Tips for Fotosafari i Afrika

Her får du gode tips om optikk, minnekort, klær, filter og stativvalg for at du skal få en så vellykket fotosafaritur som mulig.
Dette er en oppsummering av en diskusjon på forumet om safari i Afrika: http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=440271 og er satt sammen av innlegg fra Pasi Aalto, Kristin O,Toralf Sandåker og David A Bruun-Lie

Optikk
Ikke bruk tyngre utstyr enn du selv kan bære på deg. Den verste og minst produktive tiden hadde jeg den halve dagen jeg brukte hhv. EF 600 mm f/4 og EF 400 mm f/2.8. De tjente godt til å holde seg fast i, men er både upraktiske og alt for tunge til å bruke i en bil der alles behov skal ivaretas. De objektivene jeg brukte mest på begge turer, var vidvinkelzoom og kompakt tele. Jeg fant EF 70-300 mm f/4.5-5.6 DO IS å være ideell, den fikk plass i vestlommen, når den ikke var i bruk. Men det objektivet er elendig i motlys, og motlysbilder kan være fine.
Zoom er absolutt en fordel, for det meste av tiden kan du ikke bevege deg for å ta utsnitt, du er låst til den posisjonen bilen har.

Det kan være OK å få med seg et nærfotoobjektiv, f.eks. en 90-150 mm (ikke zoom, men i det området), f/2.5 til f/3.5. Det kan være mye flott å ta bilder av på nært hold, også, og den god lysstyrken kan komme godt med når lyset er som dårligst.

Filter
Det er fint å ha polariserende filter til landskapsbilder midt på dagen i Afrika, men ikke sett på polafilter på safariene som går om morgenen/ettermiddagen, du mister mye lys og det er unødvendig for å ta bilder av dyr.

Stativ
Monopod eller vanlig stativ vil du få lite bruk for på safari (i allefall om du er på en vanlig bilsafari som 99% er på), men en liten bean bag som du enten har løst eller en som denne som jeg kjøpte http://www.bhphotovideo.com/c/product/500938-REG/OmniPod_...tform.html som du fester til stativfestet på kameraet er helt uvurdelig. Denne kan du da lene kameraet i vinduet eller på taket med.
(Du kan også stappe masse bønner/erter i store sokker, om du glemmer en slik og må improvisere.)

Legg for all del igjen stativet om du skal fotografere fra bil (og det er mest sannsynlig, særlig om morgenen og kvelden, i demring og skumring). Midt på dagen er det dårlig fotolys, og dyra er passive. Da kan det være mer forsvarlig å spasere, men et stativ er et dråg å ta med seg likevel. Du har et objektiv med bildestabilisator, det holder i massevis med det lyset du får midt på dagen. Tidlig og sent fra bil, bruker du beanbag el. tilsvarende- Billigmetoden er å ta med noen slike solide plastposer med lynlås og fylle dem med erter, grus eller sand der du kommer - bruk to utenpå hverandre for å sikre mot lekkasjer, særlig om du bruker sand. Disse posene kan være fine til å ha kamera etc. i når det ikke brukes også, for å beskytte mot sand.

Minne og Strøm
Pass på å ha nok minnekort eller at du ordner deg slik at du ofte kan dumpe minnekortet ditt over på noe bærbart. Ikke undervurdér hvor mange bilder du kommer til å ta og husk back up!

Ta m ekstra batterier, det er liten mulighet for å lade batteriene om du skal sove i telt. Bor du på lodger er det ikke no problem.
Ta med en liten strømfordeler slik du jeg kan plugge inn flere ting om gangen. Av erfaring er det ofte bare en stikkontakt i et rom og da må du prioritere om du skal lade batteri eller overføre ting til f.eks. laptop.

Oppbevaring
Legg alle tingene dine i forskjellige fargekodede drybags og ta med snor. Da er du sikker på at ting holder seg tørt og du kan henge de opp i snora hver gang man camper for natta. Først og fremst holder drybags alle smådyr borte fra tingene dine.

Klær
Ha med en lett og luftig bomullsvest, og selvsagt kle deg lag på lag med lette plagg. Avhengig av hvor høyt du skal, kan temperaturen variere mye i løpet av døgnet, morgenene kan være ganske friske, midt på dagen kan det være hett. Men en vest der du får plass til minnekort, objektiv(er) (minus de største) og alt du trenger i løpet av dagen, er gull verd.

Det er mye støv i Afrika og sola er veldig sterk. Hvis du sitter i en jeep, setter ditt kamera på en beanbag og holder på den hele dagen, kan jeg love deg at kameraet ditt er glovarm til en så stor grad at det kan være ubehagelig å ta på den, og i tillegg er du solbrent på oversiden av hendene. Det beste jeg har kommet på er en slik Buff hodeplagg, som er åpen i begge ender. Den kan du ha rundt kameraet, ev. medto strikk og kan bruke alle kontrollene gjennom, samt å få hånda under. For meg så bryter den også litt ned den meget karasteristiske formen på et kamera når jeg går rundt i slummene i Kampala for å fotografere folk.

Som et bonustips, dra innom Japan Photo og print ut 25 postkort av bilder du har tatt fra Norge. Jeg prøvde det ut for første gang nå og det har vært en storslager å gi bort et bilde av Norge mot at du får fotografere hjemmet til noen eller ta besøke et sted. Spesielt nordlys gikk jeg tom for fort, men og vestlandskysten.(Pasi Aalto)

God tur!

David A Bruun-Lie - Gepard
Gepard
David A Bruun-Lie
Tanzania 2009
David A Bruun-Lie - Løve
Løve
David A Bruun-Lie
Tanzania 2009
David A Bruun-Lie - Bavian
Bavian
David A Bruun-Lie
Tanzania 2009
David A Bruun-Lie - Elefanter på savanne
Elefanter på savanne
David A Bruun-Lie
Tanzania 2009

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Øyvind M.
Jeg glemte å skrive hvordan opplevelsen var med 18-250 linsa da jeg var i Sør-Afrika i april. Når jeg ser på bildene jeg tok på forrige tur der jeg byttet mellom 12-24mm og 55-300mm linsene kontra denne turen der jeg brukte 18-250mm, er jeg utvilsomt enig med Eli R, bruk to kamerahus!
Det ble ikke mye snert i bildene jeg tok med 18-250mm, gitt.

Jeg visste jo selvfølgelig at 18-250 linsa ikke tar like gode bilder som 12-24, men jeg måtte jo prøve :)
6.11.2011
Arne M.
Har også vært på bilsafari (og båt) forskjellige steder i Syd-Afrika. Fant 70-300 som ganske vellykket objektiv til dette. I de tilfelle hvor dyrene kom litt nært hadde jeg en G9 i beltet til dette bruk.
19.6.2011
Magne S.
Det virker som Safari i dette forum for alle menes " å kikke på dyr fra bil".
Hva for de som bruker bil ut og går med våpen eller sammen med noen som er væpnet og skal bære alt med seg? Også dagsrasjon, 4-5 liter vann mv. For meg er vekta på utstyret kritisk.
Hvis man max kan ha et bra kompakt kamera eks. Cannon s95 som er i skjorte lomma i berdskap 7-24. Dvs også på vei bak busken på do! og et SLR med to ikke for tunge linser, hva bør valget være da?
Jeg bruker kombinert teleskopisk turstav/monopod/skytestav som stativ, men bean bagen tror jeg jeg ville hatt liggende i bilen til det bruket.

Noen med erfaringer fra fotgjengeren side av gjerdet?
25.5.2011
Jarle N.
Takk for interessant artikkel med mye bra tips. Jeg var på en kombinert safari og rundreise i Tanzania tidligere i år. Hadde med meg Canon 7D med objektivene; 17-40mm f/4 og 70-200 f/4 samt en Sony NEX-5 med 16mm. I tillegg fikk jeg låne med meg en Nikon D300 med Sigma 150-500.

Min erfaring etter denne turen er at to kamerahus er en veldig stor fordel. Ting skjer veldig raskt og har man ett hus har man ofte ikke tid til å bytte objektiv (og man har garantert alltid på feil objektiv). I tillegg er det som det står i artikkelen mye støv som gjør bytte av objektiv til en farlig affære. To kamerahus gir også en "garanti" dersom ett av husene skulle svikte, noe som definitivt kan skje under forhold som er på safari.

På safari må man ofte skyte ting "fra hofta" og følge dyr/fugler i bevegelse. I slike situasjoner er det en stor fordel å ha et raskt kamera og ha forhåndsprogramert innstillinger for dette (rask lukker, Auto ISO, og så mange bilder i sekundet som kamera tåler) Canon 7D med 70-200mm objektivet funket helt utmerket til dette.

En annen erfaring jeg gjorde meg er at i mange av nasjonalparkene, i alle fall i Tanzania (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara m.fl) så kan ikke bilene kjøre utenfor angitte veier. Det gjør at man ofte må forholde seg til dyr som er på lang avstand. Ofte opplevde jeg at 70-200mm objektivet ble for snaut. Her kom Sigma 150-500mm til sin rett. Jeg vil tippe at 20-30% av bildene jeg kom hjem med etter denne turen ble tatt med dette objektivet og mellom 400-500mm.

Det er selfølgelig en bakdel med å ha med seg så mye utstyr og det er vekten. Som regel er ikke dette et stort problem da man har bil. Det kan dog bli litt mer utfordring å få ladet batteri til alt utstyret mellom safaridagene :-)
18.5.2011
Øyvind M.
Helt enig, det er forskjell på fotosafari og vanlig safari.
12.3.2011
Eli R.
Skjønner. Ja det er litt forskjell å være på vanlig safari i forhold til fotosafari.
Et "nødhus" trenger ikke være så dyrt hvis man kjøper det brukt. Det jeg kunne tenke meg ligger til salgs for to tusen på Finn.
10.3.2011
Øyvind M.
Jo, er helt enig i at 18-250 ikke er det med ideelle. Men når man ikke har råd til å kjøpe to kamerahus og man sitter i en bil med turister som kanskje ikke er interessert i det samme som deg. Pluss at guiden kjører når han selv føler for det, må man være litt rask på labben. Jeg gikk glipp av en god del flotte bilder fordi 12-24 var montert. Men jeg skal ned igjen i uke 12 og en 18-250 er innkjøpt, så får vi se hvor fornøyd jeg blir.
9.3.2011
Eli R.
En ting som jeg ikke ser nevnt er å reise med to kamerahus istedet for ett. Dette er jo også kjekt ikke bare for å slippe å få så mye støv inn i kameraet men hvis det ene klikker og man allerede har betalt saftig for turen.
Når det gjelder om 18-250 er "mer egnet" eller ikke så vil man jo på et generelt grunnlag fire på bildekvalitet ved å bruke en slik superzoom. Så det syns ikke JEG er egnet :-)
8.3.2011
Øyvind M.
Var på en bilsafari i November og hadde med meg en 55-300mm og en 12-24mm linse. Erfaringen ble at når man skal ta bilder raskt, rekker man jo ikke å skifte linse. Og når dyrene kom for nære bilen ble 55mm for mye forstørring. Derfor tror jeg at en 18-250mm linse er mer egnet til den slags fotografering.
8.3.2011
Odd-Gunnar W.
Om man punger ut for en tur på safari reiser man ikke med EF 70-300 mm f/4.5-5.6 DO IS altså.. Min erfaring er dette . Fast normaloptikk (f,eks 24 mm f2.8 eller en vidinkelzoom, 12-24 f.eks) en 100 mm lyssterk (min var 100 mm 2.8 L Macro) en 300 mm F4 event med extender (1.4). Har du god plass så ta gjerne med en 500 F4 også men med 1.4 ext på 300 kommer en opp i 420 som er nok. Husk at du sansynligvs sitter i bil så det er ikke noe problem å ta med seg dette utstyret

Desverre hadde jeg ikke de to sistnevnte men en sigma 150-500, Bigma. Den var ok men er ikke så snappy som den 300 F4 og 500 F4 kompisen hadde med...

12.2.2011
Knut E.
Jeg var på bilsafari i Sør Afrika, og fikk utfyllende bilder av neshorn, flodhest, elefanter giraffer, gepard (el leopard) og masse hjortedyr med GX100 24-70.
Løvene fant vi ikke, men fikk hørt brølene på natten, og Bøffelene var visstnok trukket langt bort.
Fugler var det værre med...
30.9.2010
Bjarte L.
Med tele opp til 200 dekker du sikkert 80 % av bilde mulighetene. Jeg hadde tele opp til 300 på Safari i Tanzania og det dekket ca 95 % av mine bilde muligheter. Hvis du er glad i å ta bilder av neshorn må du skaffe deg en STOR TELE (700-1000). De kommer du ikke nærmt. Hvis du har muligheten ville jeg hatt MIN 300. Med 200 kan du gå glipp av GODE bilder, men hvis du kan levere med det...
4.6.2010
Thomas E.
Hvor mye tele trenger man? Jeg har ikke råd til å investere i ny telelinse og har ei 80-200/2.8 fra før.
31.5.2010
Nina Wang M.
Flott artikkel!
Jeg har vært i det sørlige Afrika tidligere og et tips hvis dere vil ha unike bilder av dyrelivet der nede, er å reise ned og jobbe som frivillig. Du kommer da inn på dyrene til fots - ja, løver og leoparder også, avhengig av hvilket prosjekt du velger - og får ubegrensede muligheter til å fotografere. Du trenger da som regel mindre objektiv enn ved en bilsafari, 18-55 og 50-200 fungerte veldig fint. Og stativet var med hjem, ubrukt:-) Men en beanbag hadde nok kommet i bruk om jeg hadde hatt en. Du må være forberedt på en mye lavere bostandard enn på de fine lodgene, men det blir forholdsmessig mye rimeligere og makan til muligheter for foto!!!! Selv for oss "godt voksne" er dette et alternativ :-)
21.4.2010
Kjetil B.
God artikkel - uvurdelig foran safarituren. Jeg var litt i tvil om jeg skulle investere i en tele og hvilken - det ble Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G VR som var meget anvendelig på Safarituren.

Trengte heller ikke stativ (selv om en Gorillapod var med - men ikke i bruk), og en slags pose mtil å ha kamera i under kjøring (mye støv - ikke bare på safari) er nok en god ide.
3.1.2010
Maiken Solberg O.
Her var det mange gode tips, men jeg er uenig i en ting og det er at stativ ikke fungerer på safari. Jeg var på bilsafari og hadde stor glede av monopod'en. Det var ikke mange steder jeg kunne legge fra meg beanbag'en, men med monopod hadde jeg kameraet stødig mellom føttene hele tiden. Ihvertfall får man støtte vertikalt. -Maiken
7.11.2009
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu