Jan Erik Fillan

I brukerportrettet denne gangen stifter vi nærmere bekjentskap med operasangeren og fotografen Jan Erik Fillan (32).
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Jeg tror jeg alltid har vært opptatt av bilder, enten det har vært malerier, tegninger eller små øyeblikksbilder jeg har sett der jeg har vært. Moren min har malt bilder i hele min oppvekst, og mye av interessen for fargekombinasjoner har jeg nok derfra. Når det gjelder foto kjøpte jeg mitt første kamera da jeg var 19, et enkelt lite Canon kompaktkamera. Jeg ble vel virkelig hekta på foto da jeg kjøpte mitt første digitale speilreflekskamera for 4 år siden, et Canon 400d.

- Jeg reiser mye i min jobb som operasanger, og har dermed veldig mange hotelldøgn. Jeg kjøpte kamera etter å ha prøvd min kollega sitt kamera, det ble veldig mange eksponeringer i løpet av kort tid. Jeg fant fort ut at dette var noe som passet for meg, det meste av fritiden jeg har når jeg turnerer bruker jeg nå på foto. Det har blitt et veldig fint avbrekk til sangen og scenelivet, stemmen hviler, men jeg får likevel være kreativ og fri.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?
- Som fotograf må jeg vel kalle meg selvlært. Det meste jeg kan nå, er lært ved å prøve og feile, og mye input er hentet her på foto.no. Jeg har de siste årene vært ganske aktiv på dette forumet, jeg synes det er mye å lære av å se andres bilder. Også alle kommentarer og treff på bilder kan være lærerikt. Jeg er lærelysten og mottakkelig for det meste.

Hva inspirerer deg som fotograf?
- Av inspirasjon har fotografer som Svend Wig Langen, Håvard Flaatten og Isidoros Prinos vært fine å følge med på, for å nevne noen. Øyeblikksfotograf (Flaatten), scannede stemningsfulle diasbilder (Langen) og gatefoto (Prinos).

- Jeg kan gå i en “boble“ på steder med mye forfall, strukturer og farger, jeg synes dette er utrolig spennende. Alt det som tilsynelatende er stygt kan inneholde veldig mange små tette og flotte utsnitt/bilder. Egentlig liker jeg å ta bilder av alt mulig, det er det flotte med foto, det gir meg en frihetsfølelse.

Ser du noen sammenheng mellom ditt yrke som operasanger og fotograferingen?

- Mitt yrke som operasanger har gitt meg mange nye steder å oppleve. I hver by eller tettsted jeg har vært har jeg prøvd å lage mapper med bilder, “Slik jeg ser Kristiansund“ osv. Jeg tror nok at yrket påvirker fotograferingen på den måten at jeg er blitt veldig opptatt av detaljer, og i å finne den rette balansen i bildene, på samme måte som vi leter etter de “rette“ bildene vi skaper på scenen. Det er veldig mange detaljer som skal plasseres riktig for å danne spenning i bildene. Jeg sier ofte at det er alle de små detaljbildene som skaper de store bildene. Slik kan man også se på samme bildet flere ganger og likevel oppdage nye ting.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?
- Mine ambisjoner er å kunne ha fotografi som en rekreasjonskilde/ kunstnerisk utfoldelse, “fristed” og kunne treffe folk med mine bilder, se ting som ikke alle ser. Jeg ønsker også å ha flere utstillinger. Min første utstilling ga meg veldig mersmak på å presentere bilder i stort format på vegg. Jeg solgte nok bilder til å gå i pluss, så når jeg føler jeg har bilder til ny utstilling, vil jeg prøve å komme inn på nye gallerier.

Kan du fortelle litt om utstillingene du har deltatt på?
- Min første utstilling ble til da en journalist i Telemarksavisa så noen av bildene mine på facebook. Hun laget et tosiders oppslag med noen av mine bilder, dermed var det mange som så at jeg tok bilder i tillegg til å synge. Etter dette ble jeg antatt til den juryerte Telemarksutstillingen i 2009. I samme periode leverte jeg noen bilder til Galleri Oksen i Porsgrunn hvor jeg fikk utstillingsplass i juni 2010. Bildene var alt fra rustne skipssider, drivved og stemningsbilder i tåke og mye mer. Navnet på utstillingen var “Slik jeg ser det"

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?
- Jeg bruker flere timer hver dag til både å blad i bilder på fotoforum, ta bilder og etterbehandling.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?
- Jeg har nylig kjøpt portabelt studiolys, og ønsker å ta flere bilder av folk. Jeg har noen ideer til nye prosjekter. I det siste har jeg passet på å tegne ned fotoideer jeg kommer på, målet er at jeg kan gjennomføre disse. Jeg tenker hele tiden på utsnitt og etterbehandling når jeg tar bilder.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?
- I forhold til utstyr har jeg ikke vært så opptatt av dette. Jeg har vel hele tiden ment at det er øynene som ser som er det viktigste for å få bilder med god komposisjon osv. Om man ikke ser motivene hjelper det lite med et godt kamera. Jeg ser jo spesielt at et godt kamera gir meg veldig gode filer å jobbe med, og har kjøpt meg et Canon 5D mark II. Likevel bruker jeg fortsatt mitt “gamle“ kamera fra tid til annen.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?
- Det digitale fotografiet og mulighetene med digitalt utstyr, har gitt meg muligheten til å fotografere mye uten at jeg har måttet tenke så mye på det økonomiske ved fremkalling av film osv. Muligheten for å se detaljer i bildene før trykking har også gitt meg muligheter til å trekke frem enkeltdetaljer i mine foto.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- Et bilde jeg har tatt som har betydd mye for meg er “Far & sønn/ Father & son“. En far med sin sønn som jeg passerte en dag da jeg fotograferte langs elven i Porsgrunn, de gikk ut på en brygge og ble stående og se ut i tåka. Det ga meg mange historier og spinne på, og gjør det fortsatt. Bildet ble kåret til Årets Bilde i Tidens Krav (Med bla. Morten Krogvold og Anne Lise Flavik i juryen ), det var spesielt artig.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?
- Portfolioen viser et lite utvalg av hva slags bilder jeg tar. Jeg mener selv at jeg tar mange forskjellige type bilder, men får ofte høre at de har et særpreg over seg likevel, og det er jo hyggelig at man likevel finner en egen stil.


Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?
- foto.no har bidratt mye på min vei som fotograf, og gjør det fortsatt. Det presenteres mange flotte og spennende fotografier her. Konstruktiv kritikk og ros mottas med takk. At man gir kommentarer på et bilde viser jo at man treffer noen på ett eller annet vis :)
Jan Erik Fillan - Byggherre
Byggherre
Jan Erik Fillan
Jan Erik Fillan - Colorized autumn
Colorized autumn
Jan Erik Fillan
Jan Erik Fillan - Dekk på skipsside
Dekk på skipsside
Jan Erik Fillan
Jan Erik Fillan - Experiment II
Experiment II
Jan Erik Fillan
Jan Erik Fillan - Eye
Eye
Jan Erik Fillan
Jan Erik Fillan - Far & sønn
Far & sønn
Jan Erik Fillan
Jan Erik Fillan - Gammel & slitt
Gammel & slitt
Jan Erik Fillan
Jan Erik Fillan - Hand
Hand
Jan Erik Fillan

Brukere Brukere:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Inger-Lise S.
Interessant portrett! :-)
22.4.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu