Fotografisk dysleksi

Har du noen gang brukt stor lukkertid og lang blenderåpning?
Noen og hver kan bli forvirret av disse grunnleggende fotografiske begrepene, og i et forsøk på å oppklare (evt gjøre forvirringen total) har jeg noen tips om hvordan man kan bruke begreper som i minst mulig grad kan misforstås.

Lukkeren.
Aller kameraer har en lukker som åpner og stenger for lys slik at sensoren/filmen blir belyst i et bestemt tidsrom. Fotografen bestemmer hvor lenge lukkeren skal være åpen ved å stille inn lukkertiden på kameraet som angis 1/s, f.eks vil verdien 250 gi lukkertiden 1/250s. Det er her forvirringen starter siden lukkertiden blir kortere jo større tallet er. Når man så skal beskrive lukkertiden eller en endring, og tar i bruk ord som større, mindre, kortere, lenger osv er det ikke alltid så lett å vite om man mener tallet (250, 125 osv) eller tiden. Hvis jeg gir et velment råd til naboen om å bruke større eller mindre lukkertid, hva er det jeg mener?
Hvis jeg ønsker å fryse en bevegelse bruker jeg derfor en "kort lukkertid". Tiden lukkeren er åpen er kort, etter min mening ikke til å misforstå. Hvis noen bruker en "rask lukkertid" er jeg ikke helt med lenger siden tiden ikke kan gå raskt eller langsomt, men har en konstant hastighet (vel, i denne sammenhengen har den det), og lukkertiden er heller ikke høy. På samme måte bruker jeg en "lang lukkertid" hvis jeg vil blurre rennende vann, ikke noe lav eller stor lukkertid her i gården.

Blenderen.
Blenderen er en smart mekanisme som gjør at man kan variere størrelsen på hullet i objektivet og dermed regulere hvor mye lys som slipper gjennom.
Den er også belemret med brøkregning slik at et stort tall gir "liten åpning", og motsatt, et lite tall gir "stor åpning". Ikke til å misforstå, siden jeg aldri bruker høy eller lav blender. For å være enda mer nøyaktig kan man til og med si "stor blenderåpning", og nå er lyset blitt sterkere så jeg må bruke "mindre blenderåpning". For å få stor dybdeskarphet bruker jeg "liten blenderåpning" og "stor blenderåpning" gir liten dybdeskarphet.

Oppsummering:
Kort lukkertid.
Lang lukkertid.
Kortere lukkertid.
Lengre lukkertid.
Stor blenderåpning.
Liten blenderåpning.
Større blenderåpning.
Mindre blenderåpning.

Lykke til med blender og lukker.

-Tor-Arne Riksheim

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Eli R.
Ikke høy eller lav blender som du seir, men man kan si "høy eller lavt blendertall" ... for å legge til litt mer forvirring :-)
2.11.2011
Nina Kristin N.
Denne skal jeg lese om igjen og om igjen til det sitter. Kjenner at jeg har et snev av fotografisk dysleksi jeg også ja ;) Takk!
31.10.2011
Ingrid H.
Siden jeg er ultrafersk og kun bruker auto, var dette nyttig for meg. Nå må jeg bare finne ut hvor lukkeren og blenderen er :-)

Tenkte å melde meg på kurs for dummies, men leser litt her inne frem til jeg finner ut av passende kurs!


Takk!
9.10.2011
Thorfinn B.
hva med raske linser? ;-)
16.9.2011
Frida Wall S.
Tusen takk for hjelpen.Akkurat hva jeg trengte når jeg prøver å bli kjent med mitt nye speilreflekskamera. Første for mitt vedkommende. kunne være moro å prøve noe annet enn auto
16.9.2011
Jan Kristian B.
Lang mysetid eller korte blunk? ;-)
19.12.2010
Beate S.
Tusen takk, dette var godt forklart, og ryddet godt opp i et forvirret nybegynner hode.
30.5.2010
Roar H.
Veldig nytting for en nybegyner........
8.4.2010
Paul E.
Bra tips. Tenk at du myser på sola . jo sterkere lys jo mer myser du
27.1.2010
Marius S.
Kjempebra forklart! Dette likte jeg! :)
9.1.2010
Knut S.
Bare en digresjon; jeg så en kommentar til et objektiv her om dagen..; "...dårlig skarphet ved full åpning på alle blenderinnstillinger.."
Vedkommende burde kanskje lest dette tipset først ;D
10.12.2009
Andrea A.
Ja var veldig fint å lese. Nå er det bare å sette seg ned å øve og øve =)
18.9.2009
Tom Dysa S.
Takk Tor Arne... overskriften din er veeelidg bokstavilig for min del..
og jeg prøver i disse dager og finne ett system,på hvordan jeg enkelt kan forstå hva den reele lulle tiden faktisk er..

For meg med dysleksi.. blir feks tallet 125 bare 3 siffre som jeg ikke greier og sette i rellasjon til hva som skjer på det ferdige bilde..

Så det du sier her er til meget hjelp..-) Mvh Tom Dysa
11.12.2008
Robin O.
En fin hjelp som oppklarer det meste for nybegynnere dette her=)
27.11.2008
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu