Marius Noreger

Oslogutten Marius Noreger (38) er en selvlært og ivrig amatørfotograf. I brukerportrettet stifter vi nærmere bekjentskap med fotografen.
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Har alltid likt å fotografere, tidlig på 90 tallet lånte jeg min mors Pentax speilrefleks, lærte meg ikke så mye om det fototekniske på den tiden, men jeg hadde stor glede av å fotografere. Pentaxen ble med meg på det meste. I mange år brukte jeg dette kameraet, og jeg husker spesielt en tur til Nepal og India i 1996, var der i 4 måneder og tok mange bilder. Det var da jeg bestemte meg for at dette var noe jeg ønsket å forsette med. Jeg ønsker å dra tilbake dit og mange andre steder i verden for å fotografere.

- Jeg kommer fra en kunstnerfamilie, både min far og mor er billedkunstnere, jeg tok ikke opp den tråden, men kjenner at genet sitter i kroppen min. For meg har fotografi blitt min måte å bruke kreativiteten på.

- I 2007 kjøpte jeg en Canon G7 og etter noen år med laber fotointeresse ble jeg inspirert igjen og det tok ikke lang tid før jeg gikk til anskaffelse av min første DSLR, en Canon 450D. Det var da interessen virkelig tok av.

- Jeg brukte mye tid til fotografering og satt meg inn i det fototekniske og lærte meg etter hvert etterbehandling i Photoshop. I dag bruker jeg for det meste Lightroom til etterbehandlingen.

Hvordan vil du beskrive deg selv som fotograf?

- Jeg ser på meg selv som en allsidig fotograf, og tar bilder av det meste som fanger min interesse. Mange finner sin greie innenfor foto, jeg klarer ikke helt å plassere meg i en spesiell gruppe. Jeg bruker mye tid på å skanne, på leting etter motiver, i perioder føler jeg at øyet er med meg og jeg ser godt.

- Jeg liker å ta bilder av mennesker og miljø, så gatefotografi er noe jeg har sansen for. Jeg jobber mye i sort/hvit. Ofte synes jeg farger fortstyrer litt, det blir på en måte renere i sort/hvit og kontrastene kommer klarere fram. Når det er sagt, bruker jeg også farger en del og vil ikke kalle meg en sort/hvit-fotograf. Jeg eksperimenterer en del med forskjellige teknikker i etterbehandlingen og bruker mye tid med det.

Hva er et godt bilde for deg?

- Bilder som treffer meg og får meg til å stoppe opp og tenke "oi dette var spesielt". Utførelse og teknikk er viktig, men enda mer følelsen jeg opplever når jeg betrakter bildet. Spenstige komposisjoner som ikke nødvendigvis følger reglene liker jeg godt. Bildet kan fortelle en historie eller spille på det visuelle, men bør ha noe originalt over seg.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Det er mye som kan gi meg inspirasjon, det er noe som kommer og går og med inspirasjon kommer kreativitet.

- Jeg jobber til daglig på Det Norske Teatret og det gir meg til tider mye inspirasjon. Bøker, filmer, miljø og ikke minst reiser er med på å inspirere meg som fotograf. Jeg henter også mye inspirasjon fra andre fotografer og fotografier. Bare det å fotografere er en inspirasjon i seg selv.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Jeg har ikke tenkt så mye på mine ambisjoner egentlig, jeg tar en ting av gangen. Det som er sikkert er at jeg elsker å fotografere og kommer til å fortsette med det til jeg blir gammel og grå. Så får tiden vise hva det blir til.

- Jeg har blitt invitert til å delta på en utstilling i Italia i sommer. Det kan vel kalles ganske ambisiøst på mitt nivå, men når muligheten først dukket opp så tenkte jeg det var dumt å ikke gripe den. Dette blir en stor kollektiv utstilling med mange forskjellige kunstnere. Utstillingen vil bli i midten av juli på slottet i en landsby som heter Arcidosso midt i hjerte av Toscana, et vakkert sted jeg ofte drar på ferie til og har tilbrakt mange år av mitt liv.

- Jeg har tenkt mye på å delta på et kurs eller workshop i det siste, er sugen på å lære mer.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Det fins jo så mange gode fotografer så det er vanskelig å trekke fram noen få, er heller ikke så god på å huske navn. Gamle mestre som Sebastiao Salgado, Robert Doisneau, Berenice Abbot, Helen Levitt, også videre kan nevnes. Det er store fotografer som gir meg inspirasjon. Jeg kjøpte for litt siden Magnum-boka av Thames & Hudson. Der er det utrolige dyktige fotografer og herlige fotografier som inspirerer mye.

- På foto.no kan jeg nevne mange navn, for eksempel: Ivan Holemdal , Yngve Sem Pedersen, Svend Wiig Langen, Silje Nilsen, Dag Thrane, Tommy Næss, Stig Børre Elvegård, Rune Egernes, Hans Jacob Haarseth, Knut-Inge Johnsen, Merethe Wessel-Berg... kan sikkert nevne flere. Alle disse er dyktige fotografer som gir meg inspirasjon. Noen er også dyktige på å gi bildekritikker, noe som har hjulpet meg og sikkert mange andre.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Det er litt av og på, men som regel bruker jeg mye av fritiden min til foto.

- Jeg prøver alltid å ha sekken med kameraet med meg. Jeg vet aldri når motivet dukker opp og de gangene jeg ikke har med utstyret er det nesten garantert noe jeg kunne fotografert. Hvis jeg skal på korte turer tar jeg som regel med kameraet over skulderen med et objektiv som passer, kanskje et i lomma.

- Hjemme etter at de familiære pliktene er unnagjort blir det som regel mange timer med etterbehandling av bildene.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Jeg har ingen klare prosjekter på gang, men jobber sakte men sikkert med noen serier. En serie blir som regel til i etterkant og ikke planlagt på forhånd. Serien In Focus som jeg jobber litt med for tiden, ble til etter at jeg så noen bilder som passet sammen. Nå er jeg litt mer bevist når jeg er ute og fotograferer. Jeg ser ofte etter motiver som kunne passet til denne serien.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?
- I dag bruker jeg Canon 5DmkII med Canon 17-40mm 4.0L, 85mm 1.2L, 200mm 2.8L og Planar 50mm 1.4 Carl Zeiss

- Jeg bruker mest 50mm og 85mm. Begge er fantastiske objektiver som gir en nydelig bokeh. Zeiss-objektivet er manuelt, noe som byr på litt utfordring. Personlig liker jeg godt å fokusere manuelt. Jeg tar også mye bilder i svak belysning og siden jeg helst ikke bruker blits, så passer disse objektivene meg perfekt.

- Jeg har tatt litt av når det gjelder utstyr i det siste og er bitt av utstyrsbasillen. Jeg har vel ikke blitt noe bedre fotograf av den grunn, men det er klart det hjelper på. Har sagt til meg selv at jeg skal bruke mere tid på bilder enn på utstyrsjaget framover. Det blir lett en avsporing.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- Jeg har aldri lært meg mørkeromsarbeid og på den tiden knipset jeg uten å tenke så mye på innstillinger. Jeg leverte filmen til fremkalling og var fornøyd med det.

- For meg har den digitale utviklingen betydd muligheten til å fremkalle og kontrollere bildene selv på en enklere måte enn å jobbe med mørkerom. Det var en viktig faktor for meg som gjorde at interessen for foto virkelig tok av.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- Det er vanskelig å velge ut et spesielt bilde, men tror det må bli et bilde jeg tok under prøvene på Jesus Christ Superstar. Bildet er av et tog med et skjelett som lokfører, portfoliobilde 2. Jeg hadde tenkt på dette motivet en stund, men problemet var å finne et riktig tidspunkt å ta bildet på uten å forstyrre prøvene. Det ble vel til at jeg forstyrret litt til slutt. Jeg måtte legge meg midt på scenen under prøvene for å få til komposisjonen jeg ønsket. Heldigvis tror jeg ikke instruktøren la merke til meg og prøvene fortsatte som normalt.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Foto.no er et flott nettsted som på mange måter har hjulpet meg som fotograf. Jeg er ikke så aktiv på forumet, men leser mye derfra og har lært mye av dyktige fotografer.

- Jeg er mest aktiv på bildekritikken. Jeg synes det er lærerikt å motta og gi bildekritikk. Jeg bruker mye tid på å lese kritikker, det hjelper meg mye på veien.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Først vil jeg si at foto.no er et veldig bra nettsted allerede, med mange gode artikler og mye bra lesestoff. Mer av det.

- Det er en ting jeg har tenkt litt på i det siste som gjelder bildekritikken, og det er at noen bilder får lite eller ingen kommentarer. Man kan ikke tvinge noen til å kommentere bilder og det er sikkert mange årsaker til at bilder blir stående ukommentert. Men, mitt forslag til en forbedring her er å ha en egen rad øverst på første side med bilder som ikke har mottatt kritikk, på den måten håper jeg og tror at flere bilder får tilbakemeldinger.
Marius Noreger - Selvportrett
Selvportrett
Marius Noreger
Marius Noreger - Portfoliobilde 1
Portfoliobilde 1
Marius Noreger
Marius Noreger - Portfoliobilde 2
Portfoliobilde 2
Marius Noreger
Marius Noreger - Portfoliobilde 3
Portfoliobilde 3
Marius Noreger
Marius Noreger - Portfoliobilde 4
Portfoliobilde 4
Marius Noreger
Marius Noreger - Portfoliobilde 5
Portfoliobilde 5
Marius Noreger
Marius Noreger - Portfoliobilde 6
Portfoliobilde 6
Marius Noreger
Marius Noreger - Portfoliobilde 7
Portfoliobilde 7
Marius Noreger
Marius Noreger - Portfoliobilde 8
Portfoliobilde 8
Marius Noreger
Marius Noreger - Portfoliobilde 9
Portfoliobilde 9
Marius Noreger

Brukere Brukere:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ivan H.
Fint brukerportrett og spennende bilder. Nr 3, 6, 8 og 14 trekker jeg frem som meget gode.
17.6.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu