Dårlig skarphet ved full blenderåpning? Kanskje frem- eller bakfokusserer ditt objektiv!

Det finnes små fokusfeil på nesten alle autofokus-objektiver, uansett merke. Disse viser seg at bildet ikke er helt skarpt, en velfungerende autofokus til tross. Dette skjer i større grad med objektiver som har en stor blenderåpning. En forklaring kan være at objektivet "frontfokusserer" eller "bakfokusserer", dvs. at fokusplanet ligger noen millimeter eller centimeter foran eller bak objektet.
Skråtest

En såkalt "skråtest" er ikke noe annet enn en skala som ligger på rundt 45 grader hvor fokuspunktet er akkurat i midten. Siden et AF-system kan lett lures av kontrastrike streker på feil sted er det best å ha en vertikal flate med god kontrast hvor objektivet skal fokusseres på. Selv Leica tester sine objektiver på en slik måte!

Et skikkelig solid og påkostet verktøy for slike skråtester er Spider Lenscal fra Datacolor Den har en stor og helt vertikal flate til å fokussere på. På skråskalaen kan det leses plasseringen av fokusplanet. Laget av solid plast med stativfeste og kan flatpakkes for transport.

Men det finnes også rimelige alternativer som fungerer på samme måten og som en kan lages selv:

Denne varianten kan lastes ned her(print ut side 18!). Størrelse er i A4 og bedre egnet for litt større avstander, skalaen er da 16cm dypt. Fremgangsmåten er den samme som beskrevet ovenfor. En litt modifisert løsning finnes her, med et 100% vertikalt fokuspunkt.

På en tysk nettside(Canon forum) finnes det en enkel "fokusdetektor" som kan lastes ned, printes ut, limes på et pappdeksel og - vips - er et lite testoppsett på plass. Skalaen er bare 10 cm dyp og i minste laget for en seriøs test.

Jeg har brukt alle varianter, men hverken størrelsen eller en nøyaktig vinkel er viktig. Det er derimot viktig at kameraet står i vater for å kunne bruke oppsettet til flere objektiver. Samtidig skal den vertikale fokusflaten (på Lenscal og FocusTarget) være absolutt parallel til bildebrikken. I godt lys (viktig for kontrasten) fokusseres på fokusflaten/linjen ved full blenderåpning, helst med bare en AF-sensor i midten. Dette gjøres med fordel ved avstanden som er lik 15x og eventuell 30x brennvidde (i millimeter). Zoomobjektiver testes ved 70-100% av den maksimale brennvidden. OBS: på noen zoomobjektiver flytter fokusplanet avhengig av brennvidden (fokusshift). Dette er avhengig av objektivets konstruksjon og ganske vanlig. Her må en teste forskjellige brennvidder og avstander.

Etter bildet er tatt, skal du zoome inn på skalaen ved null-linjen. Nå ser du fort om fokusplanet ligger bak linjen, dvs. at objektivet bakfokusserer, eller om den ligger foran linjen, dvs. at objektivet frontfokusserer.

Så langt var dette alt med diagnosen, nå kommer feilrettingen som varierer fra kamera til kamera. Jeg har brukt Nikon D3 og D700 hvor det kan justeres fokusseringen på opptil 20 objektiver. Samtidig er det mulig å få et referansebilde via Live View, her skal stativmodus brukes. I såfall brukes det kontrasten på kamerasensor for å finne fokus. Godt lys er viktig. Dette vil gi alltid 100% riktig fokus. Neste bilde tas på vanlig måte med fokusseringen via AF-modul. Zoom godt inn og så kan du bytte rask mellom de to bilder på skjermen. I kameraets meny kan det legges inn justering fra -20 (front) til +20 (bak) som kompensasjon. Etter noen forsøk finner en fort riktig kompensasjon slik at fokusplanet ligger 100% på null-linjen og bilde er helt lik det som er tatt med Live View.

Kameraer som ikke kan justeres selv, kan evtl sendes til service sammen med objektivet. I alle fall er fint å vite hvorfor en del bilder ble ikke så skarp som forventet. Komplekse zoomobjektiver med utpreget fokusshift eller stor front eller bakfokus kan skal med fordel finjusteres (= "mikrojustering") sammen med kameraet på et autorisert verksted slik at de ligger helt på null ved alle brennvidder.

Jeg har testet flere AF-objektiver og mange av dem hadde behov for justering som varierte overraskende nok fra -8 til +18. Og dette gjelder også nesten nye proffobjektiver! På zoomobjektiver kan det lønne seg å teste en litt kortere brennvidde også. Dessuten kan det være nødvendig å blende ned 1/2 eller 1 trinn på svært lyssterke objektiver for å få bedre kontrast. Testen viser også objektivets kontrast i forhold til blenderåpning og om det er en tendens til fargesømmer (CA), samt måten hvordan dybdekarpheten forholder seg ved nedblending.

Denne testen anbefales til alle som har en mulighet for å justere autofokus på sitt kamera. Deretter kan en med god samvittighet bruke full blenderåpning. Vær obs på at front- eller bakfokus er ganske vanlig når objektivet brukses ved nærgrensen, så testen skal gjøres ved 15x brennvidde i millimeter og helst ikke på kortere avstander.

Lykke til!

Update: Etter jeg har vært nysgjerrig på hvilken måte dette virker på større avstander har jeg tatt ytterlige tester. Det viste seg at noen objektiver var mindre skarp ved under 2 meter og 20-30 meter etter korreksjon av fokus. Dette gjelder spesielt lyssterke zoomobjektiver. Her er det bare å teste...

<Oppdatert 05/2011>
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Amalie b.
Til stor hjelp, nå har jeg fått bekreftet at jeg tok feil:)
Ingen av objektivene mine fokuserte feil, faktisk alle traff på 0.
2.4.2011
Oliver G.
Etter det jeg finner på nettet kan Canon 550D IKKE mikrojusteres selv. Her må vel kamera og objektiv sendes inn til verksted. I Norge er det Serviceproffen.no som tar seg av dette. Ring og spør...
30.1.2011
Knut Håvard S.
Hvor mye koster en slik stilling av fokus hos butikk?

Har Canon 550d + canono ef 70-200mm f2.8L
11.1.2011
Dag Erik R.
går dette an og stille inn på canon Eos 550D? eller må jeg levere det inn?
4.1.2011
Dag Erik R.
går dette an og stille inn på canon Eos 550D? eller må jeg levere det inn?
4.1.2011
Dag Erik R.
går dette an og stille inn på canon Eos 550D? eller må jeg levere det inn?
4.1.2011
Jan Erik E.
Topaz InFocus redder slike bilder..til 180kr ca:-)
6.12.2010
Hans Martin Ø.
Kjøpte to objektiver fra Sigma, som begge frontfokuserte noe aldeles forferdelig. Det ene var et 105/2.8 macro, det andre var et 150-500/5-6.3. Jeg skulle bruke objektivene på et Canon 550D, men begge frontfokuserte så mye at motivet havnet utenfor fokus. Kamera og begge objektiver ble derfor sendt til Camera og Videoteknikk i Bergen for justering, og ser nå ut til å fokusere helt som de skal. Har så vidt fått testet de etter justeringen. Når det er sagt, så vil nok macroen hovedsakelig bli brukt med manuell fokus. Autofokusen er for langsom, støyende og unøyaktig til at den er til å stole på, men det visste jeg før jeg kjøpte det. Langzoomen stiller i en helt annen klasse, med både rask og nøyaktig autofokus, og nå som den har blitt justert,- knivskarpe bilder. Ut i fra det jeg vet nå, så vil jeg anbefale alle å teste sin nye optikk for å se om de fokuserer som de skal. Og neste kameraet jeg kjøper skal ha fokusjustering innebygget, slik at jeg kan gjøre jobben selv. ;-) Mvh. Hans M. Øvre
6.10.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu