Hvordan tørke fotoutstyr som har falt i vannet

Når ulykken først er ute er det greit å få et par tips til hvordan utstyret kan reddes!
Og det kan det ofte! Fortvil ikke.
1. Fjern batteriene omgående om utstyret har batteri.

2. Har utstyret blitt eksponert i saltvann så er det viktig at utstyret blir liggende i vann inntil man får skylt det grundig med ferskvann.

3. Sett stekeovnen på varmluftvifte (hvis tilgjengelig) og 50 grader, sett utstyret inn i ovnen, la døra stå på gløtt, prøv etter en dag eller to om alt er i orden og hvis ikke, la det ligge der noen dager til.

Merk at i ekstreme tilfeller så kan denne operasjonen ta et par uker, men er du heldig så kan utstyret være fullt operativt igjen.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Tomas N.
Jeg var uheldig å fikk et glass med vin bokstavelig talt helt over mitt 7d i august i fjor. Det sluttet umiddelbart å virke. Tok ut minnekort og batteri og lot det tørke i to dager i varmluft. Det fungerte flott helt til 17 mai i år. Da tok det kvelden og service senteret til Canon skulle ha 9000,- for reperasjonen (uten garanti). Takk og lov for god forsikring og er nå en lykkelig eier av 5d mark 2. Konklusjonen er at det er fult mulig at kameraet fungerer en periode, men etter hvert tar komponentene skade. Jeg ville sendt et vannskadet kamera til service så fort som mulig slik at de kan åpne å se.
13.7.2011
Kim K.
Et annet godt tips (selv erfart ;) ) godt kjent av Ipod/phone eiere verden rundt, er å legge utstyret i ris.
Tørk først godt av, legg så komponenten i ukokt ris i noen dager. Risen vil trekke ut all fuktighet.

Guttungen skulle vaske Ipoden sin... slik fikk jeg erfare at dette virket.
12.7.2011
Terje m.
Mistet for en del år tilbake et video kamera i sjøen "seltvann". batt. ble umidelbart fjernet og kamerat forsøkt skylt grunndig i rennende vann en del deksler ble fjernet og kamerat fikk ett parr dager i solen under lett bris så det ble tørt og fint. Elektronikken ble reddet men video trommel tålte ikke badeturen.
Mitt tips er ha alltid kamera utstyr godt forvart i vann avstøtende vesker og bagger med gode glidlåser ved løfting ut og ombord i båt, ved bruk i båt eller i nærheten av det våte element "vær varsom", og skjekk nøye hva forsikringen dekker. I mitt tilfelle hadde jeg nytt kamera innen en uke, det holdt akkurat vi hadde en uke pause melom båtferien og syden turen. ombord i flyet satt jeg og leste bruker manual på nytt kamera. Litt flaks skal man ha.
15.5.2009
Tom Egil D.
Jeg skulle ta noen bilder på toppen av vøringefossen og skled slik at objektivet ble dyppet i sølevann. Tørket det godt, og det virket en stund før den sluttet å fokusere.

Jeg sendte da inn objektivet for å få et prisoverslag, men verkstedet besluttet å gi meg valget om jeg ville ha samme objektivet i en forbedret utgave, eller et gavekort på nykjøpsverdien.

Det kaller jeg en kjempeservice!
9.11.2008
johnny leo j.
Nårt du tørker utstyret i ovn eller på andre måter- Hårtørrer, varmevifte, bilens varmeapperat etter hva som er tilgjengelig(ikke for varmt). Er det viktig å åpne opp eventuelt skru opp(obs-husk det skal sammen igjen og ikke skrues istykker) slik att fuktigheten har mulighet til å slippes ut...
6.9.2008
Jon K. L.
Jeg mistet selv mitt kameraet i vannet i sommer. Det var riktignok pakket i en liten fotobag med glidelås, så det holdt seg flytende. Likevel kom det litt vann inn i kamerabagen. Tok da kameraet øyeblikkelig ut av bagen. Fjernet batteri og minnekort og gikk over kameraet med en lett fuktet klut for å få vekk alt saltvannet. Lot deretter kameraet ligge i romtemperatur i ca ett døgn. Tørket også av batterier og minnekort. Tok det i bruk dagen etter og kameraet har ikke tatt noen skade. Det virker fint fortsatt, - så det er håp selvom man skulle være uheldig. Min erfaring her var med en Olympus SP 550 UZ.
6.9.2008
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu