Hiraloam sharpening i PS (CS3)

Jeg vil beskrive og videreføre noen tips om Hiraloam (HI RAdius LOw AMount)som jeg har lest og lært av Dan Margulis. Bruken er beskrevet som man utfører den i CS3, men funksjonen skulle vel gjelde så lenge du har USM funksjonen. Bilder av ansikt, portrett og generellt sett mennesker blir ofte vedlig fine av denne teknikken.
Vi snakker her om radius verdier på mellom 30 til og med 60, og amount verdier på rundt 50, men også mere, alt etter hva som passer seg til hvert enkelt motiv. Teknikken gjør seg ofte gjeldende ved motiver med "myke former" og ikke et bilde som inneholder skarpe linjer og mange detaljer.

Så, ta ditt portrettbilde inn i CS3. Jeg ser bort ifra det du gjør med bilde før oppskarpingen skal utføres, det bestemmer du selv. USM skal som oftest tilføres det endelige produkt. Kurveverktøy vil ofte ødelegge resultatet hvis man gjør det etter USM, men det er vel noen grunner som sier at man skal gjøre det midt under prosessen, hva vet jeg?:)

Konverter bildet til LAB (det er heeeelt ufarlig) Image-> Mode->Lab Color. Hvorfor jeg gjør det i Lab kommer jeg til senere. Kopier laget (Ctrl+J) og jobb med dette, da kan du justere opacity senere.

Hent fram Channels vinduet (Window-> Channels), velg så L kanalen, og trykk deretter på øyet ved siden av Lab kanalen (alle kanalene vist samtidig) da får du se hva som skjer på hele bildet og ikke bare i L kanalen.

Bildet kan gjerne studeres i 100%, da det gir en bedre pekepinne på hvordan bildet blir. Ikke bruk det lille vinduet i USM filteret, da det er ubrukelig!

Velg så USM filteret, og sett Amount til 500, deretter radius til 5. Nå skal man få en liten pekepinn på hvordan dette fungerer. Det ser kanskje grusomt ut, men fortvil ikke:) Juster Treshold til at huden på personen ser ok ut. Ikke for kornete, men heller ikke for soft, pass på det! 10 til 15 bør holde. Hiraloam sharpening kan fremheve støy i bilder, så det kan noen ganger være en ulempe. Bruk Treshold flittig:)

Nå skal vi tilbake til Radius, og den justerer vi til at vi fremhever en "form" i ansiktet. Vi er ute etter litt shape:) Som oftest blir det mellom 30 og 50, men se det an, det bør ikke være for store hvite områder i ansiktet. Man skal fremheve formen i persones ansikt, ha det i mente.

Når radiusen er tilstrekkelig, så justerer vi tilbake amount. Hvor mye? Til de hvite "utbrente" feltene forsvinner, og ikke er for lyse. Det skulle gi et passe resultat.

L kanalen i Lab er den beste kanalen man kan gjøre slik oppskarping i, uten tvil og det tar ikke mange sekundene å konvertere frem og tilbake. Hvis man vil fortsette med tradisjonell oppskarping etter at man har utført denne hiraloam teknikken, så gjør det gjerne i L, eller i et Luminosity lag i RGB.

Når du har justert opacity til det resultatet du er ute etter, så slår du sammen og konverterer til RGB igjen.

Enkelt å greit.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Tom H.
Funker bra! Takk
20.11.2010
eyolf martin j.
Veldig nyttig info.. Takk
<eyolf martin.
5.1.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu