Øystein Eriksen

I brukerportrettet denne gangen har vi tatt en nettprat med elektrikeren og amatørfotografen Øystein Eriksen (30).
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Jeg vet ikke helt hvorfor eller hvordan interessen startet. Kanskje det var en kveld jeg satt og fiklet med min samboers nye digitalkamera? Men da jeg fikk mitt første speilreflekskamera, en Canon 400D, var jeg fullstendig hektet. Det er jeg ennå.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Som fotograf har jeg vært innom de fleste sjangre i tur og orden. Til å begynne med var det mest makro og landskap som interesserte meg. Etter det var det fugler og dyr, men nå er det mest mennesker og fotokunst som er gøy.

- Jeg er alltid på jakt etter fine motiver og spennende lyssetting, og er ikke så veldig opptatt av at bildet må ha en historie eller budskap. Det er vel mest det rent estetiske som jeg er opptatt av.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Jeg blir inspirert av å se på andre sine bilder, men mest inspirert blir jeg hvis jeg kommer på noe helt eget. Det er jo veldig vanskelig å være helt nyskapende i en verden full av dyktige kreative fotografer.

Hva er et godt bilde for deg?

- Det er vanskelig å si, men komposisjon, lyssetting, farger og alt det er jo viktig. Men noen ganger er det bare om å gjøre å fange det rette øyeblikket, så sånn sett trenger det ikke å være så veldig godt teknisk for å være et godt bilde.

- Jeg tenker også på hvor mye arbeid det er lagt ned for å lykkes. Og tålmodigheten som skal til for å fange ville dyr/fugler på brikken.

- Alt dette er viktige faktorer som jeg legger til grunn for å bedømme om det er et godt bilde eller ei.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Jeg vil bli en bedre å bedre fotograf og beherske flere og flere teknikker og til slutt kunne ha foto som levebrød.

Hvilke grep har du tatt for å komme der du er i dag og hvilke grep vil du ta for å kunne ha foto som levebrød i fremtiden?

-Jeg er vel det man kaller for selvlært som fotograf. Jeg har basert meg mye på prøve og feile- teknikken, men selfølgelig lest litt her og der.

- Når det kommer til fremtiden og det å leve av foto, så er det nok litt verre, men jeg tror man må bare jobbe med å forbedre seg og bygge opp en sterk og bred portfolio, og når man føler seg klar for å satse så må man gå ”all in”.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Jeg har ikke så mange navn å komme med her. Jeg ser gjennom mange bilder på mange nettsteder hver dag, og det er bildene som fester seg og ikke navnet på fotografen.

- Noen navn som har festet seg er Stian Holmen og Terje Sylte som er veldig flinke rovfugl- og dyrefotografer. Heidi Westum er jo kjempeflink når det kommer til dråpebilder, Eric Fagerheim tar fantastiske portretter og aktbilder.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Det varierer veldig mye. Har jeg ideer i hodet og tid tilgjengelig, blir det mange timer om dagen. Så mye tid som det trengs for å få til det resultatet jeg er ute etter

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Jeg har ideer og bilder i hodet som skal få komme ut når anledningen byr seg. Når man går hver dag og tenker på foto, så er det bare naturlig at hodet er fullt av ideer og prosjekter.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt (eller bilde) fra ide til ferdig resultat?

- Det begynner selvfølgelig med en ide, deretter, avhengig av hvilket bilde jeg ser for meg, undersøker jeg kulisser og effekter også videre. Så er det bare å sette i gang. Flytting av lys cm for cm, justering av blender og justering av lukker helt til jeg får det bildet jeg er fornøyd med.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Jeg er vel hva man kan kalle en utstyrsfreak.

- Nå bruker jeg en canon 1d mk 4 og en 50mm f1,4 for det meste. Men til fugl og dyr er det canon 300mm f2,8 is som gjelder. Til makro bruker jeg en sigma 150mm f2,8. Til landskap er det en 17-40mm f4. Så hvis det skal være noe å utsette på bildene mine, så er det meg som fotograf som har sviktet.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- Jeg har bare fotografert i den digitale fotoalder, foruten noen engangskameraer i oppveksten. Det er en egen sjarm med film når det kommer til spenningen om man har klart å få til det ønskede resultatet.

- Jeg har en enorm respekt for hva fotografer før meg klarte å få til. Spesielt action-foto med manuell fokus og ingen lysmåler i kamera.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- Bildet som jeg har kalt Gamblers delight er jeg ganske fornøyd med. Dette er et klassisk eksempel på at man begynner å prøve på noe, og så plutselig har man noe helt annet og i dette tilfellet bedre enn man hadde håpet på.

- I utgangspunktet skulle dette være terningkast 6 midt i et splash, men i stedet spratt terningen opp og dro med seg den røde saften.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Jeg har vel egentlig bare valgt bilder jeg liker godt og som jeg synes representerer meg som fotograf

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Ja absolutt. Tilbakemeldinger til mine egne og andres bilder har hjulpet meg veldig mye. Og så har jeg funnet mye inspirasjon i å se bilder og å lese kommentarer.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Jeg har ikke noen gode tips å komme med her. Det funker fint for meg.
Øystein Eriksen - Selvportrett
Selvportrett
Øystein Eriksen
Øystein Eriksen - Armer
Armer
Øystein Eriksen
Øystein Eriksen - Linjer
Linjer
Øystein Eriksen
Øystein Eriksen - Gamblers delight
Gamblers delight
Øystein Eriksen
Øystein Eriksen - Spurv i motlys
Spurv i motlys
Øystein Eriksen
Øystein Eriksen - En sjelden miss
En sjelden miss
Øystein Eriksen
Øystein Eriksen - Swooosh
Swooosh
Øystein Eriksen
Øystein Eriksen - Clockwork
Clockwork
Øystein Eriksen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu