Marius Beck Dahle

Marius Beck Dahle fra Volda i Møre og Romsdal er 19 år og satser på en fremtid som fotograf. Han har vært medlem på foto.no siden 2005 og til høsten starter han fotoutdannelse ved Norsk Fotofagskole i Trondheim. I dette brukerportrettet stifter vi nærmere bekjentskap med den unge fotografen.
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Jeg startet å fotografere den siste tiden på ungdomsskolen, for tre år siden. Det var da jeg kjøpte mitt første speilreflekskamera for konfirmasjonspengene, et Canon EOS 300D. Det første året var det veldig spennende å utforske nye motiver og fotografere. Det andre året bak kameraet fikk jeg min første jobb i Sunnmørsposten, der jeg skulle fotografere en konsert med Madrugada i hjembygda mi. Det var spennende. Deretter har jeg jobba regelmessig som pressefotograf for avisa. I tillegg har jeg fått jobber av bryllupspar, lokale bedrifter og lignende. Det siste halvåret har jeg jobbet for en eiendomsmegler-bedrift, der jeg fotograferer hus til prospekter.

- For tiden vil jeg beskrive meg selv som en søkende fotograf. Jeg forsøker å finne min egen stil, og et område jeg etterhvert vil peile meg inn på.


Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Jeg bruker mange timer hver dag på å fotografere. Kameraet ligger alltid i bilen, så er jeg heldig kommer jeg over et spennende motiv. Jeg har også kommet over trafikkulykker, som jeg raskt får dekket da jeg har kameraet liggende i bilen. Når jeg fotograferer landskap ved sjøen, sitter jeg gjerne og venter noen timer på at lyset skal bli fint og mørkt nok på kvelden.


Du har noe erfaring som pressefotograf. Kan du fortelle hva et godt pressefotografi er for deg?

- Når folk åpner avisen og ser bildet til saken og vet med én gang hva teksten handler om, vil jeg si det er et godt pressebilde. At man formidler det meste journalisten skriver gjennom det ene fotografiet. Etter at jeg begynte å jobbe for Sunnmørsposten har jeg vel blitt mer kresen på innholdet i bildene mine. Jeg vil mer og mer at de skal inneholde en historie, og at folk lett skal kunne tyde historien i og bak bildene.


Har du noen fotografer som du liker spesielt godt?

- Det er mange fotografer jeg ser på som store forbilder. Blant utenlandske store navn, ser jeg veldig opp til Jack Guy fra USA, Annie Leibovitz og Andrzej Dragan fra Polen. Blant norske fotografer ser jeg opp til Per Eide, som holder til bare noen mil fra der jeg bor.

- På foto.no ønsker jeg å trekke frem Andreas Øverland. Han tar utrolig flotte bilder, og har som regel alltid en undertone. Jeg liker teknikken og lyssettingene han bruker. For meg er han en av de største inspirasjonskildene på foto.no.


Har du noen spennende fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Til høsten starter jeg jo ved Norsk Fotofagskole i Trondheim, noe som både blir nytt og spennende. I studietiden regner jeg med å finne ut hvilken retning jeg kommer til å ta innen fotografi. Mest sannsynlig vil jeg jobbe med presse, reklame og portrett.


Hvilke forventninger har du til fotostudiene i Trondehim?

- Jeg forventer å måtte jobbe mye hardere med foto enn tidligere. Jeg forventer å sitte i mørkerom og jobbe med negativer en god stund. Jeg forventer at vi kommer til å lære en del om å regissere våre egne bilder på en annen måte, andre lyssettinger o.l. Jeg forventer at vi blir lært en del om reklameteknikker; hva er det som gjør at fotografiet selger et produkt.

- Jeg valgte fotofagskolen fordi jeg mener den har den beste allmenne fotografutdanningen i landet, og jeg har lagt merke til at studentene som fullfører denne skolen, gjør det generelt bra senere. I tillegg så er jeg veldig glad i Trondheim, for det er jo en super studentby!


Hvilke ambisjoner har du som fotograf og hvordan ser du din egen fremtid som fotograf?

- Jeg ønsker å bli reklame-, portrett- og pressefotograf i nærmeste fremtid. Jeg vil gjerne jobbe for magasiner, aviser og andre byråer. Jeg må nesten se hvordan det går på Fotofagskolen, og hvordan det åpner opp for muligheter i fremtiden.


Hva tror du skal til for å lykkes som fotograf i Norge?

- Jeg tror det har mye å gjøre med gode kontakter, et kjent navn og en positiv innstilling. Og selvfølgelig må man levere nye og flotte fotografier. Jeg har en positiv innstilling, så får vi se om de andre faktorene kommer etterhvert.


Hva er ditt forhold til det analoge fotografiet?

- Jeg har ikke jobbet mye med analog fotografering. Jeg har tatt bilder med mellomformat/Hasselblad noen ganger før, men det er først i senere tid. Fremkalling har jeg ikke utført på egenhånd ennå. Heldigvis er dette noe vi får god innføring i på Norsk Fotofagskole.


Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet og hva det betyr for deg som fotograf?

- Det digitale fotografiet har jo revolusjonert fotobransjen og interessen blant hobbyfotografer. Alt har blitt forenklet til de tusener. Det å levere et bilde til en avis i dag for eksempel, er gjort på null komma niks, mens før måtte man i stand med kjemikalier, fremkalling og mørkerom før man fikk levert bildene. Det digitale fotografiet gjør det lettere for meg å kontrollere resultatene før jeg behandler de på dataen. Det negative, er vel at man tar 10 ganger så mange bilder som man vil gjort før.


Du kommer til å representere en ny generasjon fotografer som ikke har sine røtter i det analoge fotografiet. Tror du på at det er mulig å gjøre noe nytt? Noe som ikke allerede er gjort tidligere?

- Jeg vil nok representere den digitale generasjonen ja, men om det er mulig å gjøre noe nytt er vanskelig å si. Behandlingsprogrammene på data kan såklart endre stemningen i bildene på en helt annen måte enn før. Men om produktene blir så mye annerledes enn med de analoge før i tiden, er uvisst. Kvaliteten og sikkerheten rundt resultatet av bildet er såklart mye sikrere nå enn før.


Kan du fortelle litt om hvordan du går frem når du arbeider med et spesifikt prosjekt eller bilde?

- Hvis jeg skal ta portrettbilder ute, enten bryllup og konfirmasjon eller hverdagslige portretter, ser jeg alltid først etter en passende location, plass å ta bildet. Deretter tenker jeg ut hvilken lyssetting som passer til riktig tidspunkt på dagen, dersom det er sol som jeg må tenke på. Når jeg og modellen(e) kommer på location er det bare å eksperimentere med forskjellige uttrykk og bevegelser som kan resultere i et artig og spennende bilde. Når fotoseansen er ferdig, behandler jeg de beste i Adobe Photoshop CS3, der jeg som regel kun justerer litt lys og farger.


Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- Bekymret unge (bilde nr. 276025) er jeg fornøyd med. Jeg fikk fanget et uttrykk jeg egentlig ikke var på jakt etter, men som jeg synes har en spesiell virkning. Det er ikke et uttrykk en ofte ser på barn, så jeg synes det var artig å få det fanget på bildebrikken.


Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Den portofolien jeg har lagt ved er et utvalg fra flere kategorier. Jeg har ikke spesialisert meg på kun én kategori enda, så jeg fyrer løs og forsker litt på alle.


Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- foto.no har hjulpet meg i å bli en bedre fotograf, ja. Det å kunne studere andres arbeider, samt å få ros/kritikk fra andre brukere, er med på å hjelpe meg i riktig retning. foto.no legger i tillegg ut nyttige og spennende artikler som ofte har gitt meg inspirasjon.


Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- foto.no kan bli et bedre ved å produsere artikler som fenger interessen til både de yngre og eldre besøkende. Ikke det at de ikke gjør det i dag. Fremtidlige fotografer i alderen 13-16 er kanskje på leting etter elementær kunnskap om fotografi, samt god rettleding. Ellers har jeg ikke mye å sette fingeren på. Jeg synes foto.no er en av de eneste seriøse arenaene interesserte fotografer kan benytte seg av.



Marius Beck Dahle - Bekymret unge
Bekymret unge
Marius Beck Dahle
Marius Beck Dahle - Gloria II
Gloria II
Marius Beck Dahle
Marius Beck Dahle - Madcon
Madcon
Marius Beck Dahle
Marius Beck Dahle - Surferosa
Surferosa
Marius Beck Dahle
Marius Beck Dahle - Bilulykke
Bilulykke
Marius Beck Dahle

Relaterte artikler Relaterte artikler:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu