Trenger du verdiforsikring?

Vi kjøper fotoutstyr til tusenvis av kroner og bære dette med overalt. Vet du om din forsikring vil dekke tap av ett eller flere deler? Har du råd å ikke ha forsikring?
De alle fleste ha forsikring for bil, hus og innbo. Normalt vil denne forsikring dekke fotoutstyr MENS den er inn i huset. Reiseforsikring ofte - men ikke alltid - dekke fotoutstyr mens du er ut på farta. Innbo og reiseforsikring har sine egenandeler. Vet du hva dekning du har hvis du miste kamera i bakken? Hvis du har glemt denne i restaurant? Hva hvis noen stjele noen ut fra sekken mens du er opptatt?

Alt for ofte tenke vi ikke over hvilket forsikring vi har - eller ikke har - for det smeller. Sett sammen verdi på kamera, objektiver, blitz, osv. som du ofte har med deg. Har du økonomi som vil tale at du mister noe?

Sjekk med din forsikringsselskap og spør:
1. Er mine fotoutstyr dekket av innbo forsikring? Mot tyveri, brann, gjester, tabbe? Hvis ja, dekker forsikring bare når den er i huset? Hva er egenandel?

2. Har du reiseforsikring? Dekker denne fotoutstyr du har med deg i bil, i tog, i fly - d.v.s. overalt? Er utstyr dekket hvis den er løst i bil eller hotellrom? Hvis du glemmer det? Hvis du miste den i golv? Hva er egenandel?

3.Har du verdiforsikring? Mange tenk ikke over dette før det er for sent og dette kan være en dyr erfaring. Spør din forsikringsselskap om verdiforsikring: Forsikring som dekker utstyret ditt overalt, mot tyveri, tap og tabbe. Det kan være lurt å ha en verdiforsikringspolise som dekke det dyrest utstyr, ihvertfall utstyr du har med deg til vanlig. Verdiforsikring er ikke så dyr som du kanskje tro. Dette kan være under en tusen lapp og dekker flere tusen kroners verd av dyrebart fotoutstyr.

Men dette absolutt viktigste er å ha en spesifisert faktura/kvitteringer og serienummer oppbevart på ett sikker sted. Ha gjerne originalen hjemme, men legge en kopi på ett annet sted: Foreldre, svigerforeldre, bankboks,eller på selv forsikringsselskap. Hold orden i dokumentasjon. Det er til stor hjelp dagen det skjer noe. Er du medlem av Foto.no, kan du legg inn utstyr og serienummer under "Ditt kamerautstyr".

For de som bruker kamerautstyr profesjonelt eller i annet næringsvirksomhet er det andre regler som gjelder. Det fleste profesjonelle fotografer trenger ikke en påminnelse. Det er oss andre som burde ta hensyn.
 - For seint
For seint

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Bjorn E.
Forsikring av denne typen "ting" er forferdelig dyr. Faktum er at du tross alt SVÆRT sjeldent blir utsatt for noe som ikke dekkes av normal reiseforsikring og hus og hjem forsikring. Du blir faktisk svært sjeldent utsatt for dette også. Følgelig er min løsning:

Maksimal egenandel på alle forsikringer, Hus&Hjem, Reise, bil og båt etc. Dette reduserer forsikringskostnadene SVÆRT mye pr. år.

Etter dette er du egenassurandør på alle ting og tang. Går noe i filler - løp og kjøp nytt, for egne penger. Har benyttet denne metoden i over ti år og har spart mer enn 100.000,- i forsikringskostnader.
9.7.2009
Kristin O.
Jeg tar aldri sjanser og har en spesiell verdigjenstandsforsikring fra Gjensidige for mitt fotoutstyr. Da er alt mitt utstyr som Gjensidige har registrert hos seg, det dekket på reiser i hele verden og hjemme. Jeg tror den koster rundt 700,- i året. Synes det er rimelig. (Jeg er ikke proff fotograf, regner med det vil bli dyrere da.)
6.5.2009
Are L.
Jeg har en såkalt utvidet reiseforsikring.
Den gjelder så snart jeg gå ut ytterdøren og dekker opp til 30.000 kr.
Den vanlige reiseforsikringen jeg hadde før, viste seg å gjelde kun om det var reise med overnatting.
En bør altså sjekke dette nøye, selv om det å lese på forsikringspapirer er traumatisk :)
3.5.2009
Carsten A.
Man skal huske på at vanlig innboforsikring vil dekke gjenstander som "midlertidig befinner seg utenfor forsikringsstedet". Dette gjorde Terra meg oppmerksom på da utstyr for ca 70 000 ble stjålet i Oslo. Jeg trodde at alt jeg ville få var maks summen på reiseforsikringen 20 000, men etter neoen få dager var over 50 000 på plass på kontoen. (fradrag for alder).
Kjempeservice fra Terra.
6.3.2009
Stein Øyvind B.
Heisann og riktig god jul,
Her er min erfaring det siste 1/2 året.
Jeg har hatt ubudne gjester i huset mitt mens jeg lå å sov i 2. etg. Alt foto utstyr med 2 bærbare pc ble tatt, dette skjedde i august 08. politianmeldt og kvitteringer sendt Sparebank 1 som er mitt selskap igjennom LO. Etter 2 1/2 mnd kom oppgjøret med 20.000,- i reduksjon for at inngangsdøra ikke var låst. Begrunnelsen var at jeg ikke hadde kontroll på inngangspartiet. ellers fikk jeg liten reduksjon pga alder 1/2 år til 4 år gammelt. totalkravet mitt var på 91.000,-. siden både jeg og kona er forsikret i samme selskap slapp jeg egenandel på 3000,-.
Dette gikk på innbo og løsøre delen.
I November reiste jeg til Guatemala i 14 dager, med nytt, og noe brukt utstyr. forsikret da utstyret på nytt igjennom TERRA og prisen ble da 1950,- i året for utstyr for 80.000,-. reiseforsikringen dekket kun kr 15.000,-. Det er en tanke å tenke på at hus, bil og annet kjøretøy er forsikret, men ikke fotoutstyr for så mye blir liggende usikret. Selv på enkle fototurer i nærområde dekkes kun 15.000 av eventuelt reiseforsikring. Noen forsikringer gjelder også bare hvis det er planlagt overnatting.

Litt å fundre over når prioriteringen skal gjøres.

Stein Øyvind Bystrøm
25.12.2008
Kåre K.
Når det gjelder reiseforsikring dekker denne kun tyveri, og som oftest inntil kr. 10-15000. Egenandelen her er som oftest 0,-. En verdisaksforsikring dekker derimot det meste som kan skje, som f.eks at man glemmer igjen, mister i bakken, vannsøl osv. Denne er heller ikke veldig dyr, kamera med en verdi på kr 12000,. vil ha en forsikringspremie på rundt kr 350,-. Egenandelen er vanligvis kr 1000,-.
22.9.2008
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu