Unngå støv på bildesensoren: Unngå spenningsfelt

Her et tips som i utgangspunket kan synes kun for de meeeget spesielt interesserte: Ikke skift objektiv på et digitalkamera i en el-bil. En noe mer anvendelig råd er å sky spenningsfelt generelt. Problemet heter støv på bildebrikken!
Min D300 hadde fungert perfekt i månedsvis. Uten støv. Automatisk "risting" ved hver oppstart hadde klart jobben perfekt.
Men én spesiell jobb innebar å ta bilder i og av en el-bil. Under linseskifte inni bilen, ble åpenbart både kamera og bildebrikke så ladet at alle bilder etterpå ble en stygg og hårete opplevelse. Og verst av alt: Det ble svært vanskelig å fjerne støvet ettersom det bare forflyttet seg inni kamera.
Etter en tid (og etter mye strev) ble jeg sånn omtrent kvitt støplagene. Men like etter hendelsen sluttet autofokus å fungere 100 %.
På Interfoto ble det konstatert støv på autofokus-sensorene. Vel, alt koster. Også service.
Nå er det (ennå) ikke så mange som kjører rundt i el-biler, så problemet kan dermes synes marginalt. Men jeg vil anta at spenningsfelt generelt kan bidra til noe av de samme problemene. Og slike felter kan man finne under f. eks. høyspentmaster, nær trafostasjoner og lignende.
Om man kan pådra seg noe av det samme fra f.eks. mobiltelefoner og andre apparater som sender radiobølger, er uklart.
H :-)

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Pål I.
Klem et tre før du skifter linse så blir du utlada!
6.2.2011
Terje m.
Statisk elektrisitet kan lett oppstå i forbindelse med ulike syntetiske tekstiler og eller matrialer som beveget mot hverandre. Jeg er ikke helt sikker på teorien med at det er EL bilen som EL bil som er syndebukken.
Det kan være like stor eller større sansynlighet at det her kan være snakk om en uheldig kombinasjon av bekledning og bilens interiør.
Mitt tips er vær trygg på det man har på seg i de ulike miljøene man beveger seg i. Ulike typer vind jakker dun eller bloblejakker kan lett skape statiske spenninger da er også feks setet man sitter i ladet klærne og personen. Denne ladningen "smitter" over på annet som kan absobere denne ladningen.
bruker man mye bommuld er mye av problemet løst. kan bli litt kaldt om vinteren.
All Statisk magnitisme kan lett ledes bort ved kontakt mot "jord".
15.5.2009
Erik S.
Husk også på å skru av kameraet ved linseskifte. Om strømmen står på, er kameraet "ladet" og vil kunne suge til seg støv.
11.9.2008
Knut S.
Kamera ble utsatt for statisk elektrsitet.
Statisk elektrisitet er 'stillestående' elektrisitet som kan oppstå ved at man f.eks. gnir buksene på et sete av plast. Er forresten ikke slike biler laget mye av plast for å spare på vekta?

Høyspentmaster, trafokiosker, mobiltelefoner osv, har ikke noe med denne type elektrisitet å gjøre.
11.9.2008
Atle J. G.
Oj. Det var godt du sa... Skal ta bilder av en Th!nk om ikke så lenge. Kun fra utsiden av bilen, men nå vet jeg at jeg må holde litt avstand i tillegg :)
8.9.2008
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu