Hvordan fjerne mekanisk vignettering på Holga WPC kamera

Holga WPC pinhole camera har en liten designfeil på solblenderen som man kan ordne selv på en enkel måte
Holga 120 WPC (wide pinhole camera) har en liten solskjerm rundt "objektivet". Den er svært liten, og egentlig har den kanskje ikke annen funkjon enn å ha noe å feste objektivlokket i. Problemet er at dette kameraet har en ekstrem billedvinkel (spesielt hvis man bruker det største formatet 6x12 cm), og denne solblenderen kommer faktisk med i bildet. På bildet av trafikklyset ser man øverst i billedkanten en sort bue, som også reflekterer litt lys slik at buen får en hvit refleks. Det man kan gjøre (hvis man da ikke ønsker denne effekten) er å skjære vekk en del av solblenderen med en skarp kniv. Bilde nr 2 viser hvordan det kan gjøres, veldig enkelt, og tar bare et par minutter. Etter denne modifikasjonen var det ingen synlige buer i bildene.

Lykke til
Tor-Arne Riksheim
 - Eksempel på mekanisk vignettering øverst i bildet.
Eksempel på mekanisk vignettering øverst i bildet.
 - Deler av solblenderen skjæres vekk for å bli kvitt problemet.
Deler av solblenderen skjæres vekk for å bli kvitt problemet.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Elisabeth Kjønsø N.
Men, om alle disse "sjarmerende" feilene forsvinner, ser jeg mindre vits i å bruke Holga i all generellhet. Trikset er jo å utnytte disse lyslekkasjene og bruke dem i fotograferingen, eller?
22.1.2010
Tor-Arne R.
Oppdatering: Etter mer testing, og hint fra andre brukere, har jeg oppdaget at kanten på hullet rundt "objektivet" også kommer inn i bildet. På bildet av kameraet kan man såvidt se at jeg har skrapet med en kniv (det grå feltet på kanten), og det kan også tenkes at den store ringen ikke behøves å skjæres i. Kameraet leveres med en beskyttende plastfolie over teksten (wide pinhole), og denne må fjernes siden den gir reflekser inn i bildet.

Fremgangsmåten med et nytt kamera blir da:
1: Fjern beskyttelsesfolien.
2: Rund av kanten rundt "objektivet" med en kniv.
3: Ta en film og sjekk om vignetteringen er borte, hvis ikke kan man fjerne en del av "solblenderen".

Jeg har også demontert hele lukkerhuset og satt det sammen igjen med gummilim (Casco superfix) i aller skjøter for å få vekk lyslekkasjer.
14.11.2008
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu