Kate Endresen

I dette brukerprotrettet stifter vi nærmere bekjentskap med Kate Endresen (38) fra Bergen.
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?
- Jeg begynte plutselig å ta bilder for cirka 3 år siden. Kjæresten min spurte hva jeg ønsket meg til bursdagen, og jeg svarte noe sånnt som:
”Et lite kamera jeg kan få plass til i vesken".
"Jammen du tar jo ikke bilder, vi har jo et flott kamera liggende," var svaret jeg fikk.
"Jeg skal begynne å ta bilder dersom jeg får et lite kamera," svarte jeg. Så fikk jeg et lite kamera som var rosa, og det var vel det jeg satte mest pris på der og da. Et Canon digital IXUS 110 IS. Da begynte jeg å ta bilder.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?
- Jeg er ikke så opptatt av å ta ”pene” bilder, det oppdaget jeg fort. Gatefoto er vel kanskje det jeg liker best. Jeg synest bilder er en fin måte å formidle et budskap på, og liker dermed å knytte en liten tekst eller tittel til bildet. Noen ganger trenger ikke bildet et tittel, men jeg synest det kan være fint å hjelpe mottaker inn i den rette stemningen ved hjelp av en liten tekst til bildet

Du har ganske raskt kommet opp på et ganske så bra fotografisk nivå. Kan du fortelle litt om hvilke grep du har gjort for å komme der du er nå?
- Jeg har ikke vært med på noe workshops desverre, har heller ikke lest noen bøker. Det jeg har gjort, er å se mye på bilder. Når bilder har "truffet" meg, har jeg prøvd å finne ut hvorfor, eller sette ord på hva det er som rører eller fascinerer meg.

Hva er i dine øyne et godt fotograf?
- Et fotografi kan være godt på ulike måter. Her er det øyet som ser. For meg er det budskapet eller opplevelsen bildet gir meg som er det viktigste. Bildet må ha sjel, og den opplevelsen kan sikkert diskuteres. Dersom bildet rører ved mitt innerste, om det er i form av smil eller tårer, så opplever jeg at bildet har greid å formidle noe, eventuelt startet en tankerekke.

Hva inspirerer deg som fotograf?
- Følelser. Alle følelser over og under ”midten” inspirerer meg. Byvandring er også en stor inspirasjonskilde for meg. Der treffer jeg forskjellige mennesker som jeg kommer i prat med og kanskje tar bilder av etter hvert. Jeg har noen favorittsteder som jeg ofte vender tilbake til.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?
- Jeg er litt redd for å begynne på det, men må lære meg Photoshop. Jeg trenger privatundervisning! Ellers så har jeg jo ekstremt mye å gå på når det gjelder det tekniske, og da mener jeg ekstremt! Jeg ønsker å fortsette med å ha det gøy. Den dagen det ikke er gøy lenger skal jeg slutte å ta bilder.

Hvilke fotografer inspirerer deg?
- Det er mange her på foto.no som har inspirert meg på helt forskjellige måter.
Den første jeg la merke til var Isidoros Prinos. Jeg ble helt forelsket i bildene hans. Første gangen ha la inn en kommentar på et av mine bilder var jeg helt i himmelen. Så har vi Håvard Flaatten som er helt gal på en fantastisk måte. Alle Elsker Håvard!
Rune Nilssen er den som har betydd desidert mest for meg utviklingsmessig. Han har med sine harde kritikker og spørsmål fått meg til å vri hendene mange ganger. Takk Rune for at du har vært så slem!:) Eva P. Lund har også inspirert meg masse med sine bilder som er så fulle av sjel at tårene spretter på meg.

- Roar Kneppen er fantastisk i sine kommentarer, der en virkelig ser at han tar seg tid til bildene. Jeg har lært enorm av å lese Roar sine kommentarer både på mine og andre sine bilder. Sten Lorentzen har alltid gitt meg lyst til fortsette de gangene jeg har tenkt på å gi meg, da han konstant treffer angående mitt budskap i bildet. Det har hjulpet mange ganger, selv om han ikke vet det. Jeg er også veldig insirert av Wilko Jansen sine bilder. De er litt annerledes, og får meg alltid til å stoppe opp. De gjør noe med meg.

- Ellers kan jeg nevne: Randi Sofie Veland, Maria Haug, Tove Landberg, Tove Heggø,Liv Fuglset, Marit Olsen, Stig hole, Olav Østvold, Solvår Berg, Dirk Rosin, Lill Beate Flensborg, Willy Kringeland, Kjetil andersen og Ulv Sandberg. OJ, det ble mange, men alle har inspirert meg med bildene sine

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?
- Jeg har alltid det lille rosa kameraet i vesken. I perioder blir det mye, men nå i vinter har det blitt litt mindre. Jeg bruker mye tid på bildene i etterkant. Noen timer for uken går det uten problem. Skulle gjerne hatt mere tid til å bruke på bildene.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?
- Jeg skulle ønske å bruke mere tid på å ta bilder av andre modeller. I mangel på modeller har jeg ofte måttet bruke meg selv en del. Det har vært en utfordring på flere plan. Det er utfordrende rent teknisk, men det er også en mental barriere i det å skulle bruke seg selv. Jeg har vokst på å tørre det. Jeg ser ikke lenger på det som at ”det er meg” på bildene.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret bilde, fra ide til ferdig resultat?
- Jeg har mangen ideer som ligger å lurer under overflaten. Ofte har jeg et tema eller følelse som ligger og bare venter på det rette bildet som jeg plutselig ser. Andre ganger er jeg drevet av en sterk følelse som fører til en serie, eller et bilde. Noen bilder har jeg liggende lenge før jeg klarer å ”gjøre de ferdige”. Andre blir ferdige med det samme.

- Jeg går en del rundt i byen og bare titter. Her henter jeg mye inspirasjon

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?
- Som nevt tidligere er ikke dette min sterkeste side. Jeg brukte mitt lille kompakte lenge, og bruker det fremdeles. Etter hvert begynte jeg også å bruke Canon EOS 350D som jeg oppdaget at vi hadde hjemme. Blir det for mye snakk om innstillinger, så kan jeg lett bli svimmel.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?
- Bildene er et utvalg av forskjellige opplevelser det siste året. Mine eller andre sine opplevelser. Mine opplevelser gjenfortalt i dem, eller deres opplevelser gjenfortalt av meg.
Ofte ser en i andre det en også har i seg selv.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?
- På alle måter. Jeg har utviklet meg masse ved hjelpe av alle ”fotovennene” her.
Grunnen til at jeg ble medlem var at jeg trengte et sted/fellesskap der jeg kunne få tilbakemeldinger. Det stedet jeg fant som passet for meg var foto.no. Det har gitt meg utrolig mye.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?
- Jeg synest stedet er kjempebra for meg allerede. Det er et forum der en treffer andre med samme interesser, og kan få hjelp til det meste.

Kate Endresen -
Kate Endresen
Kate Endresen -
Kate Endresen
Kate Endresen -
Kate Endresen
Kate Endresen -
Kate Endresen
Kate Endresen -
Kate Endresen
Kate Endresen -
Kate Endresen
Kate Endresen -
Kate Endresen
 -

Brukere Brukere:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu