Portretter i kveldssol med ekstern blits

Det å ta bilder av personer med kveldssolen i bakgrunnen kan være vanskelig.
Det å bruke blitz kan hjelpe å ungå svarte silhouetter mot en flott himmel. Men ofte gir den innebygde blitsen i kameraet litt flatt lys fordi det kommer rett forfra. Hvis du vil ungå dette kan du bruke en ekstern blitz som lyser personen fra siden.

Jeg valgte å bruke stand 'TV' (lukkerprioritet) med iso 200 og en lukkertid på 1/200 (pga sync tid til blitsen som er på min 1/250sek). Det eneste som da er variabel er blenderen. Den vil bli bestemt av kameraets innebygde lysmåler.

På bilde 2 har jeg vist først et bilde som kameraet ville ha tatt det om jeg satt alt på automatisk lysmåling. Blender er her på f/3.5. Kameraet vil nå velge en eksponering der snittet av lyset er nøyaktig mellomgrå. Med kun en så lite del av bilde som er lys himmel, velger han en ganske åpen blender og dermed lyser hele bildet opp, også kveldssolen. Hele bilde virker nå overbelyst.

Velg nå stand 'M' (manuell) og still inn kameraet som på siste bildet, den overbelyste med bleder f/3.5. Så drar du igjen blenderen noen stopp. Tar noen testbilder til du er fornøyd med kveldssolen. Nederste bilde viser en eksponering som jeg ble fornøyd med. Her er altså alt lik til det første bilde som jeg tok, men nå med f/9. Det var der jeg synes eksponering av kveldsol var bra.

Nå må du forte deg, fordi kveldssolen går rask ned og det betyr at lyset blir mindre og mindre!

Sett blitsen på en stativ rett på utsiden av det du ser gjennom søkeren. Plaser den helst på høyde med ansiktet eller høyere om det er mulig. Jeg har her brukt en Speedlite 430ex på lysstativ på 2m, med 10m syncledning koblet til kameraet.

Hvis du ikke har ekstern lysmåler kan du prøve deg fram manuellt på blitzlyset. Her er det viktig at du begynner med en utgangspunkt i instillingene der du kan gå begge veier, både opp og ned. Velg alstå ikke vidåpen blender, lavest mulig iso eller raskest lukker i forhold til blitsen som utgangspunkt!
Du kan begynne med blitsen på M (manuell) og på halv styrke. Ta noen testbilder. Er det for lyst, så har du flere muligheter: Skru ned blitsen til 1/4 styrke, plasserer lysstativet lenger vekk fra personen, eller velg mindre blender. Men husk ved det siste at du da må opp i lukkertid for å beholde kveldssolen som du liker det.

Eksempel:
Blitzen er for sterk på full styrke, men for svak hvis du 1/2 styrke. Posisjon av blits er du fornøyd med og vil du beholde, så du velger full styrke på blitz og stiller heller på kameraet. Lettere er det også, du slipper å gå frem og tilbake.
Da kan du gå fra f/9 til f/10. Dette betyr at hullet i objektivet er mindre og det det kommer litt mindre lys inne på sensoren. Men dette gjelder jo også for kveldssolen! Hvordan løser vi det? Jo, her må man skjønne det at blitsen er kun 1 eneste lysglimt, mens kveldssolen er en konstant lyskilde. Derfor kan man regulere menngden av kveldssol med lukkertiden. Dette vill ikke ha noen effekt på mengde blitslys som kommer på sensoren. For å oppnå samme kveldsolstyrke på f/10 som ved f/9 velger man en lukker på f.eks. 1/160 i stedet for 1/200.

Altså: Blits kan reguleres med blender, og kveldssolen reguleres med lukkertid.

Siste tips: Når kveldssolen blir mindre og mindre, så kan du langsamt øke lukkertid til 1/125, så 1/100, så 1/80 etc. Er du enda ikke fornøyd og solen er nesten borte begynner det å bli greit med bildestabilisator. Men så lenge du beholder samme instillingene ellers er blitslyset likebra, uansett lukkertid.

Har man prøvd det noen ganger, så vil ting etter hvert gå raksere og virke mer logisk. Men som med det meste må det øves en del, for at det sitter helt.

Lykke til!
Mvh AJG
AJG - Manuell med blitz
Manuell med blitz
AJG
Og etter litt etterbehandling så klart.
AJG - Automatisk og manuell undereksponert
Automatisk og manuell undereksponert
AJG
Ubehandlet, direkte fra RAW.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Sunniva B.
Første bildet var kjempe kult!
Har skikkelig lyst til å få til ett slikt bilde sjøl.
29.9.2010
Elias D.
Samme sier jeg.
Takk for tipset. Skal prøve det ut en eller annen dag.
Lykke til videre :)
11.1.2010
Skjalg S.
Bilde 1 er utrolig stilig komponert...
10.12.2008
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu