får ofte mange ideer derifra. Jeg føler det er litt det samme med foto som med film hvis man ikke liker den der og da, men tenker mye på den i ettertid så traff den litt dypere. Det er veldig inspirerende å utforske litt i seg selv og spørre hvorfor har jeg så motstand mot dette?

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Litt frem og tilbake, noen ganger har jeg lyst til å bare drive med foto. Men jeg er litt redd for å ødelegge gleden ved å gjøre det for mye. Så midt i mellom hobby og seriøst.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Jeg har ingen spesiell fotograf av de store kjente der ute som inspirerer meg og har alltid følt at jeg kanskje burde ha det. Men jeg har ikke studert de så mye heller og jeg er litt redd for å prøve å etterlikne andres verk. Jeg blir inspirert av enkelte foto eller billed-serier som treffer meg.

- Det er mange flinke fotografer på foto.no og jeg setter stor pris på deres tilbakemeldinger. Spesielt de som er helt ærlige. Selv om jeg er veldig sta og synes det er vanskelig å ta kritikk, går det jo inn.

- For å nevne noen så er Kate Helen Endresen mitt store idol fordi hun har rare og sterke bilder. Og Knut Forberg, takk for dine alltid kritiske, men ærlige tilbakemeldinger (vi blir nok aldri enig om utsnittet). Håvard Flaatten og Isidoros Prinos er veldig flinke og inspirerende fotografer som jeg har fulgt en god stund.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Veldig opp og ned. Det kommer litt an på humøret. Ofte har jeg veldig lyst til å ta bilder, men klarer ikke gå ut døren. Men det går jo ikke en dag uten at jeg tenker på det, eller ser et motiv et sted. Jeg bruker alltid mye tid på det når jeg er ute og reiser. Bare spør min mann. Han spør om vi ikke vær så snill kan ta noen turistbilder og ikke bare av fremmede eller av en rusten søppelbøtte. Men…..

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Veldig mange. Altfor mange. Men vi får se hvilke som blir noe av. Jeg har begynt å notere ned når ideene kommer. Jeg har jo en blogg som jeg legger ut litt bilder på, og jeg liker egentlig veldig godt å skrive så kanskje det blir en kombinasjon der fremover. Ellers har jeg tilgang til studio og tar bilder av barn og familier.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret bilde fra ide til ferdig resultat?

- Som oftest blir bildene til på impuls fra gata hvor jeg fanger øyeblikket, men jeg kan også svirre litt rundt i samme område å vente til det kommer noen som passer inn. Ellers som nevnt er jeg ikke veldig tålmodig, så det går raskt å ta bildene. Jeg bruker heller ikke så lang tid på etterbehandling.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Huff… jeg er en fattig student så har ikke mye å skryte av. Jeg kjøpte mitt første speilrefleks i 2010, et Canon 500D, med objektivet 18-55mm. I tillegg har jeg vidvinkel Sigma 10-20mm og fastobjektiv Canon EF 50mm f1/8 II. Men, når det er sagt, så tror jeg ikke det er så viktig med utsyr alltid. Det ofte mange sier er at de skulle ønske de kunne ta fine bilder så de må kjøpe et bra kamera. Jeg tror man først og fremst må kunne se motiver og så kan man pynte på med utstyr etter hvert.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- Digitalt er fantastisk. Det går fort. Lenge siden jeg har vært på et mørkerom, men tenker det sikkert er gøy å være med på hele prosessen. Men digitalt passer meg best. Jeg beundrer de som er flinke analogt, det er en kunst i seg selv.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- Tja, litt vanskelig med egne bilder. Man blir litt blind på dem etter en stund, samtidig som jeg føler det er en prosess å ta bilder, fra ide til sluttresultat, så blir man liksom ferdig med det og må videre. Men hvis jeg skal trekke frem et bilde er det av morfaren min (portfolioens første bilde). Han har gummitryne og jeg har lenge tenkt at det måtte jeg ta et portrett av. Synes selv det ble akkurat slik jeg hadde ønsket og forestilt meg det. Det er sånn han ser ut. Jeg brukte vidvinkel som egentlig forvrenger ansiktet litt, men passet perfekt til han.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Jeg har plukket ut bilder som jeg føler er mest meg i forskjellige sjangre. Det er alt fra reise til bryllupsfoto.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Absolutt. Det jeg liker med foto.no er at nettstedet er liberalt, det er ikke prestisje som gjelder og man føler seg velkommen. Det er litt synd at denne bransjen er så opptatt av å sloss med hverandre istedenfor å beundre hverandre. Man kan få mange gode tips og lære mye her inne og det føler jeg at jeg har gjort.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Det er alltid ting å forbedre, men det blir en smakssak, synes det fungerer bra som det er.


Bloggen til Maria Therese Bray
Maria Therese Bray -
Maria Therese Bray
Maria Therese Bray -
Maria Therese Bray
Maria Therese Bray -
Maria Therese Bray
Maria Therese Bray -
Maria Therese Bray
Maria Therese Bray -
Maria Therese Bray

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ketil H.
Interessant portrett, bilder med spenst og budskap..
23.2.2012
Håvard F.
Gratulerer med flott portrett. Du har spennende bilder Maria
mvh
Håvard
23.2.2012
Bente S.
Flott portrett Maria Therese! Jeg synes dine gatefotografi er fantastiske!
18.2.2012
Kristine Henriette K.
Veldig gøy brukerportrett og spennende bilder. Blir skikkelig glad av bildene dine og de mulighetene jeg får til å legge mine egne historier og forklariner inn i dem. Skulle ønske jeg hadde et slikt hoppe brudebilde av meg selv :-)
18.2.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu